Albatros se rozloučil s Hrabovkou

14.12.2005 13:30 Milan Vojtek

Albatros se rozloučil s Hrabovkou

Poslední vlak spojkou Hrabovka sice projel již v pozdních hodinách soboty 10. prosince, spojka na pražské hlavní nádraží se stala magnetem pro fotografy a kameramany ale také v pondělí dopoledne.

Proč, když jízdní řád už nepočítal s žádným vlakem a v podstatě už se mělo jednat o staveniště? Skanska jako dodavatel stavby si objednala zvláštní vlak, aby naposledy projel po kolejích, které definitivně ustoupí projektu nového spojení. A jak jinak se rozloučit s tratí než důstojně? Symbolem důstojnosti je pochopitelně parní lokomotiva a to taková, která k pražskému hlavnímu nádraží patří. Proto vlak z Libně přes Hrabovku na hlavní nádraží vedl albatros 498.022. No, vlak, oficiálně posun mezi dopravnami, protože každý správný vlak má své číslo a číslovat něco po již vlastně neexistující trati?

V každém případě se ale v pondělí již hodinu před plánovaným průjezdem vlaku Hrabovkou začali trousit na místo činu fotografové, aby si v prostředí ne zrovna fotogenickém vybrali to správné místo. Jak už to chodí, ti, co si pospíšili, udělali to marně, protože někteří poslední příchozí si nastoupali do míst s pramalým ohledem vůči ostatním. Ale to není nic překvapivé. Nakonec se ale dočkali všichni. Houkání albatrosu zvěstovalo příjezd stroje ještě dříve, než se za kopcem objevil závan páry. O chvíli později již albatros se čtyřmi vozy supěl do náročného stoupání Hrabovky. Když se vyhoupl na úroveň kolejí hlavního nádraží, bylo na rázu výdechů parního stroje do komína přeci jen poznat, že se stroji ulevilo. Soupravu už pak snadno dovezl pod halu, kde přišla na řadu její redukce. Zatímco kolem albatrosu, vykukujícího zpod reklamou na pendolino „zušlechtěné“ klenby haly, cvakaly fotoaparáty, absolvovala souprava značnou redukci. Za albatrosem, zatopeným ještě od sobotní jízdy na Křivoklát, zůstal jen doprovodný vůz. Ten byl jako jediný určen k přesunu s lokomotivou do Českých Velenic. Albatros má v plánu léčebnou kůru.

Nemyslím, že mi přísluší více rozebírat tuto akci, protože vlaky.net měly na jízdě dostatečné zastoupení, proto myslím, že výše uvedená slova poslouží jen jako odrazový můstek, pro doplnění od přátel, kteří přeci jen, byli u toho do poslední chvíle. Proto je tento příspěvek bez konce… zatím.

 

Galéria