Ako dopadli mikulášske vlaky vo Zvolene

6.12.2005 19:25 Peter Kálman

Ako dopadli mikulášske vlaky vo Zvolene

Železničná stanica vo Zvolene sa dňa 2.12.2005 opäť na chvíľu zahalila do mäkkých obláčikov pary a vône dymu spáleného čierneho uhlia. O túto atmosféru minulých čias sa postarali členovia Klubu historickej techniky pri RD Zvolen so svojim 103 ročným Malým Býčkom 422.0108.

Oheň v peci lokomotívy 422.0108 sa rozhorel o 23.22 hod  dňa 1.12.2005. Ručička tlakomera na kotli sa od nulovej polohy odlepila niekedy okolo druhej hodiny v noci, dňa 2.12.2005. Okolo štvrtej hodiny ráno už bol tlak na pohyb samotného býčka dostatočný, a tak s ním jeho posádka išla nabrať vodu do vaní. Na vodu išla k vodnému žeriavu, ktorý pri malej točni v areáli rušňového depa Zvolen len pred nedávnom nanovo osadili členovia KHT, čím sa snažili aj v tomto depe všetkým pripomenúť čerpanie vody do parných rušňov vodnými žeriavmi, v minulosti také všedné a samozrejmé, dnes však už veľmi vzácne. Po načerpaní vody sa pomaly začala radiť súprava mikulášskeho vlaku, zakúrilo sa v osobných vozňoch a okolo 8:00 sa súprava v zložení 422.0108 –Ci 3 9738 – Ci 4 7995 – CDlm – M 131.1053 presunula na železničnú stanicu Zvolen osobná stanica.

Čaro atmosféry železničnej stanice nebolo spôsobené len dymiacou parnou mašinkou, ale aj množstvom detí, ktoré sem prišli z materských, základných i špeciálnych škôl a detských domovov v sprievode svojich pani učiteliek a učiteľov. Práve pre najmladších obyvateľov Zvolena a jeho okolia pripravili členovia KHT jazdy mikulášskymi vlakmi, v ktorých chodil Mikuláš s čertom a Snehulienkou a rozdával deťom darčeky.

Fučiaca parná mašinka, jazda v drevenom vagóniku, zahalenom obláčikom pary z kúrenia, či v motoráčiku M 131.1053, rozprávkové postavy a sladký balíček v ruke, zanechal každému dieťaťu úsmev na perách a v srdci určite jeden nezabudnuteľný pekný zážitok a spomienku..

Toto milé podujatie prišiel svojou účasťou podporiť aj Ing. Miroslav Kusein, primátor mesta Zvolen, ktorý sa ukázal ako zdatný rušňovodič parnej trakcie,  keď úspešne pod dozorom rušňovodiča Milana odviezol jeden mikulášsky vlak. Možno taká tichá klebeta so stanovišťa parnej mašinky znie: „Uf, pohli sme sa...“ povedal s úsmevom na perách pán Ing. Kusein pri prvých metroch jazdy mikulášskeho vlaku vedeného jeho rukou..

Akcie sa zúčastnili aj zástupcovia médií, ktorí krátkou rozhlasovou či televíznou reportážou alebo článkami v niektorých denníkoch tento pekný darček naším najmenším priblížili i obyvateľom z iných kútov Slovenska, ktorí sa podujatia nezúčastnili.

V závere možno ešte spomenúť, že mikulášske vlaky bol dar KHT deťom zo Zvolena a jeho okolia. Deti sa vo vláčiku povozili zadarmo, balíčky im pripravili ich školy, prípadne deťom z detských domovov zabezpečil balíčky KHT v spolupráci so  sponzormi:

Metro Cash&Carry, Kaufland, Hypernova, mesto Zvolen a Nestlé Prievidza .

Akciu pomohli zorganizovať: železničná stanica Zvolen, Dom kultúry ŽSR Zvolen, mesto Zvolen

Možno aj týmto chcel KHT pripomenúť, že nie všetko sú len peniaze a moc, ale aj v dnešnej modernej dobe existuje stále priestor pre ľudskosť, pomoc, porozumenie... Tak ako členovia Klubu historickej techniky môžu svoju činnosť vykonávať vďaka pomoci a náklonnosti mnohých spolupracovníkov a sympatizantov, tak rovnako sa snažili urobiť niečo pekné a darovali deťom tieto mikulášske vlaky..

Galéria

Súvisiace odkazy