Stručný prehľad nešťastí na železniciach počas uplynulých mesiacov

28.7.2004 7:58Zdroj: Pravda

Stručný prehľad nešťastí na železniciach počas uplynulých mesiacov

Slovensko - Počas posledných mesiacov došlo na železniciach k niekoľkým situáciam, pri ktorých ostáva rozum stáť. O niektorých z nich sme na našich stránkach už informovali, a niektoré si stručne zhrnieme nasledujúcim vetami. V piatok 25.6.2004 zahynul v Ružomberku 13-ročný chlapec, keď po vystúpení z vlaku na opačnú stranu od perónu ho zachytil prechádzajúci rýchlik Lomnica z Bratislavy do Popradu.

V stredu 8. júla vystupoval v stanici Čadca - Mesto 20-ročný mladík nesprávnou stranou do koľajiska. Rušňovodič prichádzajúceho nákladného vlaku si všimol otvorené dvere na stojacom osobnom vlaku, kolízii však predísť nedokázal. Mladík svojou ľahostajnosťou prišiel o obe nohy v predkolení, utrpel tržné rany a odreniny.

V utorok 8. júna si počas cesty vlakom v úseku Trnava - Brestovany istý 20-ročný študent z Vrútok rozmyslel že musí vystúpiť. Spolucestujúcej sa opýtal akou rýchlosťou vlak ide, a dodal že musí vystúpiť. Spôsobil si tak otras mozgu, zlomeninu ruky a skončil v trnavskej nemocnici.

V nedeľu 30. mája sa v popoludňajších hodinách pokúsil 45-ročný muž na železničnej zastávke Čakajovce, okr. Nitra. Muž vbehol pred prichádzajúci vlak ktorý ho následne zrazil. Pokus o samovraždu mu však nevyšiel, utrpel tržnú ranu na ruke, zlomeninu rebier, a ďalšie zranenia ktorých odhadovaná doba liečenia bola 3 mesiace.

Osobná tragédia sa stala aj v stredu 7. apríla v železničnej stanici Kysak. Dvaja muži cestovali rýchlikom R607 Liptov do železničnej stanice Košice. Omylom však vystúpili už v Kysaku. Keď si svoj omyl uvedomili, snažili sa naskočiť na už odchádzajúci vlak. 27-ročný muž však nešťastne vyskočil na vlak a pošmykol sa pod rozbiehajúcu sa súpravu ktorá mu amputovala ľavú nohu v predkolení.

Ďalšia nedeľňajšia tragédia sa stala v nedeľu 21. marca. Asi 40-ročná žena skočila pod prichádzajúci vlak EuroCity 78 Csardás pred príchodom do bratislavskej hlavnej stanice. Žena najprv prichádzajúci vlak fotografovala. Rušňovodič zbadal ženu asi v 200 metrovej vzdialenosti a použil výstražné zvukové znamenie. Keď však videl že fotografuje tak pokračoval v jazde. Keď sa vlak k žene priblížil do vzdialenosti 50 metrov, žena sa postavila na koľaj pred prichádzajúci vlak. Ani s použitím rýchlobrzdy nemohol rušňovodič predísť nešťastiu. Po neštastí sa zistilo že žena vo fotoaparáte film nemala.

K ďalším tragickým miestam sa zapísal Prešov, kde sa v marci rozhodol ukočiť svoj život 18-ročný chlapec, ktorý sa v noci postavil s rozpaženými rukami čelom k prichádzajúcemu rýchliku R380 Crakovia. V Nálepkove ukončil svoj život 47-ročný muž, ktorý na smrť čakal obrátený chrbtom k prichádzajúcemu osobnému vlaku.

Kuriózny pokus o vraždu sa stal začiatkom marca počas cesty vlakom z Galanty do Trnavy. 44-ročného muža dotlačili finančné problémy do stavu keď sa rozhodol siahnuť si na život. Priamo vo vlaku rozlomil dve žiletky na šest dielov, a tieto potom zhltol. Pokus o samovraždu však nevyšiel a utrpel iba ľahký úraz.

K dnešnému dňu v tomto roku zahynulo na železniciach takmer 40 ľudí, či už pri pokusoch o samovraždu, podcenením situácie na koľajisku, alebo y jednoduchej ľudskej hlúposti. Je to smutná štatistika, a boli by sme radi keby sme o týchto veciach nemuseli písať. Nech sú aspoň takto sprostredkované nešťastia výstrahou a dôvodom na zamyslenie.