Parní nahánění slovácko-hanácké

8.12.2011 8:00 Radek Hořínek

Parní nahánění slovácko-hanácké

Jízda parního vlaku je vždy důvodem k výletu z tepla domova do sychravého počasí, které v posledních dnech panuje. Během necelého měsíce jsem takto opustil dvakrát brzo ráno vyhřátou postel, abych se vypravil na výlet za kráskami, z jejichž komína stoupá dým, který zahaluje krajinu po jejich průjezdu.

 

 

 


Ten první výlet byl ve sváteční den, jímž je sedmnáctý listopad. Moje já směřovalo na jih do sídelního města přítele Shalomka, abychom společně něco málo pofotili 475.101 při jízdě v rámci oslav 110 let od zahájení provozu na trati z Břeclavi do Lednice. K cestě jsem využil svůj oblíbený rychlík číslo 802, který po sedmé hodině ráno opustil hlavní nádraží v Olomouci, abych s malým zpožděním dorazil do cíle své cesty a přesedl do vyhřátého gumokola a společně se Shalomkem vyrazil na štreku.

Venku mlha a zima, která lezla za nehty a my čekali před Podivínem na 475.101, která komínem vpřed uháněla k Břeclavi. Zvolen rychlý přesun do zastávky Ladná, abychom si ještě fotečku pod dráty udělali. Potom už následoval přejezd k trati do Lednice, do místa, kde jsme v lednu tohoto roku fotili Wellness vlak. Před Poštornou a posléze i za ní jsme fotili krásně dýmící pětasedmu, abychom dorazili těsně před jejím příjezdem do Lednice.


475.101 cestou do Lednice v úseku Poštorná - Charvátská Nová Ves © Radek Hořínek

Z Lednice jela tendrem napřed a s problémy. Mrzli jsme kousek nad zastávkou Lednice rybníky a jenom bylo slyšet, jak se pára snaží vyjet kopec, ale nešlo to. Po nějaké chvíli se objevila kousek pod námi osoba s kbelíkem písku a lopatkou, aby posypala kolejnice a umožnila tak pokračovat páře zpět do Břeclavi. Té se nakonec povedlo vyhrabat se na kopec a po chvíli odpočinku pokračovala dále. A my taky. Honili jsme se s vlakem, který už druhý odjezd z Lednice zvládnul na výbornou. Před poslední jízdou se jela pětasedma otočit do depa


475.101 na břeclavské točně © Radek Hořínek

. Žel na focení té poslední jízdy už byla tma, tak jsme se naposledy onen den vydali do Lednice, kde jsme si zvěčnili 475.101. Před tím jsem velmi rád navštívil výstavu, kterou má Shalomek v synagoze ve svém sídelním městě. Byl jsem moc rád, že mi přítel udělal průvodce. Po posledním příjezdu od Lednice, už jsme oba měli nachystané foťáky na noční focení a já se poté vydal zpět do tepla domova. Druhá parní jízda mne z tepla domova vytáhla den před tím, než se čerti, andělé a Mikuláši vydají do ulic. 

Tentokráte se jednalo o Mikulášskou jízdu s 534.0432. Kremák si užil ježdění plno. Nejprve se vydal přes Uničov do Šumperka a zpět. Ráno spokojeně oddychoval v Olomouci na hlavním nádraží, když jsem nastupoval do regiošrotu a cílem mé cesty byl Hrabišín, kde těsně před zastávkou končí stoupání. Vyklepaný jako startka bez filtru jsem tam vystoupil a šel si hledat flek. Počasí v onu chvíli stejné jako před několika dny v okolí Břeclavi. Se slušným zpožděním supěla 534.0432 na vrchol stoupání.


534.0432 se Zvl Os 31225 v úseku Libina - Hrabišín © Radek Hořínek

Prohnala se a já si šel počkat na druhý šrot, který mne dovoze zpět do Olomouce. Tam jsem měl v plánu počkat na návrat parního vlaku kousek od depa. Díky otočení jela pára opět komínem vpřed. Času jsem tam měl málo, neboť jsem potřeboval stihnout osobák z Olomouce do Červenky ve 12:37. Parní vlak nikde a já se vracel zpět na nádraží a stále se otáčel, zda ho v dálce nezahlédnu. Zbytečně. V Července jsem se dověděl, že má zpoždění 30 minut a v Olomouci točil a doplňoval vodu z nachystané hasičské cisterny.


534.0432 se Zvl Os 31259 v úseku úsek Červenka - Litovel © Radek Hořínek

Tak jsem si krátil čas hledáním místa na focení alespoň jedné fotky mezi Červenkou a Litovlí. Dočkal jsem po více jak třiceti minutách od jeho oficiálního odjezdu z Červenky. Vyfoukaný jsem se vrátil zpět do místa, kam mne dovezl osobní vlak z Olomouce. Nechal jsem si ujet osobák, abych se těch pár kiláků svezl rychlíkem Vsacan, který jel naštěstí podle jízdního řádu a já vystoupil v Olomouci z vlaku. Tam jsem zavrhnul večerní foto na nádraží Olomouc město, setkal se s holkama a vydal se domů.

S oběma jízdami byla spokojenost, až na počasí a žel i na zpoždění. Ono bylo těžké dostat do vlaku za minutu tak velké množství lidí, jaké čekalo v Uničově. Jediné, co mne hřálo, byl horký čaj z termosky a bez přidávané zahřívací emulze, jakou jsem měl už v říjnu na Tovačovce. V obou případech jsem doma hodně dlouho po návratu rozmrzal. Teď nezbývá než doufat, že i v příštím roce budou dělat obě páry radost všem na nich, za nimi a také nám okolo.

Na sám závěr jako bonus přidávám video Karla Furiše z břeclavského nádraží v oblacích páry:

Odkazy:
  1. Železniční trať Břeclav - Lednice - Wikipedie
  2. Oslavte 110 let tratě Břeclav – Lednice jízdou parním vlakem - tisková zpráva ČD ve formátu PDF

Titulní snímek: 475.101 uhání úsekem Rakvice - Podivín © Radek Hořínek

Galéria

Súvisiace odkazy