Co je to za šalinu?

31.1.2006 10:23 Milan Vojtek

Co je to za šalinu?

Že v Brně jezdí tramvaje, pro které domorodci mají paušální pojmenování šalina není žádné novum. Že po ulicích Brna jezdi vlaky, už tak známé není. Kolej uprostřed nábřeží Svratky mezi výstavištěm a depem Brno dolní nezasvěcení považují za tramvajovou. A nikoho přitom nezarazí, že na ulici není obvyklá dvojkolejka. Inu, to je snad ještě pochopitelné, ale domnělé tramvajové trati chybí to nejdůležitější – trolejové vedení. Takže trať to není. Většina lidí v dopravních zácpách nad takovou hloupostí nepřemýšlí. Až do okamžiku, kdy…

Představte si kolonu aut, mezi křižovatkou Poříčí/Vídeňská a brněnskou halou Rondo. Auta spíše stojí, než popojíždí a najednou se mezi nimi začnou motat desítky chaoticky pobíhajících fotografů. „Co se děje,“ volá na nejbližšího – tedy mě, řidička Sierry, vyčnívající z řady hodný kus do kolejí. „Madam. Jede tudy vlak. Na vašem místě bych zajel autem víc do řady, nebo o ně přijdete,“ odpovídám jí. Více pozornosti už jí věnovat nemůžu. Prchám dál, zaujmout výhodnější pozici. Jen ještě slyším zvuk motoru a klapání převodovky. Dáma si možná myslela své, nicméně do řady zajela. A dobře udělala, po chvíli totiž stejným místem duněl motor brejlovce v čele neobyčejného „motorového pantografu“ na konci vše jistila prototypová T 478.1001.

Tak nějak vypadala první cesta vlaku na výstaviště. Ovšem ani tahle informace není zcela přesná. Vlečka výstaviště je napojena na síť SŽDC pouze touto spojnicí a tak exponáty na výstaviště jezdí tudy. Jezdí však obvykle v noci. Neobyčejná souprava byla první jízdou vlaku s cestujícími na vlečku BVV, která k tomu účelu musela získat patřičnou licenci.
A když už se podařilo dojet na výstaviště v pořádku s motorovým vlakem, následoval plán na jízdu parního vlaku. Postupně se na výstavišti vystřídaly lokomotivy 498.022, 433.001 a 354.1217. Za dobu jízd se změnilo mnohé mimo jiné typy veletrhů, na které jezdil zvláštní vlak. Salimu postupně nahradil Regiontour. Přímý parní rychlík z Prahy na brněnské výstaviště v čele s 498.022 je již minulostí, k čemuž podotýkám, že snad nikoliv definitivní. Pak následoval rychlík s albatrosem, kterého na posledním úseku v ulicích Brna vystřídal domácí parní stroj. Bohužel, letos to již byl jenom přípoj k pravidelnému vlaku z Prahy. Historie zná i jeden smutný okamžik a to když při přistavování konferenčního vlaku na výstaviště vykolejila na odevzdávkovém kolejišti BVV souprava vozů, které na výstaviště vezla 354.1217.

Parní vlak s vozy byl magnetem Českých drah, které vystavovaly v Pavilonu V ve společném stánku se slovenským dopravcem. Na výstaviště přijel ve čtvrtek 12. ledna v první den veletrhu Regiontour 2006 v čele s lokomotivou 433.001. Kromě nezbytné údržby v domovském depu setrval „skaličák“ jak je lokomotiva podle místa působiště přezdívaná, na výstavišti a v sobotu odpoledne odvezl část návštěvníků na brněnské hlavní nádraží. Jak je známo, přímé napojení výstaviště a nádraží není a tak byl náhradní plán. Vlak jel na trase BVV – Brno dolní, Brno-Židenice, Brno-Královo Pole. Tam parní stroj objel soupravu a vydal se s ní přes Židenice na hlavní nádraží.

Akci připomínám několika záběry páry na výstavišti i cesty z veletrhu. Hodně jsem si sliboval od fotky na mostě přes Svitavu v městské části Obřany. Mohl to být pěkný snímek, ale zmrzlé ruce už neposlouchaly a prst zmáčkl spoušť předčasně. Několik archivních snímků pak připomíná předchozí cesty na výstaviště.

Galéria