Osobná doprava na trati Žilina-Rajec sa stala súčasťou RIDS

11.4.2005 18:01

Osobná doprava na trati Žilina-Rajec sa stala súčasťou RIDS

Po zastavení osobnej dopravy na regionálnych tratiach bola pred dvoma rokmi ako prvá obnovená osobná doprava na trati Žilina-Rajec, ktorá je dnes súčasťou Regionálneho integrovaného dopravného systému (RIDS).

Podľa prednostu Správy riadenia a realizácie prevádzky Železničnej spoločnosti (ZSSK), a. s., Igora Krška predstavovala vstupná investícia na začlenenie 21-kilometrovej trate do RIDS 4,5 milióna Sk. Prevádzkové náklady na predaj cestovných lístkov dosahovali mesačne 180 000 Sk a po začlenení trate do RIDS klesli na 60 000 Sk. Náklady znížilo hlavne zavedenie automatov na predaj lístkov, ktoré dovtedy predávali na rôznych zastávkach štyria ľudia. "Nikto z nich ale nebol prepustený, bolo im ponúknuté iné funkčné miesto," zdôraznil Krško. V súčasnosti je po celej trase 8 automatov na predaj lístkov, ktoré cestujúci môžu využívať aj v žilinskej mestskej hromadnej doprave (MHD).
Medzi Žilinou a Rajcom v súčasnosti premáva 5 motorových vozňov a 6 prívesných vozňov, ktoré mesačne odvezú 28 000 až 30 000 cestujúcich. Pred zavedením RIDS využívalo služby železnice mesačne 21 000 ľudí. Realitou sa podľa Krška stalo už aj vybudovanie zastávky pri žilinskom sídlisku Solinky. "Myšlienka existuje už 20 rokov a v rámci projektu RIDS sa našiel spôsob na financovanie a realizáciu tejto zastávky," uviedol Krško. Hlavným koordinátorom jej výstavby sú Železnice SR a mala by fungovať po zmene grafikonu od 15. júna 2005.

foto: Doktorka

Súvisiace trate