Projekt RRTS

15.7.2022 8:00 František Smatana

Projekt RRTS

Namaste. Za dnešným projektom sa pozrieme do Indie. Ale nie ako to opísal Jára Cimrman vo svojej svetoznámej jednoaktovej opere “úspech českého inžiniera v Indii”. Takže sa nedozviete, ako sa darí českému inžinierovi Vaňkovi opravujúcemu cukrfabrik, ale čo hovorí slovenský inžinier o stavbe novej železnice. Pretože Indovia stavajú železnice tiež, a to všetky druhy. Začali už aj so skutočnou vysokorýchlostnou (ale o tej dnes reč nebude).

RRTS

Tak poďme postupne. RRTS je skratka pre Regional Rapid Transit System. A znamená systém semi vysokorýchlostných tratí (páči sa mi ten výraz, semi) v okolí ich hlavného mesta, Dilí (v texte budem používať medzinárodný prepis, Delhi), a 3 okolitých štátov, Uttar Pradesh, Rajastan a Haryana. Aj pre to okolie majú skratku: National Capital Region (NCR). A predstavte si za tým sieť 8 liniek v okolitom okolí veľkého veľkomesta, kde budú jazdiť vlaky rýchlosťou 160 km/h (semi).


Brána s popisom. 6.2022 © F. Smatana

Píšu, že účelom je presunuť ľudí z ciest do vlakov (a to je veľmi chvályhodné, lebo cesty sú tu strašné, diaľnica do mesta Meerut je otvorená len od leta 2021, obyčajné cesty sú pomalé a preplnené autami), a vylepšiť spojenie na území NCR. V megameste majú byť trate vedené pod zemou, prepojené so systémom metra, a ponúknuť rýchlejšie cestovanie. Navrhovanú sieť vidíte na fotke. Ich realizácia je rozvrhnutá do 2 etáp.

Do 1. etapy patria 3 trate:

  • č.1 Delhi – Ghaziabad – Meerut 82 km
  • č.2 Delhi – Gurgaon – SNB – Alwar 199 km
  • č.3 Delhi – Sonipat – Panipat 103 km.

Do 2. zvyšných 5 tratí:

  • Delhi – Faridabad – Ballabhargh – Palwal 60 km
  • Ghaziabad – Bullandshahr – Khurja 83 km
  • Delhi – Bahadurgarh – Rohtak 70 km
  • Ghaziabad – Hapur 57 km
  • Delhi – Shahadra – Baghpat – Baraut 56 km.


Mapa tratí RRTS. 6.2022 © Metro Rail Guy

Základná špecifikácia je nasledovná:

  • projektová rýchlosť 180kmh
  • prevádzková rýchlosť 160
  • rozchod 1435mm
  • súpravy šírka 3,2m, dĺžka 22m, 2 triedy, ekonomická a biznis
  • nápravový tlak 17t
  • signalizácia ETCS 2
  • trakcia 1x 25kV AC overhead catenary OHE.

Práce na trati č.1 už bežia, popis viď nižšie. Súťaž pre č.2 bola vypísaná v novembri 2019, a prvá zmluva pre ňu podpísaná v apríli 2020.

RRTS Delhi – Meerut

Tejto trati sa budeme venovať trošku viac. Jednak preto lebo sa už stavia, a hlavne preto, lebo na nej pracujem ja.

V stručnosti financie. Celkový rozpočet je stanovený na 30,274 crore rupií – po čínsky som vás učil predtým, teraz prejdeme na indiánčinu, hádajte, koľko to je (správnu odpoveď nájdete na konci článku, ak na to nezabudnem). A podieľa sa na ňom India (indická vláda, Delhi a štát Uttar Pradesh /48%/), Asian Development Bank /26%/, Asian Infrastructure Investment Bank /13%/, NDB /13%/ a JFPR.

Ako som písal, práce tu už bežia v plnom indickom prúde, prvých 17 km (ako prioritný úsek) má byť spustených v roku 2023, v marci (môj skromný odhad je, že to nebude). Je to úsek Sahibabad – Ghaziabad – Guldhur – Duhai.


Trat Delhi - Meerut. 6.2022 © archív FS

Celková dĺžka tejto trate je 82,15 km, bude viesť pod zemou nielen v Delhi (na začiatku), ale aj v Meerute (na konci). Zvyšné časti budú na estakáde. Patria k nej aj depá v Duhai, Modipuram a Jangpura. Celkom má mať 22 staníc (4 podzemné, z toho 3 v Meerute), menovať ich tu nebudem. Zaujímavosťou je, že časti v Meerute budú slúžiť ako miestne metro (8 staníc). Trať bude 2-koľajná (tu ich označujú Up a Down), v niektorých staniciach rozšírená o staničné koľaje. Hlavná trať samozrejme bezštrková, v depách klasický štrk s betónovými podvalmi, plus niektoré špeciálne koľaje tiež bezštrkové. Max sklon 2,5 %. Min polomer vertikálneho oblúka 11400m, a horizontálneho (len) 300m (čo ma prekvapilo). Koľajnice s úklonom 1:20. Vzdialenosť podpier koľajníc 600+-10 mm na estakáde (ale v prefa doskách je tolerancia len +-1mm), a v tuneloch 700+-10mm. Tak to stojí v oficiálnom popise. Ale pravda to nie je, lebo zvrškové dosky sa vyrábajú síce s dvoma rôznymi vzdialenosťami, ale 600 a 540 mm.

