Poslední CityElefant slavnostně vyrazil do provozu

5.4.2013 18:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Poslední CityElefant slavnostně vyrazil do provozu

Dnes byla slavnostně předána do provozu poslední souprava CityElefant. Stalo se tak v Ostravě a tato poslední souprava nese inventární číslo 83. Bude nasazena do provozu v Moravskoslezském kraji na lince Studénka - Ostrava - Bohumín - Český Těšín - Mosty u Jablunkova. Další soupravy City Elefant jezdí v Praze, Středočeském, Ústeckém a také v Pardubickém kraji.

Denně ujedou tyto moderní, bezbariérové a klimatizované soupravy na území celé České republiky přes 33 tisíc kilometrů.

 

 


Tak zněla úvodní část textu elektronického psaní, v jehož příloze dorazila krátce před dnešní jedenáctou hodinou do redakce VLAKY.NET tisková zpráva o zmíněné události. Tou dobou už měl náš ostravský reportér, který se ochotně ujal její fotografické dokumentace, svůj úkol splněn. Slavnostní dění totiž v souladu s médiím rozeslanou pozvánkou propuklo na nástupišti železniční stanice Ostrava-Svinov už v 8:45 hod. a o tři čtvrtě hodiny později pokračovalo prezentační jízdou do Bohumína, kde měl zvláštní vlak plánován krátký pobyt od 9:45 do 9:55 hod. Zpátky na svinovské nádraží se pak jednotka vrátila deset minut po hodině desáté.


Opavské nástupiště žst. Ostrava-Svinov čeká na slavnostní chvíli © Karel Furiš

Tisková zpráva uvádí, že se na regionální dopravě Moravskoslezského kraje od dnešního dne podílí celkem dvanáct elektrických jednotek řady 471, z nichž čtyři, k nimž patří i tato poslední, byly pořízeny s přispěním Evropské unie: Celkové náklady projektu na nákup čtyř dvoupodlažních elektrických jednotek CityElefant pro Moravskoslezský kraj činí 874 mil. korun. Z toho České dráhy hradí 62,47 % z této částky, tedy 546 mil. Kč. Dotace ROP je ve výši 328 mil. Kč. Je symbolické, že poslední jednotka své řady zůstává právě v kraji, kde byl tento typ vozidla vyvinut i vyráběn (a odkud dodávky jeho modifikací jiným dopravcům dále pokračují).
 

Informace o financování na bočnici „CityElefanta“ 082 © Karel Furiš
 
Ač informace ČD (a zatím i tento text) se zmiňují o jednotce jediné, ve skutečnosti se celá ta sláva týkala CityElefantů dvou - slavnostní ceremonie probíhala na pozadí Terezky 082 a prezentační jízda do Bohumína byla v režii Jarušky 083. Oběma také, jak bývá v Ostravě zvykem, požehnal biskup Lobkowicz - ani ne tak proto, že by Ostravsko slulo nadprůměrnou religiozitou, ale protože má rád vlaky a lidi kolem nich: Strojvedoucím dej, Bože, postřeh, rozvahu a ohleduplnost, a ti, kdo cestují, ať bezpečně dosáhnou svého cíle. Ať jsme si na všech cestách vědomi toho, že jsi náš konečný cíl, k němuž všechno směřuje, pravil při dnešním žehnání.
 

Biskup ostravsko-opavské diecéze Mons. František Václav Lobkowicz a „CityElefant“
© Karel Furiš
 
Před promluvou představitele církve zazněla pochopitelně také události přiměřená slova zástupců dotčených institucí světských, jak už to při takových příležitostech bývá. Vzhledem k tomu, že neobsahovala nic, co by nám už nebylo známo, dovolíme si pronesené projevy pominout. A stejně tak i výčet řečníků - najdete je v připojené galerii snímků, která také dostatečně objasňuje průběh dnešní slavnostní události. Místo dalších popisných slov už jej na sám závěr popřejeme Terezce i Jarušce bezporuchový provoz, přinášející spokojenost jak pracovníkům dopravce, kteří se o ně budou starat v depu i na trati, tak cestujícím, jež budou vozit.
 

„CityElefant“ 083 po návratu z prezentační jízdy © Karel Furiš
Odkazy:
  1. České dráhy, a.s. – osobní doprava
  2. Moravskoslezský kraj - oficiální stránky
  3. Regionální rada regionu soudržnosti Moravskoslezsko
  4. Elektrická jednotka 471 - Wikipedie
  5. ŠKODA VAGONKA, a.s. – oficiální stránky
  6. Škoda Vagonka - Wikipedie
  7. City Elefanty jsou už všechny – Škoda předala poslední 83. jednotku

Úvodní snímek: Trochu nezvyklý pohled na posledního „CityElefanta“ na svinovském nádraží © Karel Furiš

Galéria

Súvisiace odkazy