Krátke novinky z Číny (4)

14.3.2021 8:00 František Smatana

Krátke novinky z Číny (4)

A začneme klasicky: sľúbil som vám 3 novinky z Číny. Konkrétne sú to tieto dve: rýchlometro a jeho testovacia rýchlosť. Článok venujem prebiehajúcemu zasadaniu NPC a CPPCC, ktoré momentálne rokuje o ďalšom rozvoji šťastia celej čínskej spoločnosti. Verím, že najmä ľudia z Hongkongu sa už od samej radosti nevedia dočkať tej svetlej budúcnosti, ktorá ich čaká a neminie. Naši pamätníci rozkvetu po ‘68 by im mohli rozprávať... (NPC = national people’s congres, CPPCC = chinese people’s political consultative conference).

1. Expres v podzemí

Mesto GuangZhou (po našom Kanton, zjednodušene 广州, tradične 廣州), hlavné mesto južnej provincie GuangDong (po našom tiež Kanton...) chystá ďalšie vylepšenie svojej rozsiahlej siete metra. Linky č. 18 a 22 budú pripravené na premávku veľmi rýchlych súprav. Max rýchlosť 160 km/h. Správa z novín China Daily uvádza, že v nedeľu 21.2. doviezli prvé súpravy, ktoré na nich budú premávať. Do prevádzky by mali byť nasadené od júna tohto roku.

Súpravy boli vyrobené firmou CRRC ZhuZhou Locomotive, so sídlom v meste ZhuZhou, provincia HuNan.nNa priloženej mape ešte tieto dve nové linky zobrazené nie sú. Majú ale spájať časť NanSha (momentálne tam vedie linka č.4, tmavozelená) a centrum (časť kde je belasá ATM linka).

Krátko k mestu. Leží na juhu Číny, na Perlovej rieke, neďaleko jej ústia do mora. Mesto sa skladá z 11 častí. Zaberá rozlohu 7 434 km2. Obyvateľov cca 14,9 mil (2018). Wiki uvádza hospodárske štatistiky: hrubý domáci produkt 318 miliárd USD, na hlavu 22 317 USD (rok 2017). Pre porovnanie údaje o Slovensku: na hlavu 38 321 USD (2020). Inak juh Číny je iný ako zvyšok. Nielen svojou kuchyňou.

A základné info o jej metre. Mesto malo metro ako 4. v Číne. Prvá linka bola otvorená až v r. 1997 (5 zastávok linky č.1). O 23 rokov neskôr je to 14 liniek, 271 staníc, 515 km, a denne prepraví  viac ako 7 miliónov cestujúcich. A len pre zaujímavosť odporúčam si pozrieť aj plán rozvoja metra, ktorý je uvedený na wikipedii. Máte tam 12 liniek vo výstavbe. Sami si môžete naštudovať viac na wikipedii, alebo priamo na webe mesta (Guangzhou International), kde máte údaje ako o meste, tak i o metre.

P.S. autor v meste pobýval v r.2009-10 a dodnes na to rád spomína.

Odkaz:

2. 176 km/h

A keďže vám neklamem, aj druhá novinka je o expresnom metre. Ja som vás varoval.

Opäť China Daily  v tomto ozname písala o skušobnej jazde vyššie spomenutého rýchlikového metra. Počas testovacích jázd 7.3. dosiahol rýchlosť 176km/h. dokonca je tam aj uvedené na ktorom úseku: nová linka č.18 medzi stanicami PanYu Square a HengLi (PanYu je posledná na súčasnej mape dole, tú poznám dobre, tam som jazdil aj ja).

Nebol som tam dlho, ale zrejme by som mal opraviť aj názov bodu č.1, to podzemie, lebo stanica PanYu Square je síce pod zemou, ale odhadujem, že linka sa neďaleko vynorí spod zeme (tak ako jazdí nad zemou aj linka č.4).

Odkaz:

3. Nárazové testy

Čína, konkrétne výrobca CRRC ChangChun Raiway Vehicles Co. Ltd., po prvýkrát testovala svoje VRT súpravy nárazom. V správe sa píše, že realizovali pasívny crash test s 2 osem-vozňovými súpravami; do stojacej narazila druhá v rýchlosti 36 km/h. Firma bude výsledky vyhodnocovať.


Crash test ve městě Changchun, 3.3.2021 © http://www.ecns.cn/news/sci-tech/2021-03-05/detail-ihaiamhw1116903.shtml

Odkaz:

Originály správ si môžete pozrieť v odkazoch.

Úvodná snímka: nové vozy metra v Guangzhou, vlevo linka 18, vpravo 22 © https://www.tellerreport.com/life/2020-09-25-160-km-h-subway-train-unveiled-in-guangzhou-chinanews-com.SJzP2wGjrP.html

Súvisiace odkazy