Druhý SPLIT Expres

12.7.2004 15:17

Druhý SPLIT Expres

Bratislava - Druhý SPLIT Expres bol vedený spoločnosťou Wagon Slovakia. Celý vlak pozostával z 9 vozňov pre cestujúcich a dvoch pre prepravu automobilov. Pri možnosti prepravy 20 osobných automobilov bolo prepravovaných 12 áut. Niektoré kupé boli tiež prázdne a obsadenosť vlaku bola asi 60 %, čo je na vrchole letnej sezóny v Chorvátsku slabé.

Súprava dorazila do Petržalky so súpravou k piatkovému rýchliku 1521 Tríbeč do Prievidze. Po rozpojení boli dva vozne pre cestujúcich spolu s dvoma vozňami na prepravu automobilov HŽ pristavené staničnou zálohou 742.324 k nakladacej rampe. Zaujímavé je obsadenie HDV pre SPLIT Expres. Je to rada 350, ktorá do Rajky odvezie Ex 131 Polonia a z Rajky príde do Petržalky ako Lv. Tento krát to bol rušeň 350.004 „Hugo“. Normálne by čakal v Rajke až na nočný rýchlik 375 Pannonia na trase Bukurešť – Bratslava hl.st. – Praha hl.n. Pri návrate v nedeľu ráno vezie SPLIT Expres z Rajky rada 240, ktorá príde do Rajky v závese resp. na príprahu ranného rýchlika 374 Pannona z Prahy.

  • Cesta na Makarskú riviéru alebo mnoho ostrovov, na ktoré je vstupnou bránou prístav v Splite, ktorý je priamo spojený so železničnou stanicou v Splite trvá aj pri otvorených úsekoch diaľnice v súčasnosti 14-17 hodín,
  • ak sa zdá poplatok za prepravu vozidla a pasažierov 5490,-Sk vysoký, tak preprava po vlastnej osi, v ktorej sú započítané len pohonné hmoty a diaľničné poplatky cesta stojí takmer 6000,-Sk. To nehovorím o únave celej posádky, stratenom čase a nepredvídateľných poruchách.


-rp-, foto: Mišo

Galéria