O mašinkách, přátelích a jednom dítku v Olomouci

27.1.2008 12:00 Veronika Kluková

O mašinkách, přátelích a jednom dítku v Olomouci

Tak jsem si v týdnu otevřela jedny noviny, kde byla pozvánka na veletrh cestovního ruchu, který se koná na výstavišti Flóra v Olomouci. Asi nejzajímavější částí měl být doprovodný program Český drah, a.s. na nádraží Olomouc–Nová Ulice.

 

 

 


Všechno to začíná už v pátek večer. Radek (jinak také „kmotr“) nejprve uspal malou Radku, aby v zápětí vyrazil čekat na hlavní nádraží v Olomouci na Os 3628 od Šumperka, který by měl dopravit do Olomouce dvojici historických motoráků „Hurvínka“ M 131.101 a „věžku“ M 120.417. Osobák dorazil do Olomouce s 15-ti minutovým zpožděním a Radek se vrátil z nádraží spokojen s úlovkem.

26.1.2008 - Olomouc-Nová Ulice: pestrobarevná souprava z druhé strany © Veronika Kluková

V sobotu ráno se ozval Karel, že už sedí v tramvaji. Radek si sbalil svých pár fotografických švestek a vyrazil na sraz s ním. Já se nachystala, dala Radku do kočárku a vyrazila na nádraží Olomouc–Nová Ulice. Ještě než jsem tam dorazila, tak mu volám, jestli už jedou. Do telefonu se ozvalo jenom, že je slyší houkat a potřebuje obě ruce volné na focení. Našli si místo s Karlem. Já si počkala u přejezdu křižující železniční trať a cestu do jednoho z olomouckých parků. Na nádraží se potkáváme asi po patnácti minutách od příjezdu toho zvláštního vlaku.

26.1.2008 - Olomouc-Nová Ulice: autorka reportáže a Karel fotící si Radku v kočárku © Radek Hořínek

Nádraží bylo plné zvědavých lidí. Někteří využili možnost svézt se „Hurvínkem“ do žst. Olomouc–Řepčín. Jiní se kochali a fotili si „rosničku“ 464.202 a „věžku“ M 120.417. Opomíjená nebyla ani žlutozelená Regionova 814.008+914.008. Já se ráda po delší době potkala s Karlem. Ten neváhal a místo mašinek si fotil naši malou Radku. Debatovali jsme a pozorovali čilý ruch na malém nádraží, který tam byl. Tolik lidí jsem tam snad nikdy neviděla. Jedině u parkujících aut a autobusů při výstavě květin Flóra.

26.1.2008 - Olomouc-Nová Ulice: M131.101 přijíždí z Olomouce - Řepčína © Radek Hořínek

Z debaty nás vytrhnul příjezd Stani. Ten dojel osobním vlakem, který mezi pózujícími mašinkami si Radek i Karel vyfotili. Tak nás nejednou bylo víc a nemuseli jsme se bát vlka nic. Kluci si fotili vlaky a šrumec kolem nich a já se potkala s pár známými. Jelikož se blížil čas krmení „dravé zvěře“, tak jsem se rozloučila a vydala se s Radkou k domovu. I Karel nasedl do osobáku mířícího na hlavní.

26.1.2008 - Olomouc-Nová Ulice: Karel, Staňa a Veronika s kočárkem © Radek Hořínek

Na místě činu zůstali už jenom Radek a Staňa. Ani jejich společné chvíle netrvaly dlouho, Staňa odjel „Hurvínkem“ na hlavní nádraží, Radek se vydal na autobus směr Řepčín. Při cestě na zastávku vyfotil pavilon, kde se veletrh konal. V Řepčíně si v rámci krácení času cvaknul „šukafon“ mířící do Prostějova a posléze i „Hurvínka“ při cestě do žst.Olomouc-Řepčín a jeho návratu zpět do stanice Olomouc-Nová Ulice. Hlad byl impulsem, který Radka donutil dojet zpět domů.

Zazvonil zvonec a reportáže je konec.

Titulní snímek: 464.202 veze motoráky na výstavku do žst. Olomouc-Nová Ulice © Radek Hořínek

Foto: Radek Hořínek a autorka

Galéria

Súvisiace odkazy