Vyhodnotenie fotokvízu č. I: Naše železničné hrady a zámky

29.7.2011 20:00 Bc. Jozef Gulík

Vyhodnotenie fotokvízu č. I: Naše železničné hrady a zámky

Pred pár dňami sme Vás, milí naši čitatelia, vyzvali k zapojeniu sa do súťažného fotokvízu. V ňom sme si pre Vás pripravili sadu zmenšených hradov a zámkov, ktoré sa nachádzajú v blízkostí výpravných budov, oku cestujúcej verejnosti viac či menej viditeľné.

 

 

 


Súťažiacim, ktorí sa zapojili do nášho fotokvízu, ďakujeme za účasť a nielen pre nich prinášame odpovede na naše otázky:

 

Malý hrad v parčíku vedľa staničnej budovy v Šenkviciach už dnes neexistuje. Padol za obeť  koridorizácii, keď presne na jeho miesto 'bolo nutné' položiť unimobunku.

 

Kópia Smolenického zámku v Bánove, mimochodom vždy pekne udržiavaná, patrí medzi naše najmohutnejšie stavby tohto druhu.

 

Táto nahrubo omietnutá stavba sa nachádza pred budovou výhybne Voznica, medzi stanicami Žarnovica a Nová Baňa na trati č. 150.

 

Ďalší, dnes už neexistujúci súbor stavieb v Cíferi. Skromný hrad a malý tunel dokonca s koľajou a návestidlom vystriedalo široké koridorové nástupište. Ohľad na drobné pamiatky minulosti, ktoré dokážu robiť 'sterilné' a uniformné prostredie ľudsky prívetivým - nulový.

 

V parčíku pred staničnou budovou žst. Slovenské Nové Mesto

 

Na frekventovanom mieste, napriek tomu nenápadne učupený hrad nájdeme v stanici Spišská Nová Ves

 

V stanici Kriváň nájdeme túto zmenšeninu krivánskeho tunela, ako pomník robotníkom, ktorí zahynuli v roku 1945 počas bombardovania pri jeho oprave.

 

Hrad v Dvoroch nad Žitavou bol vytvorený v roku 1960 podľa návrhu náčelníka stanice, zrejme inšpirovaného Bratislavským hradom (?).

 

Zrúcanina Čachtického hradu sídli v miniatúrnej podobe aj v rovnomennej stanici - Čachtice na rati č. 121.

 

Nákladisko Spišská Belá na odbočnej trati spolu s malým Oravským hradom je bežne ukryté pred zrakmi cestujúcej verejnosti, avšak práve sem v roku 2010 zavítal narodeninový vlak portálu VLAKY.NET.

Súťažiacim, ktorí sa zapojili do našeho fotokvízu ďakujeme za účasť. Rozhodli sme sa nakoniec prihliadnuť aj na odpovede, ktoré nesmerovali k samotnej polohe týchto železničných hradov a zámkov ale k ich predlohám. V tomto kole odmeňujeme a srdečne blahoželáme:

  1. Marek Hrin získava publikáciu "Oživili sme pancierový vlak"
  2. Pavol Brežák získava sadu reklamných predmetov Železníc Slovenskej republiky
  3. Marek Halás získava DVD 5. narodeniny VLAKY.NET

Za podporu ďakujeme partnerovi našej súťaže:

 

Súvisiace odkazy