Léto na východě

26.12.2008 8:00 Milan Vojtek

Léto na východě

Jak se již na stránkách VLAKY.NET objevilo Shalomkovo léto 2008 bylo zcela ve znamení vlaků a také lidí kolem nich. Však se tady už nějaké zprávy z cesty objevily a pokud nemá zrovna dnes nikdo zajímavější příspěvek, pak si v tomto studeném zimním období dovolím návštěvníkům webu pro zahřátí předložit zase jedno ohlédnutí za létem.

Zatímco většina mých předchozích toulek postihla slovenské území mezi Novým Mestem nad Váhom a Popradem, tentokrát jsem pokračoval v cestě za Poprad. A tak na návštěvníky čekají i snímky, které některým připomenou jejich domovy, nicméně pro nemálo lidí z pravého břehu Moravy budou mít nádech ojedinělosti.
Musím ale připomenout, že třeba Markušovce nejsou zase tak neznámé. Neříkám že jsem objevil nové a neznámé, Zrovna v tomto případě mě inspirovaly některé snímky z tohoto místa. Ale jen inspirovaly. Na webu, který se vyžívá v hodnocení a známkování snímků jsem svého času viděl záběr, který mě přiměl vyrazit směr Markušovce, protože jsem měl o možnostech jeho provedení jiné představy. Holt, každý to vidíme jinak.
Při toulkách vznikla i fotka, která už na displeji fotoaparátu měla jasný osud. Bude na konci roku bezesporu ozdobou MV TOP 2008. Tu v této ani žádné jiné reportáži, které jsou ohlédnutím za létem,      
Slovenské toulky, jejich část, orientovaná do okolí zelené napájecí soustavy, byla pro mě tak trochu i překvapením, bohužel nepříjemným. Stačí namátkou postřeh, že za dvě hodiny na skále v  Markušovcích projely pode mnou v obou směrech dva rychlíky a jeden osobní vlak. To je opravdu slabé, kam zmizel rušný provoz této ocelové tepny Slovenska? Bylo mi z toho tak trochu smutno, že železnice, a na Slovensku to asi bylo ještě markantnější než u nás, má takový pokles výkonů. A bohužel mi to potvrdili i strojvedoucí.  
Na druhou stranu nutno připomenout, že byť jsem se problému zjevného poklesu frekvence nákladní dopravy věnoval v souvislosti s toulkami kolem hlavního slovenského železničního tahu, není to rozhodně jen slovenský problém. I když, v okamžiku, kdy se dostanu k vywebení dalších dovolenkových výprav, předložím laskavému čtenáři jiný pohled na další místo

          

                         Spišský Štiavnik a postrková rakaňa

          

          

                       Dvě zastavení u tunelu mezi Spišským Štiavnikom a Vydrníkom

          

                                Fén si to fénuje ze Svitu na Štrbu

           

           

                   čekání na skále v Markušovciach bylo nekonečné, výsledek zanedbatelný

            

                                Ještě jednou kolem Svitu

            

             

            

            

                             Fotovariace kolem Popradu 

            

                                 Eso, Važec a déšť. tradiční kombinace mých cest na Slovensko

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy