Za 9 Eur regionálně po Německu

1.6.2022 8:00 Libor Peltan

Za 9 Eur regionálně po Německu

Výjimečná nabídka, jakou je cestování po celém Německu regionální a městskou veřejnou dopravou za symbolický poplatek, si klade za cíl nalákat cestující z aut v souvislosti s energetickou krizí. Našinec ji však může výhodně využít k poznávání nespočetného množství dopravních i turistických zajímavostí země. Podobná příležitost se naskýtá i v Solnohradsku.

Že Německo stojí za opakované návštěvy a mnohé poznávací cesty po různých jeho koutech, se čtenáři našeho magazínu mohou dočítat pravidelně. Využívat při tom regionální vlaky je samozřejmostí. Jsou dostatečně rychlé a pohodlné, a do některých měst ostatně jiné ani nejezdí.

Tradiční tarifní nabídkou v takovém případě jsou tzv. Ländertickety, jak se souhrnně nazývají jízdenky jednotlivých spolkových zemí (Bayern-Ticket, Brandenburg-Berlin-Ticket aj.), které se podmínkami využití navzájem drobně odlišují, ale vždy jde o jednodenní (kalendářně) síťovou jízdenku pro cestování veškerou městskou a regionální dopravou (vyjma vyloženě turistické) dané země s výhodnou cenou pro jednotlivce a ještě výhodnější pro malé skupiny 2 až 5 osob.


Různé německé síťové regionální jízdenky © Libor Peltan

Typické u nich je, že neplatí v ranní špičce pracovních dnů (do 9 hodin), aby se předešlo přeplňování vlaků nebo “zneužívání” výletní nabídky pro denní dojíždění. Jízdenky jsou nepřenosné, před jízdou je nutné vyplnit na ně jména cestujících, takže to chce nezapomenout přibalit na výlet propisku :)

Celostátní Schönes-Wochenende-Ticket, který s omezením jen na víkendové dny (a s vyjmutím některých systémů MHD) platil za vyšší cenu po celém Německu jakožto sjednocení všech Länderticketů, byl už zrušen a zbyl jen Quer-durchs-Land-Ticket, platný pouze ve vlacích.

Coby součást vládního balíčku pomoci veřejnosti s rostoucími cenami energií prošel Bundestagem návrh na plošné cestování veřejnou regionální dopravou za symbolický poplatek. Stačí zaplatit 9€ a rajzovat celý kalendářní měsíc, kterým je červen, červenec nebo srpen 2022. Pro srovnání, za tuto cenu běžně lze ujet zhruba 30 kilometrů. Předplatitelům různých druhů dopravy, například s roční “lítačkou” na některou MHD, bude rozdíl pochopitelně kompenzován.


Wuppertal-Oberbarmen: RE pod hlavičkou National Express Rail, 22. 6. 2020 © Libor Peltan

Devítierurovou jízdenku si může zakoupit i našinec (není omezena na německé rezidenty), a to ve všech prodejních automatech DB, na internetu (např. bahn.de) i v prodejních místech městských dopravních podniků a jinde. Stejně jako Ländertickety je na jméno, ale platí i v ranních špičkách pracovních dnů bez omezení. Lze s ní cestovat regionálními vlaky (kategorie RB, RE, IRE, ag, ALX atd.), regionálními autobusy i veškerou MHD. Neplatí na ryze turistických drahách ani v dálkových vlacích DB Fernvekehr, a to i těch, v nichž bývaly regionální tarify uznávány. Dodatečně bylo však rozhodnuto o její platnosti v IC relaci Stuttgart – Singen.

Není patrné, zda nabídka platí až do šotouši oblíbeného “pohraničního bodu”, takže pro výlet se hodí koupit přeshraniční jízdenku do některé stanice v Německu (ať už Včasnou jízdenku Evropa na dálkový vlak, nebo třeba Malý pohraniční styk na příhraniční osobáček) a pochopitelně zajistit si ubytování po cestě, protože se moc nehodí tísnit se v přeplněných vlacích nevysprchován.


Neustadt (Weinstraße) Hbf: RB do Homburgu, 20. 6. 2020 © Libor Peltan

Podobně motivovaná nabídka je k dispozici také v rakouské spolkové zemi Solnohradsko (Salzburg). Každý pátek (ale jen pátek) až do 24. června je tu možné cestovat regionální veřejnou dopravou bez jakékoli jízdenky. Jednotlivé prameny se liší v tom, jestli akce platí v celém dopravním svazu SVV, nebo jen na území spolkové země. Raději bych předpokládal pesimističtější variantu, takže například ze směru od Linze koupil jízdenku až do stanice Straßwalchen, ležící bezpečně v Solnohradsku, a ne jen do Attnang-Puchheimu, kde začíná tarif SVV.

Vzhledem k sousednosti Salzburska s Německem se nabízí obě výhody zkombinovat a na pátek sem vyrazit z bavorské strany. Dopravní fanoušci tak mohou snadno obdivovat trolejbusovou síť zemského hlavního města, příměstskou lokálku Salzburger Lokalbahn nebo úzkokolejku do Krimmlu, z níž je ovšem po loňských povodních v provozu stále jen menší část.

Úvodní snímek: Ulm Hbf: RE do Mnichova připravený k odjezdu, 20. 5. 2018 © Libor Peltan