Krokodýl, Kredenc i Hurvínek se vrátí opět na koleje

6.3.2007 15:30Zdroj: KŽC

Krokodýl, Kredenc i Hurvínek se vrátí opět na koleje

Zástupci KŽC, HERKULES KHKD a OLPAS Moravia slavnostně představí zachráněná historická železniční vozidla v sobotu 24. března 2007 v Krnově. Po oficiálním programu a kavalkádě vozidel se celý konvoj historických motoráčků vydá na vlečku Gypstrend Kobeřice a následně cestou do Prahy projede řadu dalších neveřejných tratí.

Velmi záslužný a v naší republice nevídaný počin učinily jmenované společnosti tím, že se jejich majitelé rozhodli zrekonstruovat vyřazené historické motorové vozy s přípojnými vozy, ty poté na vlastní náklady zrekonstruovali a uvedli znovu do nostalgického či pravidelného provozu. Jednatel společnosti KŽC, s.r.o. Mgr. Bohumil Augusta s ostatními společníky firmy zachránil doslova v posledním okamžiku před sešrotováním vozidla těchto řad a inventárních čísel: M 262.0124, Bix 372, Bix 557, M 286.1008, Bmx 029, M 286.0006. Poslední jmenovaný motorový vůz je majetkem Ing. Jaromíra Foltýna, ředitele firmy Olpas Moravia, ovšem vozidlo je zařazeno do vozidlového parku dopravce KŽC Doprava. Dále KŽC uvede do provozu „Hurvínek“ M 131.1302. Posledním vozidlem ve vlastnictví KŽC je nákladní lokomotiva T 334.0722 z Kamenickošenovské lokálky, odkud byla zachráněna před přirozenou devastací. V Krnově představí rovněž zrekonstruovaného Hurvínka M 131.1238 Jaroslav Křenek z KHKD, které se systematicky věnuje záchraně parních lokomotiv a tažných vozidel.

Slavnostní roll-out a spanilá jízda po vlečkách
24. – 26.3.2007

Slavnostní roll-out a s ním spojené představení zachráněných vozidel, bude rovněž součástí programu 92.setkání KŽC v Krnově. Na podiu v prostoru železničních opraven Olpas Moravia přednesou proslovy všechny zúčastněné strany zapojené v projektu a rovněž osobnosti, které jsou s železniční nostalgií v ČR neodmyslitelně spjati. Dlužno dodat, že právě firma Olpas Moravia realizovala všechny opravy vozů, vybavení interiéru, zajistila lak v původních barvách, sehnala náhradní díly a podobně. Po uvítání motoráčků do jejich dalšího života bude následovat kavalkáda vozidel, s doprovodnými komentáři z pódia a vše podbarveno hudbou, která umocní krásný dojem.

Pro všechny hosty, obchodní partnery, železniční fandy a členy KŽC bude připravena po oficiálním programu jízda konvoje uvedených vozidel do Kravař ve Slezsku a dále na vlečku firmy Gypstrend v Kobeřicích. Během jízdy po vlečce bude několik fotozastávek. Následující tři dny pojede konvoj vozidel v trase Krnov - Olomouc hl. n. - Šumperk - Zábřeh na Moravě - vápenka Vitošov - ZZN Zábřeh - spojkou mimo Bludov - Hanušovice - Lichkov - Letohrad – Potštejn (nocleh) - Potštejn - Doudleby nad Orlicí - vlečka Agropodnik Orlice - Týniště nad Orlicí - vlečka AČR (15,5 km) - Hradec Králové - Opatovice nad Labem - Elektrárna Opatovice - Odb. Plačice - Chlumec nad Cidlinou - Odb. Babín - Nymburk nákl. nádr. - Poříčany – Praha. Spanilá jízda zachráněných vozidel po vlečkách není určena jen pro zvané hosty, ale i pro širokou veřejnost do vyčerpání kapacity vozů. Je potřeba se včas přihlásit, nejpozději do 10. 3. 2007.

Mateřská společnost KŽC, s.r.o. byla založena na základě mnohaleté činnosti Klubu železničních cestovatelů, občanského sdružení v roce 2005. pro sílící zájem o projíždění vleček zvláštními vlaky byla vytvořena v roce 2006 dceřiná společnost KŽC, Doprava, s.r.o., která získává ještě týž rok licenci na provozování drážní dopravy na celostátní a regionální dráze. Vlastnictví jmenovaných vozidel a licence k provozování dopravy pro KŽC znamená otevřená dvířka pro realizaci muzejních provozů, resp. polopravidelných provozů v celé ČR.

Program hlavního dne oslav:

SOBOTA 24. BŘEZNA 2007

  • 11:15 odjezd zvláštního vlaku z železniční stanice Krnov na dějiště akce, do areálu Olpas Moravia Krnov
  • 11:30 slavnostní zahájení „roll-outu“ historických vozidel
  • 12:00 proslovy - promluví zástupci Národního technického muzea, jednatel KHKD, jednatel KŽC, jednatel Olpas Moravia, a další za přítomnosti vzácných hostů ze Slovenska, z Moravskoslezského kraje, města Krnova a další významné osobnosti z řad SŽDC, MD ČR, ČD, kteří pozdraví úspěšný počin při záchraně několika kusů historických vozidel před nůžkami autogenů v kovošrotech
  • 12:30 – 13:15 kavalkáda - výjezd jednotlivých vozidel z bran Olpasu, popis vozidel, „pózování pro fotografy a filmaře,“ komentáře z podia, vše podbarveno hudbou, která umocní krásný dojem
  • 13:15 – 13:45 prohlídky vozidel „na place“
  • 14:20 promenádní odjezd vozidel přes Opavu východ a Kravaře ve Slezsku na 9,6 km dlouhou vlečku do Kobeřic, její projetí (symbolický způsob oslavy pro uvedení vozidel KŽC na trh tím nejvlastnějším způsobem), setkání historických vozidel s autobusem z roku 1948, fotozastávky, filmovací jízdy
  • 15:30 – 17:00 Program na vlečce Gypstrend Kobeřice – jízda tam a zpět, během níž se uskuteční řada fotozastávek, fotozastávka u žel.přejezdu s historickým autobusem, filmování atd. Možnost krátké prohlídky a exkurse ve společnosti Gypstrend, specialista na sádrovce.
  • 19:00 návrat historických vozidel z Kobeřic do Krnova; večer následuje společné posezení při oslavě vozidel v Krnově (pro předem přihlášené hosty a členy KŽC). Od 20:30 členská schůze KŽC.

Súvisiace odkazy