Bahn TV - železničná televízia

29.7.2004 12:36 MAYO

Bahn TV - železničná televízia

Nemecko - O infraštruktúre, vybavení a vymoženostiach nemeckých železníc sme už na VLAKY.NET písali, dnes si predstavíme jednu z ďalších. Táto služba slúži tak zamestnancom ako aj cestujúcim alebo nadšencom železníc. Bahn TV - televízny kanál Deutsche Bahn.

Na tento televízny kanál som natrafil náhodou pri scanovaní satelitného neba. Už podľa názvu mi bolo jasné, že ide o televíziu ktorej náplňou sú železnice. Tento kanál sledujem možno dva roky, a od prvých dní môjho sledovania zaznamenal veľký progres. Spočiatku sa na tejto TV stanici vysieli hlavne textové informácie, s krátkymi správami na celú hodinu. Dnes je programová ponuka bohatšia, aj keď reprízam správ počas dňa sa predísť nedá nakoľko až toľko noviniek sa za deň na nemeckých železniciach neudeje. Program je vysielaný v nemeckom jazyku.

Na každú celú hodinu sú na Bahn TV vysielané krátke správy, v ktorých moderátorka informuje o aktuálnom dianí prostredníctvom čítaných správ alebo krátkych reportáži. V správach sa informuje aj o výlukach či o plánoch na jednotlivých tratiach. Po správach nasleduje krátky blok textových informácií, a približne 15 minút po celej hodine sa začína ďalší program. Tento pozostáva z dlhších reportáži napríklad z predstavovania nových vlakových jednotiek, z otvárania nových či modernizovaných tratí, z budovania tunelov, mostov, ale aj reportáže týkajúce sa zamestnancov či historických vozidiel. Ďalším zaujímavým programom ktorý sa vysiela na Bahn TV je program Ein Tag Mit ..., v ktorom sa sa predstavuje vždy iný zamestnanec DB a jeho pracovný deň. Zaujimáve bolo sledovať deň istej 22-ročnej rušňovodičky, ktorá jazdí na ICE vlakoch.

Technické informácie pre príjem Bahn TV:

Družica Astra 19,2° východne
Frekvencia 12 633 MHz
Polarizácia Horizontálna
Video PID 201
Audio PID 301
Kódovanie Program nie je kódovaný
Vysielanie Digitálne (DVD kvalita)

Keďže stanica Bahn TV vysiela nekódovane, na príjem postačuje úplne jednoduchý digitálny satelitný prijímač, bez dekódovacieho modulu. Na príjem by mala stačiť aj parabola s priemerom 60 cm, to však závisí aj od šumového čísla a kvality konvertoru (LNB). Pre nemeckých divákov pravdepodobne postačuje aj 50 cm parabola, vďaka vysokej intenzite vyžareného družicového signálu.

Viac informácii a archív relácii nájdete na oficiálnej stránke Bahn TV:

http://www.bahn.de/bahntv

Na záver dávam ešte do pozornosti krátku ukážku z vysielania Bahn TV, konkrétne pekne zábery na ICE vlaky, ktorú si môžete pozrieť v galérii nižšie. Video má 30 MB, formát MPEG bez kompresie.

Ak vlastníte digitálny satelitný prijímač a ste fanúšikom železníc, táto stanica stojí za naladenie. Je to produkt vysokej kvality, z ktorého si môžu brať príklad všetky železničné spoločnosti.

Galéria

Súvisiace odkazy