ZSSK od 12. decembra znovu posilňuje vlakové spojenie s Rakúskom

21.9.2004 17:33

ZSSK od 12. decembra znovu posilňuje vlakové spojenie s Rakúskom

Bratislava/Viedeň - Železničná spoločnosť, a.s. (ZSSK), posilňuje od 12. decembra, kedy začne platiť nový GVD, vlakové spojenie medzi Rakúskom a Slovenskom. Medzi oboma krajinami bude premávať až 55 vlakov v oboch smeroch, čo je o desať viac ako teraz.

 

 

ZSSK každý rok rozširuje ponuky vlakových spojení medzi Slovenskom a Rakúskom, lebo záujem cestujúcich o toto spojenie stále vzrastá. Zmeny sa budú týkať železničného spojenia na tratiach Bratislava hl.st. - Devínska Nová Ves – Marchegg - Viedeň a Bratislava Petržalka – Kitsee – Parndorf - Viedeň. Úplnou novinkou v grafikone na rok 2004/2005 bude priame vlakové spojenie Nitry (ER 2515 a ER 2538) a Nových Zámkov (ER 2519 a ER 2530) s Viedňou, nové spojenie na trati Bratislava hlavná stanica - Gansendorf, ako aj zastavovanie vlaku IC 404/405 Tatran a IC 500/501 Kriváň v Trenčíne a v Trnave. ZSSK prepraví každý mesiac z Bratislavy do Viedne cez Marchegg viac ako 23 tisíc cestujúcich a cez Kitsee viac ako 41 tisíc cestujúcich. Od nového grafikonu dôjde k nárastu vlakových spojení medzi Bratislavou a Rakúskom cez Devínsku Novú Ves o 8 párov vlakov. Na tejto trati bude nové železničné spojenie Bratislavy hlavnej stanice s Gansendorfom zabezpečovať 7 párov regionálnych vlakov ER. Z Bratislavy hlavnej stanice do Viedne Südbahnhof bude jazdiť v oboch smeroch 12 párov regionálnych vlakov v dvojhodinovom takte. Na trati Bratislava Petržalka - Kitsee - Parndorf - Viedeň dôjde tiež k nárastu vlakových spojení. Z Bratislavy Petržalky bude jazdiť do Viedne Südbahnhof 18 párov regionálnych vlakov, čo je o 4 viac oproti súčasnému grafikonu a z Viedne Südbahnhof bude premávať do Bratislavy hlavnej stanice 19 párov ER vlakov, čo je nárast o 5.
IC vlaky medzi Bratislavou a Viedňou už nebudú prichádzať a odchádzať zo železničnej stanice Viedeň Südbahnhof ako teraz, ale zo stanice Viedeň Westbahnhof. Táto zmena má za cieľ lepšiu nadväznosť IC vlakov na vlaky do Linzu, Salzburgu, Nemecka, Švajčiarska a späť, ktoré odchádzajú a prichádzajú práve do železničnej stanice Westbahnhof.

Na ilustračnej snímke je rušeň 2143.073 v Bratislave hl.st. dňa 5.8.2004. -iw- a -rp-