8. VLAKY.NET brigáda na Rendézi

20.6.2011 8:00 MAYO

8. VLAKY.NET brigáda na Rendézi

V poradí už 8. VLAKY.NET brigáda na Rendézi sa konala počas víkendu 21. 5. - 22. 5. 2011. Aj tentokrát bolo hlavným námetom brigády príprava areálu východného rušňového depa v Bratislave na blížiaci sa 13. Celoslovenský zraz historickej železničnej techniky. Ten sa tentokrát koná v dňoch 25. 6. - 26. 6. 2011.

Zoznam účastníkov už vopred predznamenával že na tohtoročnej brigáde sa zíde nielen výborná partia ľudí, ale najmä bohaté zastúpenie účastníkov z celého niekdajšieho Česko - Slovenska. Tí, ktorí to na Rendéz mali ďalej sa začali schádzať už v piatok večer, z piatka na sobotu prespali v lôžkových vozňoch v areáli historického depa.


V sobotu sme sa prebúdzali do jasného rána, pekný slnečný deň bol ako stvorený na brigádu. Prvých brigádnikov, ktorí pricestovali ešte v piatok, dopĺňajú v sobotu ráno ďalší brigádnici. Pridávajú sa aj zamestnanci Múzejno-dokumentačného centra, členovia Klubu priateľov histórie železničnej dopravy a Klubu železničnej nostalgie. Tento rok sa prvýkrát našej brigády aktívne zúčastňuje aj vzácna návšteva - riaditeľ sekcie železničnej dopravy na Ministerstve dopravy SR - Ing. Jiří Kubáček (ten sa samozrejme zúčastnil každej našej brigády v inej profesnej funkcii:-)). Pevne veríme, že týmto krokom bola započatá tradícia a zástupcovia Ministerstva dopravy SR sa nielen takýchto brigád začnú príkladne zúčasťňovať aj v budúcnosti. Tak a teraz sa už vrátime naspäť do reality :-)

 
Práce na čistení točne, © Marek Gróf

Počas soboty to na Rendézi doslova vrelo, brigádnici v montérkach kmitali po celom dvore. Ani neviem či sa mi podarí zachytiť všetko to, čo sa počas našej brigády stihlo urobiť. Začínalo sa maľovaním traťových brán, kopaním jám pre mechanické závory. Multikára UHU sa počas dňa nezastavila, nakladal sa odpad, popol z kanála, hlina z vykopaných jám a všetko sa odnášalo preč. Vyčistili sme točňu od buriny a nánosov, opäť raz sa zasypavali jamy na príjazdovej ceste.

 
„Jamári“ v akcií, © Ladislav Hruškovič

Bližil sa čas obeda, podávali sa teplé párky a studené pivo (tak ako to má byť). Krátke obedné posedenie v chládku, krátky oddych a pozhováranie sa, a hor sa opäť do práce! Pokračovali v pílení konárov stromov, ktoré zasahovali do profilu koľaji. O tom, že sa nejednalo len o nejaké halúzky svedčia aj fotografie. Sobotňajšie popoludnie patrilo aj natieraniu točne, ktorá po nájazde brigádnikov doslova omladla.

 
Obedňajšia prestávka, teplé párky a chladené pivo :-) © Karel Furiš

Počas sobotného popoludnia nás prišla na Rendéz povzbudiť Maryka (slachticna), napečené sladkosti padli viac ako vhod už počas podvečernej prace a ešte viac počas večerného posedenia pri ohnisku, ktoré nám pripravilo večeru v podobe pečených klobás :-)

Nebol som asi sám kto sa v nedeľu ráno prebúdzal s celkom kvalitnou svalovicou. Aj keď som sa ledva hýbal, tešil som sa nielen z toho že som sa opäť ako kancelárska krysa dozvedel o niektorých svaloch na mojom tele, o ktorých som už dávno nevedel, ale radosť bola hlavne z viditeľných výsledkov práce, ktoré som si naplno uvedomoval až v nedeľu ráno. Nedeľa sa už niesla v komornejšom duchu, išlo už predovšetkým o upratovanie spojené s lopatovaním. Popoludní sa lúčime a ďakujeme aj posledným brigádnikom.

 
Tom bojuje s „pralesom“, © Ladislav Hruškovič

Na tohtoročnej brigáde sme sa tešili zo stretnutia s už známymi tvárami ale opäť aj novými posilami. Čo mňa osobne tešilo najviac bolo to že, brigády sa zúčastnili fanúšikovia železničnej histórie bez ohľadu na "stranícku" príslušnosť, ako tomu bolo už aj počas predošlých rokov. Pevne veríme, že sa minimálne v takomto počte stretneme opäť o rok, ak nie náhodou aj skôr, ešte počas tohtoročnej jesene, ako sme sa zatiaľ predbežne rozprávali. Už teraz totiž je niekoľko nápadov a projektov na to, čo by sa mohlo urobiť nabudúce, a sú to veru celkom zaujímavé nápady :-)

 
Večerné posenie pri pive a kofole a legendárnom "Kremáku", © Karel Furiš

Veľké poďakovanie patrí každému, kto počas našej brigády prišiel a pomohol tak s prípravami už 
13. celoslovenského zrazu historických železničných vozidiel
Voľná vstupenka na toto podujatie je popri dobrom pocite z poctivo vykonanej práce a stretnutia sa s priateľmi už len symbolickým poďakovaním organizátorov.

Dovidenia na Rendézi :-)

PS: Brigádnikov, ktorí sa na brigádu neprihlasovali u nás na stránke, prosím aby ma kontaktovali cez internú poštu v súvislosti so vstupenkami na zraz.

Titulné foto: Pohodička pri maľovaní točne, © Marek Gróf

Galéria

Súvisiace odkazy