Postrehy z výstavy k 150. výročiu KBŽ momentálne v Poprade

7.1.2022 8:00 Jaro Vybo

Postrehy z výstavy k 150. výročiu KBŽ momentálne v Poprade

Tohtoročné 150-te výročie Košicko-Bohumínskej železnice si Považské múzeum pripomína putovnou výstavou. Po Budatínskom hrade sa výstava momentálne nachádza v priestoroch Podtatranského múzea v Poprade. Rád sa podelím o zopár dojmov z mojej návštevy.

Informatívna výstava zaberá jednu miestnosť. Hlavnou časťou je sled panelov po obvode miestnosti, ktoré dokumentujú jednotlivé úseky (regióny) trate od východu na západ. Na začiatku je ešte panel s úvodným textom. Prechádzate tak akoby stranami knihy. Na paneloch dominujú skvelé historické fotografie autorov Schielda a Geisslera z obdobia výstavby trate v roku 1871 doplnené nie dlhým, ani nie krátkym sprievodným textom.


Miestnosť s výstavou 150 rokov Košicko-Bohumínskej železnice © Jaro Vybo

Pri fotografiách jednotlivých staničných budov, či iných stavieb trate je v texte väčšinou spomenuté, v akom stave sa objekt nachádza dnes, napr. či staničná budova bola nadstavaná, zbúraná a nahradená (napr. Poprad) alebo slúži do dnes. To veľmi oceňujem, škoda, že nie je vždy priložená aj fotografia súčasného stavu, pre tých, ktorí danými stanicami zase často necestujú a nevedia si ich hneď vybaviť. Na paneloch ešte nájdete historické mapky jednotlivých úsekov doplnené o popisy. Ako milovníka nazerania do máp ma to opäť veľmi teší a aj tu by som uvítal ešte súčasné mapky či ortofotomapy.


Panely s úsekmi trate na východe a severe Slovenska © Jaro Vybo

V strede miestnosti je ešte niekoľko zaujímavých exponátov. Technické typy zaujme napríklad pôvodné zabezpečovacie zariadenie zo stanice Krompachy, či model batožinového vozňa. Ja som si vychutnal aj historické dokumenty vo vitrínach – od výplatných pások na 200 korún, cez rysovaný grafikon, cestovný poriadok, po „Listkovú jiždenku“. Hoci nie som nejaký historický zanietenec , „staroslovenčina“ na storočných dokumentoch v kombinácii s maďarskými a nemeckými geografickými názvami aj tu na severe je pre mňa veľmi zaujímavá.


Grafikon KBŽ a prípojných tratí vo vitríne © Jaro Vybo

Neviem posúdiť ako veľmi je výstava pútavá pre deti, ale určite ich ako aj dospelých poteší krásny model pôvodnej staničnej budovy Poprád – Felka. Vďaka otvorenému priehľadu v zadnej stene a na streche v ňom vidno dokonalé detaily vrátane ľudí sediacich v čakárni, kachľové pece v služobnom byte a najviac ma dostal dokonalý telegraf na stole v dopravnej kancelárii. Model so svietiacimi lampami vyrobil historik dopravy Považského múzea pán Peter Šimko. Skvelá práca! Výstavu ešte dopĺňa koľaj v podobe časovej osi, štít KBŽ, či fotografie zakladateľov.


Model staničnej budovy Poprád – Felka © Jaro Vybo

Veľmi milá zamestnankyňa múzea ma najprv odviedla do miestnosti, zapla svetlo (aj na spomínanom modeli staničnej budovy) a obrazovky s prezentáciou (na tú som ale napokon popri prejdení panelmi s fotografiami zabudol), uviedla čo je na výstave a kde je začiatok a potom ma už nechala osamote. Trochu ma pri prezeraní rušilo „muzeálne ticho“, ale zároveň som si aj vychutnal, že som bol v celom múzeu úplne sám. Cítil som sa trochu zvláštne a zároveň dôležito, keď už mám celú budovu pre seba. Kúpil som si samostatné vstupné iba na výstavu, ostatné miestnosti múzea tak boli v tme, iba som trochu do nich cez neexistujúce dvere nakukol. Múzeum inak ponúka trvalú expozíciu histórie Popradu a okolia. Strávil som na výstave asi hodinu, pričom som si dosť podrobne študoval texty, fotky i iné exponáty. Popisky sú iba v slovenčine. V mojich predstavách som hneď sníval a fantazíroval o trvalom múzeu KBŽ kdesi na stanici v Žiline s viacerými modelmi staníc a iných objektov a sprievodcom v dobovej uniforme. Možno pri dvestom výročí trate.

Pani mi na záver ešte spomenula, že výstava mala poputovať ďalej „po trase KBŽ“ do Spišskej Novej Vsi, no zatiaľ ju vracajú do Žiliny. Potom sa má ešte objaviť v Košiciach. V Podtatranskom múzeu v Poprade bude prístupná do 30.1.2022. Ešte to stihnete.

Bonus

K samotnej výstave som v skutočnosti prišiel ako slepé kura k zrnu – pri krátkom pobyte v Poprade som náhodou na budove múzea vzhliadol baner upozorňujúci na výstavu. Pamätal som si ešte letnú pozvánku z Vlakov.net do Budatínskeho zámku, tak ma potešilo, že som ju napokon neprepásol. A podobne skoro náhodne sa mi tak podarilo stretnúť aj toto Trojča na nástupišti TEŽ v Poprade.


Trojča na nástupišti TEŽ v Poprade © Jaro Vybo

Viac info na webstránke Podtatranského múzea www.muzeumpp.sk alebo facebookovej stránke facebook.com/podtatranskemuzeum

Úvodná snímka: Model staničnej budovy Poprád – Felka © Jaro Vybo

Galéria

Súvisiace odkazy