Projekt bol odsúhlasený vládou štátu UttarPradesh v máji 2017, a indickou vládou vo februári 2019. Predseda vlády poklepal základný kameň v marci toho istého roku. Hotovo má byť v roku 2025. Inak aj chlapík skrývajúci sa za webom Metro Rail Guy to vidí inak – prioritný úsek  na konci roka 2024 (haha), a všetko v polovici 2026. Uvidíme. Kto by mal záujem si pozrieť stav tendrov, môže tak spraviť na webe NCRTC.

Ja uvediem len niektoré firmy, ktoré sa na projekte podieľajú, či na príprave, riadení, kontrole, alebo ako dodávatelia niektorého z 34 “balíkov” prác či dodávok materiálov

  • Stavebný dozor (nie je to úplne dozor v našom slova zmysle, majú na starosti toho viac, aj konzultácie, takže anglický pojem je presnejší, General Consultant) = j.v. firiem Ayesa Ingenieria Y Arquitectura s.a.u. + Italferr S.p.A. + Ayesa India.
  • Konzultant pre detailné projekty zvršku = Korea Railroad Technical Corp. + Primerail Infralabs…
  • Žel. zvršok (systém a konzultant) = Porr Bau GmbH.
  • Firma Larsen Toubro (LnT) získala dokonca niekoľko zakáziek – package 3, obe jeho časti; čo predstavuje realizáciu úsekov Duhai – Modi Nagar North (vrátane 2 staníc) a Modi Nagar North – Shatabdi Nagar (vr. 5 staníc). Package 7 (Shatabdi Nagar – Brahampuri DN Ramp a Begumpul Ramp – Modipuram, vr. 5 staníc). A takisto package 17 (čo znamená dodávku a montáž kompletne železničného zvršku).
  • Arcelor Mittal Espana dodá 22000 ton tvrdených (HH) koľajníc (označených ako Package 13).
  • Schwihag dodá upevňovadlá pre bezštrkový zvršok (Package 14).
  • Výhybky dodá Voestalpine India (Package 15).
  • Alstom Transport India má na starosti package 24 (na komplet zabzar, signalizáciu, kontrolu a telekomunikačný systém).
  • Bombardier Transportation bude dodávať súpravy (package 25, spolu 210 jednotiek, boli už predstavené a fotky ste videli).

Vidíte, že svoj kus koláča si odkusnú firmy z celého sveta, napr. aj Kórejci či Číňania. Zdôrazniť chcem typ zvršku. Bude to Porr, a samozrejme že teda bezštrkový. Porr robí poradcu pre NCRTC, vlastnú výrobu / prefabrikáciu zvrškových dosák ako pre šíru trať, tak aj pre výhybky má v rukách indická firma.

A aký je stav na stavbách? Môj popis nepokryje všetky úseky, pretože pracujem na konci trate, v meste Meerut, máme na starosti zvršok, a na iné miesta sa nedostanem. Maximálne vidím niečo z auta, keď cestujem. Je jasné, že sa pozornosť sústredila na spomínaný prioritný úsek. Len LnT mešká s prácami na zvršku… V meste Meerut je vidieť stavebný ruch, rastú základy, piliere a aj polia estakády /viď foto/. Tunel sa už začal pripravovať.


Estakáda v Meerute. 6.2022 © F. Smatana

Meerut

Meerut je veľké “mesto” na severovýchod od Delhi, známe ako študentské centrum. To označenie “mesto” je v úvodzovkách naschvál. Má totiž cez 1 milion obzvateľov, viď Wiki, ale je to miliónová dedina ako to vidím ja. Tažko predstaviteľné, ale je to tak. Prvotný dojem je jasný – špina a bordel. A dokonca aj druhý a tretí je taký istý. Niekomu to nevadí, mne áno. Potom si musíte zvyknúť na vysoké teploty a otrasnú zimu (+5-10oC, chvalabohu tá trvá len 4-6 týždňov, ale je to horšie ako -20 u nás doma). Navyše tu nič nie je. Naozaj nič. Okrem bordelu.

A aby som doložil pravdivosť ďalšieho Svěrákovho citátu (svet je plný prekvapení a o náhody tu není nouze) príkladom zo života, opíšem náhodné stretnutie v miestnom nákupnom stredisku. Pri nákupe som zbadal 2 cudzincov. Hneď sa mi stratili medzi regálmi, ale o chvíľu som ich zbadal znovu. Prišiel som k nim a spýtal som sa: odkiaľ ste? Z Európy. Ja tiež, odkiaľ presne. A oni že zo Slovenska. Bomba vybuchla. Mladí montéri prišli na krátky pracovný pobyt. Akurát do takejto diery. A o „meste“ radšej nič viac písať nebudem, lebo je to fakt diera.

P.S. ukazujem fotky len verejnosti dostupné, lebo nemáme povolené publikovať iné.
P.P.S. ale opere sa to tu blíži. Máme tu aj Angličana, aj Nemca, aj Indov. Len ten český inžinier chýba…
P.P.P.S. a na záver si zaspievame áriu z opery: “chytré hlavičky, zlaté ručičky, to jsou čeští inže-inženýři…”.
P.P.P.P.S. 1 crore = 10.000.000.
A na úplný záver jedna “dobře míněná rada” - Běž domů Ivane

Odkazy:

Galéria