Setkání s vozem ARmpee z Vrútek

3.4.2010 8:00 Karel Furiš

Setkání s vozem ARmpee z Vrútek

Přijal jsem pozvání od člena klubu VLAKY.NET, skrývajícího se pod nickem dědek, na Lázeňský veletrh do Lysé nad Labem. Pro cestu tam a zpět jsem zvolil IC 580 a IC 581 Hutník z Ostravy do Kolína a využil jsem možnosti svézt se v renovovaném bistrovoze ARmpee 001 při jízdě tam a ARmpee 002 cestou zpět.

 

 

 


První dojem: pěkné prostředí, jízda z Ostravy bez problému a zpoždění. Podle mne je vůz v této kategorii trochu hlučnější, než jemu podobné. Skříň není tlakotěsná a průjezd tunelem není proto moc příjemný. Oceňuji možnost použití zásuvek 230 V. Což je v zahraničí normální, u nás stále ještě jako nadstandard. Takže cestou do Kolína bylo vše v pohodě. Při cestě zpět byl řazen vůz inventárního čísla 002, ale obráceně, 1 třídou k soupravě vozů 2 .třídy. Po nastoupení jsem se v klidu usadil, ale po ujetí pár kilometrů klidná cesta v 1. třídě skončila.

Interiér vozu ARmpee 001 © Karel Furiš

Návštěvníci bistrovozu z 2. třídy nepřetržitě procházeli tam a zpět a veškerý klid a komfort je znehodnocen, neboť z mého připlaceného pohodlí se stal průchozí Václavák. Doufám, že po zkušebním provozu bude vůz otočený tak, aby byli cestující co nejméně rušeni nepříjemným průchodem směrem od 2. třídy. Vůz jezdí zatím jen zkušebně a některé zobrazované informace jsou zatím divné, jako třeba teplota, rychlost a udivilo mě i uvedení směru vlaku v podobě IC Třinec – Praha přes Třinec atd.

Inormační displej ve voze ARmpee 001 © Karel Furiš

Ve voze jezdí četa mechaniků z Vrútek, dohlíží na provoz a případně odstraňuje poruchy. Při cestě zpět byla v čele lokomotivy řady 162, a jak vůz začal ukazovat rychlost 145 km/hod, tak jsem se trochu tomu podivil. Bylo mi vysvětleno že vůz snímá rychlost pomocí GPS. V oddíle bych ocenil více informací o průběžné jízdě vlaku. Třeba vše jednou bude tak jak bych si představoval. To je můj poznatek z prvního setkání s tímto vozem.

Titulní snímek: Označení vozu ARmpee 001 © Karel Furiš

Galéria

Súvisiace odkazy