Krátke novinky z Číny (3)

15.12.2017 8:00 František Smatana

Krátke novinky z Číny (3)

Doba pokročila, posledné správy z Ríše stredu som čitateľom pripravil pred 4 mesiacmi, novinky pribúdajú, tak sa pozrime na tie miestne. Bude to zo všetkých oblastí koľajovej dopravy (dokonca koľajová doprava bez koľají). Teda zo stavby (mosty sú fotogenické), z ekonomiky, o zaujímavom využití VRT, o netradičnej električke a pridám aj pekné fotky z môjho projektu.

 

 

 

Zaujímavý postup stavby mosta na VRT

Mosty sa dajú postaviť rôznymi spôsobmi. Tento most je síce typický, výzorom a rozmermi ničím nevybočujúci z rady, ale ukazuje jeho zaujímavú realizáciu - pootočenie letmo betónovaných častí na pilieroch, a to nie jednom, ale hneď troch. Vysokorýchlostná trať WuHan-ShiYan, pri meste DingJiaYing (provincia HuBei).

Odkaz:


Stavba mosta pootočením; 11.2017 © www.chinadaily.com.cn

Električka bez koľají

Počítam, že táto perlička sa dostala na stránky novín na Slovensku a Česku. Netuším, či toto čudo môžeme zaradiť ešte do šuflíka “železnica”, ale zaujímavý pokus to je. Vlakov bez koľají funguje mnoho a už po dlhé roky, tam je tá otázka zaradenia tiež platná. Aj mám rozpísaný článok, ale Lenora zatiaľ víťazí …Takže súdruhovia zo socialistickej Číny prišli s myšlienkou električky bez koľají. 23. októbra sa začala skúšať v meste ZhuZhou (provincia HeNan). To je, bohužiaľ, všetko, čo o tom mám. Tak aspoň fotky. Vidí niekto rozdiel oproti autobusu? A výhody? Najmä teda v Číne, kde už elektrické busy jazdia …

Odkaz:

Zaujimavý most ponad more

Vo výstavbe je aj prvý čínsky most pre železnicu a cestu ponad more (nová je asi táto kombinácia, more-železnica-cesta). Vedie na ostrov PingTan z FuZhou, hlavného mesta provincie FuJian. Most je dlhý 16,3km. Momentálne dokončili budovanie základov (pilot). Na ‘prízemí’ je miesto pre dvojkoľajnú železničnú trať, nad nou pre 6-prúdovú diaľnicu. Nech vás neprekvapí, že mesto FuZhou leží ďalej od mora; pod ‘mestom’ si tu musíte vždy predstaviť niečo ako u nás okres (organizačne), či kraj (rozlohou).


Morský most; 11.2017 © www.chinadaily.com.cn

Odkaz:

Ako sa stavajú železnice v r. 2017

Tu je neoficiálno-oficiálne zhodnotenie financovania stavby železníc v Číne. V skratke: investície v tomto roku by mali presiahnuť 800 miliárd yuanov (čo je okolo 107 miliárd euro). Je to odhad na základe výsledkov za prvých 8 mesiacov, pretože posledné 4 sa finišuje. Aj tak je to zaujímavé, za 8 mesiacov sa preinvestovalo 453.6 a za posledné 4 sa má len o niečo menej. Momentálne sa budujú 2 hlavné trate: LianYunGang - XuZhou na juhovýchode Číny v provincii JiangSu, 180.39 km za 28.17 miliárd (4 miliardy euro) a DunHua - BaiHe z hlavného mesta ShenYang provincie LiaoNing do hôr ChangBei, 113.5 km, A mal by sa začať stavať aj ďalší naozaj veľký projekt, trať ChongQing – KunMing, 720 km za 117 miliárd (15.6 miliardy euro), zo supermesta ChongQing, cez provincie SiChuan a GuiZhou do hlavného mesta provincie YunNan; kvôli konfigurácii terénu toto musí byť veľmi zaujímavá a pekná stavba, škoda-preškoda že na nej nebudem. Druhá polovica trate je už otvorená - z GuiYangu do KunMingu.

Odkaz:

Preprava balíkov pomocou VRT

Pred záverom jedna (podľa mňa) zvrhlosť: čínske nové vysokorýchlostne súpravy FuXing medzi Bj a SH budú rozvážať balíky. Článok vyšiel pred miestnym „dňom nakupovania“ (oficiálne je to Single’s Day, deň slobodných, ktorý sa „oslavuje“ 11.11.; pretože čo už môže byť lepšie na osamelosť ako nakupovanie, všakže; čím pozdravujem všetkých tých, ktorí stále blúznia o duchovnom základe Číňanov; je to podobné ako s nami). Či sa to stane pravidlom aby sa vyťažili súpravy? To nie, pretože v článku sa píše, že podobne to bolo minulý rok – 170 vlakov v dobe medzi 11. a 20.9 obslúžilo 505 miest. Ale pohľad na balíky na sedadlách najnovších súprav zaujme … Ospravedlňujem sa za fotky, ale z čínskych stránok som vydoloval len mini veľkosť, z Bingu nič a Google je tu blokovaný.


Kontrola cestovných lístkov; 11.2017 © www.image.so.com

Odkazy:

Fotky zo SHH

A máme na stavbe aj dobrého fotografa. Čím nemyslím mňa. Jeden zo stavbyvedúcich (Zhang YunJun) na našom zavesenom moste ukazuje svoje oko a cítenie fotografa. Pozrite si jeho fotky (ktoré, samozrejme, mám od neho dovolené použiť). Páčia sa mi. Stavba môže vyzerať aj veľmi dobre. Aspoň na fotkách (hahaha). Ale chalan vie, všetka česť.


Most a odtiene žltej; 11.2017 © Zhang Y.J.

Všetkým prajem pekný predvianočný deň!

Úvodná snímka: Bez mosta, ale veľmi pekné; 10.2017 © Zhang Y.J.

Galéria

Súvisiace odkazy