Česko-italské stříhání pásky na pražském „hlaváku“

24.6.2009 20:30 PhDr. Zbyněk Zlinský

Česko-italské stříhání pásky na pražském „hlaváku“

Pražské hlavní nádraží dnes zažilo velice netradiční událost. Nebývá jistě zvykem, aby se nějaká naše železniční sláva odehrávala hluboko pod úrovní kolejiště, hrálo na ní komorní smyčcové kvarteto a navíc od mikrofonu zaznělo více slov v jazyce cizím, než našem mateřském. V takovémto duchu se neslo slavnostní otevírání nového ČD centra v režii a.s. České dráhy a společnosti s r.o. Grandi Stazioni Česká republika.

 

 


I jeho zahájení bylo poněkud netradiční. Když tiskový mluvčí Českých drah Mgr. Petr Šťáhlavský zval shromážděné hosty a zástupce médií blíže k pódiu, na němž měly zaznít projevy, a poté pronesl několik zahajovacích vět, zdůraznil, že účastníci neuvidí nějaké virtuální „žluté vlaky“, ale výsledek péče reálného železničního dopravce o cestující. Malý žertík na úkor konkurence, která konkurencí není, všechny upoutal a pochopitelně také pobavil. Nicméně dále už byla pronášena slova veskrze vážná.

Zahájení slavnosti v podání mluvčího ČD P.Šťáhlavského © PhDr. Zbyněk Zlinský

Jako první se ujal slova generální ředitel ČD, a.s. Ing. Petr Žaluda, který ve stručnosti připomněl ideu záměru a historii postupné realizace celkové rekonstrukce pražského hlavního nádraží, jehož druhou etapu dnešní den uzavřel. Nové ČD centrum, které bylo vybudováno v prostorách někdejších zavazadlových pokladen a úschovny, poskytne cestujícím veškeré odbavení v podobě, jakou znají třeba z letišť. V ČD centru najdou všechny potřebné služby dopravce a v jeho nejbližším okolí pak služby navazující – od cestovních kanceláří přes občerstvení až po prodejny s rozmanitým sortimentem.

Pohled na odbavovací přepážky © PhDr. Zbyněk Zlinský

Na krátký projev nejvyššího představitele Českých drah jakožto majitele nádražní budovy navázal jeho protějšek z organizace investorské, generální ředitel Grandi Stazioni SpA Dr. Fabbio Battaggia. Tato dceřiná společnost Italských státních železnic byla založena právě pro revitalizaci velkých italských nádraží a nyní v této sféře prostřednictvím své české odnože Grandi Stazioni Česká republika s.r.o. podniká i u nás. Kromě pražského hlavního nádraží (kde se jí celkem daří) má zajistit také revitalizaci železničních stanic v Mariánských Lázních a Karlových Varech (kde se jí zatím naopak nedaří). Jeho projev už tak krátký nebyl, vyznačoval se značnou románskou košatostí,

Hovoří generální ředitel Grandi Stazioni SpA Dr. F. Battaggia © PhDr. Zbyněk Zlinský

V podobném duchu poté shromážděné oslovil velvyslanec Italské republiky v Praze Fabio Pigliapoco. I když začal tím, že na jednoho z posledních řečníků zbývá jen málo, protože bylo už vše řečeno, nakonec se rozpovídal – třeba o dávných kulturních svazcích jeho země s naší či o tom, jak miluje Prahu, která si jistě zaslouží krásné a živé hlavní nádraží coby svou vstupní bránu. Oba italské projevy byly pochopitelně tlumočeny, takže ono mé úvodní tvrzení o více slovech v cizím jazyce bylo jen nadnesením faktu, že italští řečníci toho měli na srdci a na jazyku značně více, než ti domorodí.

Ostře sledovaná slova italského velvyslance F. Pigliapoca © PhDr. Zbyněk Zlinský

Nebývalou stručností se pak vyznačoval projev poslední, jehož původcem byl Ing. Petr Zábský. ředitel divize 9 a.s. Metrostav, tedy zástupce zhotovitele stavby. A pak už došlo na stříhání pásky, které někteří zástupci médií tak toužili dokonale zvěčnit, že se už na samém začátku slavnosti se svými kamerami a fotoaparáty na ni doslova nalepili. Jejich chování sice nechápu, ale nic s tím nenadělám. Stejně jako desítky hostů, kteří tak o pohled na slavnostní úkon přišli a mohou si jej vychutnat až doma u televize.

Média a nůžky © PhDr. Zbyněk Zlinský

Dalším bod slavnostního programu byl opět poněkud nevšední – předchozí řečníci a pozdější střihači pásky se do třetice proměnili v úplně první zákazníky ČD centra a odebrali se k přepážce využít jeho služeb. Na naštěstí pro ně a další zúčastněné za podmínek, které běžní cestující nikdy (aspoň takový je záměr tvůrců řešení systému i Českých drah samotných) nezažijí. Obec novinářská pochopitelně nerespektovala vyznačenou diskrétní zónu a při honbě za záběry jejich aktéry bezmála umačkala.

Když si kupuje generální ředitel ČD jízdenku... © PhDr. Zbyněk Zlinský

Když si představitelé zúčastněných institucí šťastně zakoupili své jízdenky, situace se zklidnila a dění spělo ku svému závěru. Pro novináře následoval tiskový brífink a prohlídka zákulisí ČD centra, pro ostatní občerstvení. V nádražní hale tou dobou bylo možno sledovat intenzivní přípravy na hodinu patnáctou, kdy pak došlo k otevření nových prostorů pro veřejnost, zjevně též za pomoci manekýnek na předváděcím molu, které v té době krátce před polednem zkoušely.

Zkouška na molu v nádražní hale © PhDr. Zbyněk Zlinský

Tolik tedy k tomu, co se dnes dopoledne na pražském hlavním nádraží odehrávalo. Kdo se zajímá spíš o strohé věci provozní, najde mnohé (zde pro stručnost neuvedené) informace v příslušné tiskové zprávě a také níže na informačním letáku, který byl vydán u příležitosti dnešního otevření a postupného uvádění nového ČD centra do plného provozu: No a nové prostory si můžete prohlédnout na snímcích v připojené galerii, doplněné také o záběry míst modernizovaných už dříve či ještě nerekonstruovaných.

Informační leták - ZOBRAZ obě strany ve formátu PDF!

Odkazy:
  1. České dráhy, a.s.
  2. Grandi Stazioni - GS Česká republika
  3. Metrostav, a.s.

Titulní snímek: Poutač k otevření ČD centra v nádražní hale © PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy