Otváranie sezóny na Čiernohronskej železnici (2.)

6.5.2008 21:41 Ivan Wlachovský

Otváranie sezóny na Čiernohronskej železnici (2.)

Dvadsiata druhá hodina. Ticho spieva motor auta a rádio hlási presný čas. Doktorka pozrie na podriemkavajúcu Víchricu a Uragána sediacich v sedačkách na zadnom sedadle. „Kde vlastne budeme spať?“ Otázka, ktorá ma vytrhla z hypnotického sledovania „koncoviek“ auta, ktoré sa sunulo v bláznivom predsviatkovom sťahovaní národov zo západu na východ Slovenska.

 Nasledovalo niekoľko chvatov na prístrojový panel a telefón zvoní voľakde v Čiernom Balogu. „Ahoj, ahoj“ ospalý hlas môjho priateľa Karola naznačuje, že volám neskoro. Opatrne zisťujem, či máme kde zložiť hlavy na zbytok noci. „Zistím, zariadim“. Odpoveď jasná a stručná. Predstavujem si, ako Karol vylieza z pelechu a zisťuje, či sa nájdu ešte štyri miesta na spanie. Cesta ubieha, vidno, že sa približuje polnoc. Kolóny sa rozpadli, Do Čierneho Balogu chýba už len pár kilometrov. Zvoní telefón. Displej hlási nie Karola, ale Aleša Bílka. Pán riaditeľ Čiernohronskej železničky osobne. Cítim problém. „Ahoj, ahoj“ počujem cez reproduktor. „Kde ste?“ „Vchádzame do Balogu“ znie moja odpoveď. Nasleduje popis k miestu, kde môžeme zložiť hlavy. Míňame Zelený dom, staničnú budovu ČHŽ v Čiernom Balogu a za ďalších 10 minút konečne zastavujeme pred penziónom Akvarius. Už sme očakávaní. Víchrica a Uragán prebehnú cez kúpeľňu a už oddychujú v teplých postieľkach. Taký bol epilóg otvárania sezóny 2008 na Čiernohronskej železničke.

Alešova posledná veta z noci znela „Odchádzame do Chvatimechu o 8:00 hod. ráno“. Chceš, nechceš sme ráno museli o siedmej vstať. Víchrica mala síce hromadu pripomienok, ale stihli sme. Na relatívne skorý ranný čas a čiernobalodzké chladno bol o vláčik, ktorý sa presúval do východiskovej stanice dosť záujem. Vychutnávali sme si jazdu v otvorenom vozni, neustále obliekajúc všetko, čo by zahrialo. Rába v čele vlaku bola vyglančená tak ako sa patrí. Vláčik mal úctihodnú dĺžku.

     
Ranná pohoda vo vláčiku. 0:20 min, 3,4 MB       Cez Čierny Hron 0:20 min, 4 MB formát wmv

Nasávali sme krásy doliny Čierneho Hrona, tušiac, že spiatočná cesta bude o život. V Chatimechu Rába prepriahla, v zapätí dorazil aj motorový vozeň M21.0. Zatiaľ čo sme si my dávali horúcu kávu, tak naša mlaď (Víchrica a Uragán) sa venovali kamere a fotoaparátu. Vyrastajú z nich noví reportéri. Všetci sme s napätím očakávali príchod vlaku „František Giertli“ z Banskej Bystrice. Po prečítaní článočku KHT Ako sa Býček "potkol", nebolo úplne jasné, či sa podarí Býčka spojazdniť. Kúdoly dymu, typický zvuk a píšťala však avizovali príchod pary v plnej paráde. Býček sa valil na odbočku Hronec v plnej paráde. To už sme opäť sedeli v súprave. Prešli cez zaujímavé súmostie, kde sa križujú trate ŽSR a ČHŽ. Vychutnávali si parádnu súbežnú jazdu z Chvatimechu do Hronca.


Súbežná jazda 1:20 min

V Hronci nastalo sťahovanie národov. Veru už dávno som nevidel také davy vozeniasachtivých. Vlak do Čierneho Balogu s pokračovaním do Vydrova bol v mihu zaplnený do posledného miesta. Ďalšia súprava, ktorá bola nachystaná v Hronci tiež. Ťažko preťažko sa vlak rozbiehal v ústrety stúpaniu cez celú dolinu. Podarilo sa. Prešli sme cez most ponad Čierny Hron, minuli sme odbočku do Kamenistej doliny zvanú Svätý Ján s impozantným mostom. Vo vlaku vládla príjemná atmosféra pohody. Slniečko sa začalo usmievať. Prebehli sme aj výhybňu Šánske. Pred sebou sme mali už len podjazd pred Čiernym Balogom. V Čiernom Balogu už čakali ďalšie davy obdivovateľov úzkeho rozchodu.


Z Chvatimechu do Vydrova

Chvíľka čakania a vlak sa pohol do Vydrova. Vo Vydrove sa už rozbiehala zábava. Guláš, stánky s pakovinami, sladkosti, medovina... V závese za „hlavným“ vlakom na plošiňáku dorazili aj stromy poznania - smrekovec opadavý, kosodrevina a borovica limba, ktoré zasadili nadšenci v Lesníckom skanzene vo Vydrovskej doline. Pribudli k buku, dubu, borovici, jedli a smreku, ktoré tam zasadili 1. mája minulého roku. Vyvrcholila tým akcia, ktorú vlani a tohto roku počas celoslovenských Lesníckych dní pripravili pre školy Lesy SR, š. p. Spomínané druhy stromov dodali lesníci aj do vyše 1000 základných a materských škôl po celom Slovensku. Ich zasadením sa v tomto skanzene začala tohtoročná sezóna.


Vydrovská pohodička

Po vypočutí prejavov takpovediac aj s politickým podtónom sme sa opäť venovali železničke.  Vybehli sme kus do vydrovskej doliny a popozerali kam až vedú koľajnice. Keďže nás omrzeli davy, odviezli sme sa najbližším vláčikom do Balogu, kde sme v popreliezali miestne depo a priľahlá časti trate. Pomaly sa blížil čas odchodu celého ansáblu do Hronca a potom ďalej do Banskej Bystrice a Zvolena.


Odchod z Balogu do Chvatimechu

Z terasy miestnej krčmy sme sledovali natrieskaný vlak ako sa vydal v ústrety svojej cesty. Zmizol v zatáčke za stanicou a v Balogu nastalo ticho. Nás ešte čakala jazda na Gemer, s tajným plánom preskúmať tunel pod Dielikom. Túto fázu výletu však opíšem inde.

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy