Fotoreportáž z Dňa novej techniky

3.11.2006 14:25 Peter Bado

Fotoreportáž z Dňa novej techniky

Nestáva sa často, že sa vo farbách slovenskej či českej firmy objaví na koľajach ŽSR či SŽDC nový, moderný traťový stroj. Koľajový pluh SSP 2005 SW takýmto strojom rozhodne je a pri príležitosti jeho oficiálneho predania zástupcom firmy Plasser & Theurer usporiadala spoločnosť Viamont DSP Deň novej techniky.

Súčasťou tohto dňa, ktorý sa konal v práve modernizovanej žst Strančice na IV. koridore 31. októbra, za účasti širokej odbornej verejnosti, bola o.i. prezentácia najnovších strojov firmy P&T, ukážka práce „SSPéčka“ a zmodernizovaného pokladača TLP 550 typ T 28. Oba tieto stroje sú ojedinelé na našich tratiach.

SSP 2005 SW je koľajový pluh určený na úpravu štrkového lôžka do profilu v koľaji i výhybkách. Je vybavený dvoma bočnými radlicami,  v strednej časti pluhovacím a zametacím zariadením. Má zásobník na 5 m3 štrku. Je vybavený narážacím a tiahlovým ústrojenstvom normalnej stavby a na sklone  do 30 ‰ môže ťahať brzdené železničné vozidlo do hmotnosti 30t.  Firma Viamont DSP zakúpila tento stroj ako prvá v ČR/SR. Technické údaje: SSP 2005 SW.

 

TLP 550 typ T 28 je stroj určený k znášaniu a pokládke výhybiek alebo koľajových polí. Je tvorený nosnou traverzou dĺžky 36 m spočívajúcou na dvoch nebrzdených železničných podvozkoch alebo nesenou na dvoch pásových podvozkoch. Výhybka alebo koľajové pole je zavesená na traverze. Stroj, ktorý vlastní firma N+N, bol vyrobený v roku 1984 vo firme AMECA a v roku 2006 prešiel komplexnou rekonštrukciou u firmy Viamont DSP, čím sa zlepšili jeho pracovné parametre. Stroj je možné prepravovať na autách, alebo po vylúčenej koľaji s použitím hnacieho vozidla ako PMD. Technické údaje: TLP 550.

Ostáva veriť, že i napriek finančnej náročnosti budú nové stroje na tratiach SŽDC i ŽSR pribúdať a preimerný vek a úroveň traťovej mechanizácie u nás používanej sa posunie na hranicu zodpovedajúcu tretiemu tisícročiu. Veľa bezporuchových strojhodín!

Galéria

Súvisiace odkazy