Výstavba priecestného zabezpečovacieho zariadenia (3): Tlmače

24.3.2009 8:00 Ing. Tomáš Rotbauer

Výstavba priecestného zabezpečovacieho zariadenia (3): Tlmače

Ďalšie priecestie, ktoré bolo požadované zabezpečiť novým priecestným zabezpečovacím zariadením, je neďaleko od železničnej zastávky Tlmače. Hlavným dôvodom bol opäť ľudský faktor a nedostatočné rozhľadové podmienky na jednej strane priecestia. Dochádzalo tu ku stretu ťažkých nákladných áut, ktoré jazdili do miestneho kameňolomu.

 

 

 

Rozhľad zakrýval betónový plot firmy SES Tlmače, ktorá má vlečkové koľaje v tesnej blízkosti priecestia. Čiastočným riešením bolo doplnenie veľkého vypuklého zrkadla. Neskôr bola znížená traťová rýchlosť z 80 km/h na 30 km/h pred priecestím od Veľkých Kozmáloviec. Bohužiaľ v tomto prípade je fotiek nového stavu na priecestí žalostne málo. Za čo sa všetkým čakajúcim po novom priecestí ospravedlňujem. Všetko sa nedá stíhať.

Ako to bolo

Priecestie v km 10,646 bolo nezabezpečené s výstražnými krížmi. Na priecestí križuje účelová komunikácia trať Levice – Hronská Dúbrava. Priecestie sa nachádza v medzistaničnom úseku Veľké Kozmálovce - Kozárovce. Projekčné práce začali v marci 2007. Stavebné povolenie bolo vydané 16.6.2008 a stavebné práce sa začali v lete roku 2008.

Pohľad spoza vlečkových koľají, 6.12.2006, © Tomáš Rotbauer

Nový stav (od 25.11.2008)

Priecestie v km 10,646 je vybavené novým priecestným zab. zar. 2. kategórie svetelným bez závor s dvomi výstražníkmi bez pozitívnej signalizácie a s LED- kovými výstražníkmi. Priecestie je spúšťané z existujúcich koľajových obvodov medzistaničného úseku V. Kozmálovce – Kozárovce, z ktorých časť je vyhodnotená v reléovom domčeku na priecestí „B“ pri zastávke Tlmače v km 9,982. Odtiaľto sú posielané informácie o voľnosti a obsadenosti jednotlivých úsekov na nové priecestie v novo položenom kábli medzi priecestiami. Výstroj je v novom reléovom domčeku v blízkosti priecestia. Telefón na priecestí je napojený tiež do nového kábla.

Domček s výstražníkom, 25.11.2008, © ddzz

Priecestie má vyvedené indikácie v DK žst. Veľké Kozmálovce. Prenos indikácií do stanice je pomocou prenosového zariadenia MUZA, ktoré prenáša informácie po dvoch žilách v kábli (Zvolenská Slatina). Bola vyrobená nová indikačná skrinka priecestí, v ktorej sú indikácie od nového priecestia a zároveň boli preložené indikácie z existujúceho priecestia. Nové indikácie boli zjednotené s existujúcimi indikáciami. Stará indikačná skrinka sa zrušila. Nové výstražníky boli osadené v predstihu. Osadili sa nové tabule pred priecestím.

Napájanie priecestia je nové z existujúceho železničného rozvádzača, ktorý je pri priecestí („B“).

Nový výstražník na priecestí, 25.11.2008, © ddzz

Aktivácia

Samotná aktivácia prebiehala počas dvojdňovej výluky 24. a 25.novembra 2008.Vo výluke boli premiestňované aj existujúce indikácie do novej skrinky. Kolaudácia stavby bola 25.novembra 2008, kedy bola stavba aj oficiálne odovzdaná zástupcom ŽSR do užívania. Celková cena za priecestie bola 6,67 mil. Sk

Titulná snímka: Pohľad na priecestie spoza vlečkových koľají, 25.11.2008, © ddzz

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy