Z mých zápisků: Propršené oslavy 140 let Moravské pohraniční dráhy

26.6.2015 8:00 Martin Skopal

Z mých zápisků: Propršené oslavy 140 let Moravské pohraniční dráhy

Jsou to už skoro dva roky, co se na pomezí Moravy a Čech konala velice zajímavá akce. Dne 14. 9. 2013 probíhaly oslavy 140 let Moravské pohraniční dráhy, nejsevernější železniční spojnice dvou historických zemí. U této příležitosti byl vypraven zvláštní vlak z Olomouce do výchozí stanice jubilující dráhy, Šternberka, a dále do Šumperka, Hanušovic, Dolní Lipky a Králík.

 

 

 

 

Koho by zajímala historie této trati, nechť se podívá na její stránky. Já se budu věnovat průběhu akce, jejíž oficiální průběh i zasazení do rámce Dne železnice 2013 jsou zřejmé z plakátku Českých drah.


Plakátek akce (kliknutí do náhledu otevře celý ve formátu JPG)

V čele vlaku stanul olomoucký kremák 534.0432, měl za sebou doprovodný Wlab, 5 rybáků, dále byl v soupravě vložen pilštyk T 466.0007, za ním ještě tři vozy Ce/Ci, bufetový vůz BDlm, šumperský hurvínek M131.101 a v úseku Olomouc – Šumperk ještě věžák M 120.417, který se vracel z Olomouce z akce Svět lokálek, která se konala ve zdejším železničním muzeu předchozí víkend. Tato pestrá souprava odjela z Olomouckého hlavního nádraží v 7.35 ráno.


Ráno v Olomouci © Martin Skopal

Já jsem tento vlak stíhal s kamarády autem. První traťovou fotku jsem udělal v Olomouci v Pavlovičkách, další z mostu přes železniční trať mezi Bohuňovicemi a Štarnovem. Poté vlak přijel do Šternberka, kde měl delší pobyt. Dál jsme vlak ještě dokumentovali u přejezdu za Babicemi u Šternberka, u Unexu před Uničovem, za Troubelicemi a před Šumperkem. Nutno říci, že pomalý kremák se stíhal autem daleko lépe, než rychlá rosnička loni v prosinci. V Šumperku měl vlak asi hodinový pobyt, který jsem využil ke zdokumentování a občerstvení se. Kremák odjel do depa na zbrojení a od soupravy byl odpojen věžák M 120.417.


Za Troubelicemi © Martin Skopal

V dalším úseku, mezi Šumperkem a Hanušovicemi jsme vlak fotili v Rudě nad Moravou a před Hanušovicemi. V Hanušovicích měl vlak opět delší pobyt, což jsem využil k tisku pamětního razítka a ke zdokumentování.


Ruda nad Moravou © Martin Skopal

Následovala jízda po nádherné trati z Hanušovic do Dolní Lipky. Vlak jsem fotili za tunelem před zastávkou Vlaské, za následujícím tunelem před Podlesím, dále v Podlesí na nádraží, kde tenkrát ještě stála nádražní budova, na velice pěkném místě na náspu v Červeném Potoce v blízkosti zemské hranice mezi Moravou a Čechami, která je zde tvořena tokem řeky Moravy, která má zde ještě charakter horské říčky. Dál jsem vlak fotil mezi Červeným Potokem a zastávkou Prostřední Lipka, a u zastávky samotné. Tuto oblast mám velice rád nejen díky nádherné trati, ale i kvůli přírodě a vojenským památkám.


„Retro“ v Podlesí © Martin Skopal

Poté vlak dojel do Dolní Lipky, my jsme se byli mezitím podívat na expozici v pěchotním srubu K – S 14 „U cihelny“. Expozice je věnovaná naší předválečné armádě. Stojí za zmínku, že v tragickém pomnichovském říjnu roku 1938 zde spáchal sebevraždu četař Arnošt Hrad, který se nesmířil s rozkazem ustoupit do „nových hranic“.


K – S 14 „U cihelny“ © Martin Skopal

Po prohlídce jsme jeli na nádraží Dolní Lipka, kde jsem vyfotil odjezd parního vlaku do Králík. Souprava byla nyní tvořena strojem 534.0432, třemi vozy Ce/Ci, vozem BDlm a hurvínkem M 131.101. Po zdokumentování vlaku ve stanici Králíky jsem udělal poslední traťovou fotku dne před Dolní Lipkou.


Cestou z Králík do Dolní Lipky © Martin Skopal

Po příjezdu do Dolní Lipky měl vlak asi dvě hodiny pobyt. Fotil jsem posun, prohlédl jsem si expozici klubu Moravská pohraniční a stanici samotnou, která je zajímavá mechanickými závorami na Hanušovickém zhlaví nebo točnou z roku 1873, stejně starou jako trať, dnes bohužel nesjízdnou. Nádraží již bohužel nezdobí mechanická návěstidla, ta byla nahrazena světelnými v roce 2011. dále tam byla malá výstavka vojenského muzea Králíky s Tatrou 148 s návěsem a Pragou V3S. V místní knihovně byly vystaveny železniční fotografie Františka Pecha.


Stanice Dolní Lipka, popelová jáma by měla být v nejbližší době zasypána. Proč?
Vadí tam něčemu? © Martin Skopal

Z Dolní Lipky jsem pokračoval dále parním vlakem, ten odtud odjel asi v 16.40, v Hanušovicích byl přibližně o půl šesté. Tam jsem se s kremákem rozloučil a jel jsem domů, nejprve Sp 1706 do Zábřehu, odtud osobákem do Červenky a dále vozem 810.444 přes Litovel do Náměště.


V Hanušovicích jsem se s „kremákem“ rozloučil © Martin Skopal

Jediné, co lze této jinak vydařené akci vytknout je počasí. Pršelo celý den. To také odradilo nejen některé mé kolegy, o kterých jsem si myslel že pojedou, ale myslím, že i hodně potencionálních cestujících, kteří by se jinak jeli tímto vlakem projet. Na druhou stranu ale jsem při focení nemusel hledět na slunko a mohli tak vzniknout fotografie, které by jinak asi nebylo možné takto vyfotit.

Kdo by se chtěl alespoň na části tehdy jubilující trati letos projet historickým vlakem nebo si ho vyfotit, má možnost každou sobotu od června do poloviny září, kdy se zde bude střídat parní lokomotiva 423.009 a motorový vůz 850.001, až na sobotu 22. 8., to pojede ušatá 464.008 u příležitosti vojenskohistorické akce Cihelna v Králíkách. Další informace včetně jízdního řádu najedete na stránce Českých drah. 

Úvodní snímek: Vlaské © Martin Skopal

Galéria

Súvisiace odkazy