Pojeďte s párou do Zubrnic!

29.5.2018 18:00 -zz- Zdroj: Zubrnická muzeální železnice

Pojeďte s párou do Zubrnic!

Ve dnech 2. a 3. června 2018 budou zubrnickou lokálku opět brázdit vlaky tažené parní lokomotivou. Jedná se o speciální jízdy k připomenutí smutného výročí, protože v letošním roce uběhne právě 40 let od zastavení pravidelného provozu na někdejší trati ČSD číslo 7k Velké Březno – Lovečkovice – Verneřice/Úštěk. Samotná vzpomínková akce však určitě smutná nebude.

 

 

 

V sobotu i v neděli bude na trasu mezi železniční stanicí Ústí nad Labem-Střekov a muzejním nádražím Zubrnice vypraveno po třech párech parních vlaků se speciálním jízdním řádem a tarifem. Pouze v sobotu pak budou vlaky doplněny o „náhradní autobusovou dopravu“ historickými autobusy v trase Zubrnice – Lovečkovice – Úštěk, tedy vlastně po stopách zrušeného pokračování muzeální železnice. Jízdné v parním vlaku činí 80,- Kč jedním směrem v celé trase Ústí – Zubrnice či naopak, nebo úsekové jízdné 40,- Kč pro trasy Ústí – Březno či Březno – Zubrnice a naopak. Děti platí polovic, tedy 40/20,- Kč. Žádné jiné slevy nejsou uznávány a upozorňujeme že na parních vlacích neplatí běžný tarif linky T3, tedy jízdné DÚK. Sobotní historické autobusy Zubrnice – Úštěk a zpět jezdí zdarma.


Plakát akce (kliknutí do náhledu jej otevře ve formátu PDF)

V provozu bude u nás zcela výjimečná parní lokomotiva rakouského původu 378.060 (německé označení 93.1360), podobná svými výkonnostními parametry československé řadě 423.0, provozované kdysi na zubrnické trati. Parní lokomotivě bude asistovat jedna z prvních poválečných motorových lokomotiv ČSD, hektor T 435.003 z roku 1959 ve zcela původní historické podobě. Majitelem motorové lokomotivy je sdružení Posázavský Pacifik z Benešova u Prahy a parní lokomotivy zapsaný spolek Kulturní centrum Vonwillerka ze Žamberka. Mezi oběma lokomotivami budou řazeny velkoprostorové osobní vozy řady Bai, vyráběné v Tatře Smíchov v letech 1955 – 1958 a přezdívané saniťák či osmidveřák. Vagony budou zapůjčeny z muzea Českých drah v Lužné u Rakovníka.


Lokomotivy 93.1360 a T 435.003 (6.4.2017); zdroj: www.posazavsky-pacifik.cz

I když jde o akci příležitostnou, je pochopitelně spojena s možností prohlídky stálé expozice zubrnického železničního muzea. To svou letošní sezónu zahájilo o víkendu 24. a 25.3.2018 a ukončí ji 28. října. Mezi tím je otevřeno veřejnosti každou sobotu, neděli a o státních svátcích, v červenci a srpnu denně kromě pondělí, vždy od 10:00 do 17:00 hod. K muzeu patří také střekovská parní vodárna, která je však zpřístupňována jen příležitostně, a to od 10:00 do 18:00 hod. Jednou z oněch příležitostí je právě tato vzpomínková akce, takže zájemci si zachované unikátní vodárenské zařízení mohou prohlédnout v sobotu 2. a v neděli 3. června. Další plánované termíny prohlídek jsou uvedeny na konci už výše odkazované stránky o vodárně. Co si prohlédnout v Zubrnicích, to napoví přehledný průvodce:


Průvodce po muzeu a obci Zubrnice (kliknutí do náhledu jej otevře ve formátu PDF)

Železniční museum Zubrnice vítá své návštěvníky již od roku 1996. Během své existence zde vznikl jedinečný prostor, ve kterém si každý nalezne to své. V našem muzeu se můžete dozvědět veliké množství nových informací z železniční historie, svézt se na pákové drezíně, vyzkoušet si spustit přejezdové zabezpečovací zařízení v expozičním voze, nebo naopak v klidu relaxovat při pohledu na scenerii českého středohoří dokreslenou souborem lidové architektury v Zubrnicích. Stálá expozice o historii a současnosti místní dráhy Velké Březno – Verneřice/Úštěk se nachází v prostoru bývalého nádražního skladiště zboží. V nádražní budově je dále umístěna dopravní kancelář výpravčího s dobovým vybavením, čekárna pro cestující a místnost mapující činnosti zdejšího spolku. Orientaci vám usnadní plánek areálu:


Orientační schéma muzejního nádraží Zubrnice

Prameny a odkazy:

  1. Zubrnická muzeální železnice – oficiální web
  2. Železniční trať Velké Březno – Lovečkovice – Verneřice-Úštěk – Wikipedie
  3. Zubrnice – Wikipedie
  4. Posázavský Pacifik – oficiální stránky spolku
  5. Kulturní centrum Vonwillerka, z.s. – oficiální web
  6. zdroje uvedené pod odkazy v textu

Úvodní snímek: Muzejní nádraží Zubrnice (6.8.2017) © Ondrej Krajňák

Súvisiace odkazy