Pro uprchlíky vyjeli až na Ukrajinu

5.3.2022 8:00 Milan Vojtek

Pro uprchlíky vyjeli až na Ukrajinu

V noci na pondělí 28. 2. 2022 přijel do České republiky první přímý vlak s uprchlíky z ukrajinského Čopu. Na 450 žen a dětí se z válkou sužované země dostalo na naše území v humanitárním vlaku, na jehož vypravení se spojilo hned několik různých firem.

Uprchlíky přivezl už v poslední únorový víkend vlak Českých drah. Ten vyjel z polského pohraničního města Přemyšl, kam se uprchlíci dostali vlakem ze Lvova. Albert Fikáček z firmy Gepard expres začal chystat pomoc pro uprchlíky ze slovensko-ukrajinské hranice. Oslovil společnost Arriva a hned se setkal s kladným ohlasem. Tak před týdnem vznikl vlak sedmi vozů Fikáčkovy firmy, vedený lokomotivou Arrivy. Původním cílem měla být Čierna nad Tisou, kde měli do vlaku nastoupit uprchlíci. Nakonec souprava jela až do ukrajinského Čopu.
„Jméno Alberta Fikáčka je mi dobře známé, jeho vlak stál u nás na nádraží jako ubytovna pro zasažené tornádem a pro brigádníky,“ řekl Tomáš Hříbek z Hrušek na Břeclavsku. Spolu s Danem Steigerem a pak i Zbyškem Sznapkou nastoupili jako strojvedoucí na mimořádnou směnu – bez nároku na plat, aby humanitární vlak odvezli. „Byla to jasná volba. Neváhal jsem ani na chvíli. Žena nebyla nadšená, že se ženu někam do neznáma, ale pustila mně. Jsem rád, že se na ni můžu spolehnout a podporuje mně,“ řekl Hříbek, který po tornádu prohlásil, že při první příležitosti udělá cokoliv, aby nějak splatil pomoc spoustě lidí, kteří přijeli likvidovat následky tornáda. Na lokomotivu naložil zásobu konzerv a potravin, která po tornádu zbyly.
„Počítali jsme, že uprchlíky naložíme v Čiernej nad Tisou. Ale byla změna, jeli jsme až na Ukrajinu. A já zjistil, že nemám pas. Manželka mi jej doma přefotila a přes hranici jsem jel na základě fotky pasu v mobilu,“ řekl Hříbek. V Čopu je čekalo střežené nádraží. Po přípravě vlaku na odjezd začali vojáci a policisté pouštět do soupravy uprchlíky, zhruba ve stočlenných skupinách. „Byl to nesmírně silný zážitek. Z těch lidí sálal smutek a strach z neznámého, ale současně i odhodlání,“ na pohled na ženy s dětmi v hale nikdy nezapomene. Dvoumetrový chlap si v tu chvíli vzpomněl na své dva malé kluky a rozbrečel se.  
„Naše firma zaměstnává řidiče z Ukrajiny. Chtěli jsme jim přivézt rodiny, dostal jsem seznam manželek a dětí našich pracovníků. Nejmladší dítě v seznamu byl šestitýdenní. Procházel jsem vlak a zjišťoval, jestli vezeme některá z nich,“ řekl muž. „Bohužel, toto přání se nepodařilo splnit, zůstali v koloně asi patnáct kilometrů před nádražím. Měli by odjet dalším vlakem,“ dodal.
Část uprchlíků předpokládala, že vystoupí v Košicích a zůstane v okolí, pro humanitární vlak ale slovenské úřady nařídily jízdu bez možnosti výstupu cestujících a tak kromě zastávky v Kysaku z provozních důvodů Slovenskem projel bez zastavení. Na naše území vjel kolem nedělní půlnoci. Podle Fikáčka se jim podařilo zajistit ubytování v Jihlavě a v Plzni. Soupravu zase naložili humanitární pomocí pro Ukrajinu a vyrazili zpět pro další uprchlíky.

Humanitární vlak cestou na Ukrajinu – zastávka na Štrbě. Foto Tomáš Hříbek

Pohled z humanitární vlaku za stanicí Čierna nad Tisou. O sto metrů dál začíná Ukrajina. Foto Tomáš Hříbek

Humanitární vlak ve stanici Čop. Foto Tomáš Hříbek

Humanitární vlak s 450 uprchlíky zastavil v Ostravě, kde se střídali strojvedoucí. Foto Tomáš Hříbek

Není tajemstvím, že se akce neobešla bez komplikací a cestou tam bylo zapotřebí pomoci lokomotivou ZSSK. Jednu část dokonce jely tři lokomotivy, když si Arriva nechala poslat na vlak další stroj. „Jednou ze silných věcí bylo i to, že v tuto chvíli nikdo neřešil, kdo je jaká firma. Všem šlo o jediný společný cíl,“ řekl strojvedoucí.

Titulní foto: Tomáš Hříbek a Dan Steiger - selfíčko v Čiernej nad Tisou. Foto Tomáš Hříbek