Krátko o švajčiarskych železniciach

25.6.2004 22:47

Krátko o švajčiarskych železniciach

Švajčiarsko - SBB je najväčší cestovný a dopravný podnik Švajčiarska. Viac ako 250 mil. cestujúcich a asi 55 mil. ton nákladu sa dopravuje ročne so spoločnosťou SBB. Pritom dĺžka siete je vlastne skromná, mierne nad 24500 km celkovej verejného dopravnej siete vo Švajčiarsku. Oproti tomu stoja výkony: Vlaky SBB idú na 87 % kilometrov v osobnej doprave a asi 90 % tonových kilometrov v nákladnej doprave.

Okrem Herisau, Appenzell a Stans sú všetky hlavné mestá kantónov medzi sebou spájané priamo koľajnivami SBB. Pri skoro 800 staniciach zastavujú vlaky v hodinových alebo polhodinových intervaloch. 2/3 celej tranzitnej nákladnej dopravy prepravuje SBB cez švajčiarske Alpy. Na 675 staniciach je možné nakladať a vykladať nákladné vozne. Asi 2450 podnikov sú spojené cez vlečky priamo so Švajčiarskom a európskou koľajovou sieťou.

Viac ako 27-tisíc zamestnancov železnice sa stará nepretržite o bezpečnú a presnú železničnú prevádzku. Tým SBB je nielen najväčší cestovný a dopravný podnik Švajčiarska, ale aj jeden z najväčších zamestnávateľov vo Švajčiarsku. -hb- a -rp–