Tatravagónka po prvom polroku v strate

4.10.2005 15:30 -jk- Zdroj: Hospodárske noviny, 4.10.2005

Tatravagónka po prvom polroku v strate

Tatravagónka Poprad, výrobca nákladných železničných vozňov a podvozkov, vykázal v prvom polroku stratu vo výške 113 miliónov korún. Minulý rok v rovnakom období mal zisk 36,7 milióna korún. Dôvodom straty sú rastúce ceny hutníckych materiálov a klesajúci dopyt po vagónovej výrobe napriek ozdravným opatreniam. Spoločnosť zamestnáva vyše 1 500 ľudí a patrí k najvýznamnejším zamestnávateľom v regióne.

Spoločnosti nepomohlo ani zníženie výroby o štvrtinu a prepustenie 450 zamestnancov vrátane 37 ľudí so zmenenou pracovnou schopnosťou. Spoločnosť totiž zrušila aj chránené dielne, ktoré vykazovali celoročne stratu. O ekonomický prenájom dielní nemal nik záujem a problém nepomohol vyriešiť ani úrad práce. Spoločnosť predpokladá tohtoročné finančné výkony približne 3 miliardy korún, čo bude asi o 800 miliónov menej ako vlani. Očakáva však, že do konca roka sa finančná situácia podniku stabilizuje a zvýši sa výroba. Najväčší problém Tatravagónke spôsobujú nečakané rýchlejšie zmeny na trhu. Výrazné zvýšenie vstupných nákladov, spôsobených prudkým zdražením hutníckych materiálov, nie sú zákazníci ochotní akceptovať ich premietnutie do konečnej ceny.

Skoro celá produkcia Tatravagónky ide na export. Najväčšími odberateľmi sú Švajčiarsko, Nemecko, Švédsko a Poľsko. Na tuzemský trh dodala iba niekoľko vozňov. Spoločnosť investuje do modernizácie niekoľko desiatok miliónov korún každý rok. Okrem toho prináša na trh inovatívne výrobky, vďaka ktorým získala pred dvomi rokmi prestížnu strojársku cenu Swedish Steel Prize za prototyp nákladného vozňa z vysokopevných ocelí. Vlani predstavila nový kontajnerový vagón pre českú spoločnosť Metrans.