Poslední vyrobený CityElefant zamířil do Bohumína

8.3.2013 18:00 Karel Furiš

Poslední vyrobený CityElefant zamířil do Bohumína

Všechno má svůj konec a nejinak je tomu i v případě výroby železničních vozidel. Náš národní železniční dopravce už před časem deklaroval, že v elektrizované příměstské a regionální dopravě už nebude preferovat dvoupodlažní vozidla a právě dnešního dne opustilo brány výrobního podniku poslední z nich. Výroba ve své době pokrokových ešusů tak ustala.

 

 

 

 

Před jednadvaceti lety se dvoupodlažní elektrická jednotka řady 471 začala vyvíjet v tehdejší Moravskoslezské vagónce Studénka. V roce 2000 byla vyrobena první a dodána do DKV Praha. České dráhy postupně objednaly celkem 83 kusů těchto vozidel. Jednotky, později obdařené obchodním názvem CityElefant v dnešní době jezdí zejména v příměstské dopravě Prahy a Ostravy, odkud se na některých vozebních ramenech dostávají i do vzdálenějších míst.


Poslední „ešus“ ještě na dohled od místa svého zrodu © Karel Fur

Dnes, kdy celá naše země vzhlížela k Pražskému hradu, který měnil nájemníka, či možná slavila Mezinárodní den žen, celkem bez povšimnutí výroba populárních ešusů skončila. Areál a.s. ŠKODA VAGONKA v Ostravě-Vítkovicích opustila poslední vyrobená jednotka této řady, s inventárním číslem 083, aby se vydala do svého domova, který nalezne v provozní jednotce ČD Bohumín depa kolejových vozidel Olomouc.


Budova ústředního stavědla a bohumínské depo z lávky (9.2.2013) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Před polednem se s ní rozloučili představitelé výrobce a těsně po hodině dvanácté bylo možno elektrickou jednotku 471.083-6 + 071.083-0 + 971.083-1 zachytit na vlečce VÍTKOVICE Doprava, a.s. ve společnosti tamní lokomotivy 740.880-0. Ta zajistila přemístění nového vozidla na nádraží Ostrava-Vítkovice. Tam byl po rozpojení soupravy poslední CityElefant oživen a připraven pro jízdu už vlastní silou.


Vlečkový tygr opouští městského slona © Karel Furiš

Poté přinesl výpravčí strojvedoucímu příslušný rozkaz a ve deset minut po jedné hodině odpolední se osmdesátý třetí ešus pomalu vydal k výše uvedenému cíli. Já jsem se přemístil do Ostravy-Svinova, kde jsem pořídil ještě pár fotografii a dokončil natáčení záběrů pro krátké video o poslední vyrobené dvoupodlažní elektrické jednotce pro České dráhy:  
 


Poslední vyrobená jednotka řady 471 se vydává na cestu domů © Karel Furiš 
Odkazy:
  1. České dráhy, a.s. – osobní doprava
  2. ŠKODA VAGONKA, a.s. – oficiální stránky
  3. Škoda Vagonka - Wikipedie
  4. Elektrická jednotka 471 - Wikipedie
  5. Vítkovice Doprava - Wikipedie

Úvodní snímek: Elektrický vůz 471.083-6 na vlečce v Ostravě-Vítkovicích © Karel Furiš

Upravil a doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy