10 rokov po ... - Železničná stanica Sása-Pliešovce

17.3.2013 8:00 Rastislav Backa

10 rokov po ... -  Železničná stanica Sása-Pliešovce

Uplynulo už desať rokov od zrušenia osobnej dopravy na trati ŽSR číslo 153. Vtedy som mal 5 rokov, takže si nepamätám vôbec nič, ani stanicu ako vtedy vyzerala. Teraz už ako pätnásťročný som sa vydal zdokumentovať stanicu v akom je stave po zime, pretože už tri roky tam pravidelne chodievam. A zmien tentoraz bolo viac.

 

 

 

 


Dňa 28. februára tohto roku som sa po zime vybral opäť na stanicu. Nič som si nebral – veď čo by sa mohlo na lokálke zmeniť – a to ešte 10 rokov po zrušení. A predsa len. Prichádzam na stanicu a čo vidím: Je zbúrané výhybkárske stanovište č. 2 pri krupinskej strane stanice:


Už vidno že je zbúrané stanovište výhybkára č. 2 © Rastislav Backa

Hneď som sa išiel tam pozrieť. Po príchode som zažil ešte väčšie prekvapenie. Postavili nový šturc na mieste, kde bola predtým nepremenná návesť „stoj“ zapichnutá medzi koľajami:


Nový šturc © Rastislav Backa

No odišiel som domov a vrátil som sa späť až 2. marca, aby som stanicu zdokumentoval. A nie len tieto zmeny ale i celú stanicu po 10 rokoch od zrušení osobnej dopravy na trati. Zmeny sú vidieť na nasledujúcej schéme stanice:


Zmeny v schéme stanice sú vyznačené červene © Rastislav Backa

Tak som sa prešiel po stanici – podľa mňa je na to, že uplynulo desať rokov od zrušení osobnej dopravy, celkom v dobrom stave (samozrejme až na niektoré objekty). Nakoniec sami sa môžte presvedčiť, ak si pozriete snímky v pripojenej galérii.


Sklad s rampou je udržiavaný © Rastislav Backa

Odkazy:
  1. Železničná trať Zvolen – Čata vo Wikipédii
  2. Sása – Pliešovce v galérii železničných objektov VLAKY.NET
  3. Detail stanice Sása - Pliešovce na Želpage

Úvodná snímka: Staničná budova z príjazdovej cesty © Rastislav Backa

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy