Do Mukačeva po normálnom rozchode

12.6.2019 8:00 Oliver Dučák

Do Mukačeva po normálnom rozchode

V medzivojnovom období bežná vec, po vojne už nie. Dňa 9.6.2019 vyrazil po desaťročiach prvý vlak z Košíc do Mukačeva po normálnom rozchode. Od druhej zmeny GVD, ktorá nastala v zmienený deň na tejto trase premávajú dva pravidelné spoje. V tejto krátkej reportáži si zhrnieme malé množstvo informácií, ktoré by mal cestujúci, návštevník Mukačeva vedieť.

Ráno 9.6.2019 sme sa – už tradične – so Sašou objavili na železničnej stanici Košice účastniac sa historického momentu – vypravenia prvého vlaku z Košíc do Mukačeva, ktorý premáva na celom úseku po trati s normálnym rozchodom 1435 mm v počte dva páry vlakoch za deň. Na spojenie je pragmaticky radená motorová jednotka 813/913 „Bageta“.

Cestovný poriadok:

Pri nákupe cestovných lístkov u ZSSK je zavedená v medzinárodnej preprave globálna cena a za obyčajný cestovný lístok zaplatíte 7,50€.

Presne načas, o 9:10 sme sa pohli z Košíc a najbližšia zastávka bola až v Čiernej nad Tisou, kde sme však kvôli miernemu meškaniu pobudli krátko. Chvíľu na to sme už stáli na hraničnej čiare, kde v pohodovej atmosfére prebiehala slovenská hraničná kontrola. Cestujúci boli oboznámení s colnými predpismi týkajúcimi sa dovozu tovaru z tretích krajín a dokonca sme obdržali aj letáčik od Finančnej správy SR s týmito informáciami. Po celkom rýchlej hraničnej kontrole sme sa pohli smerom na Čop.


9.6.2019, RR 960 v žst. Čop © Oliver Dučák

Na miestnej železničnej stanici bol náš príchod sprevádzaný riadnym cirkusom. Takých uvoľnených a veselých vojakov a colníkov som v Čope ešte nevidel. Mnohí si prišli súpravu počas kontroly odfotiť, nakoľko také čosi zjavne ešte nevideli a považovali to za výdobytok modernej techniky. Dosť ťažko som zakrýval úsmev, ktorý mi na tvári táto skutočnosť vyvolala. Po zhruba 20 minútach nás načas vypravili z Čopu v ústrety Mukačevu. Na ukrajinskej strane bola rýchlosť o poznanie nižšia. Spôsobené to bolo jednak rokmi nevyužívania normálnerozchodnej trate a jednak pravidelné križovania so širokorozchodnou traťou. Maximálnu rýchlosť, ktorú sme dosiahli na ukrajinskej strane som odhadol na cca 50 km/h. Po veľmi dlhej chvíli sa nám v diaľke zjavilo notoricky známe návršie sopečného pôvodu, na ktorého vrchole sa týči známy hrad Palanok.


9.6.2019, Západné nástupište v žst. Mukačevo © Oliver Dučák

Chvíľu na to sme už vystupovali na nástupišti zvanom „Zachidna platforma“, ktoré bolo vybudované pri starých normálnerozchodných šturcoch pre nákadnú dopravu. Na nástupišti nás už čakal uvítací výbor. Vďaka tomu, že sme boli so Sašou prví cestujúci, ktorí vystúpili z vlaku sme boli ako prví aj privítaní rôznymi „načaľnikmi“ v Mukačeve. Všetka pozornosť sa ale po chvíli strhla na nemeckých a kanadských cestujúcich, čo sme využili na rýchly útek spred kamier a na štvorhodinovú návštevu Mukačeva. Za pamiatkami sme sa teraz nenaháňali, nakoľko sú na to 4 hodiny málo a orientovali sme sa skôr na gastroturistiku.

Po horúcom dni v meste sme sa ponáhľali naspäť na vlak RR 963, ktorý sme stihli len tak tak. Zvyšok cesty sme strávili striedavo spánkom, či rozhovormi so spolucestujúcimi, alebo navigáciou ukrajinských spolucestujúcich cestujúcich ďalej na západ z Košíc nočnými vlakmi. Hraničné kontroly opäť prebehli celkom svižne a zakrátko sme už kráčali na zastávku DPMK na košickej stanici.


9.6.2019, RR 960 v žst. Košice © Oliver Dučák

Napriek slabšej obsadenosti týchto vlakov v prvý deň prevádzky tohto spojenia tomuto nápadu verím, nakoľko cestujúci v oboch smeroch krásne stíha prípoje jak od/do Kyjeva, tak aj v Košiciach v smere z/do Bratislavy, či Prahy. Cena cestovného lístka je celkom prijateľná. Kto by mal výhrady voči stroju radenému na toto spojenie, zamyslel by som sa nad skutočnosťami, ako je stav železničného zvršku na ukrajinskej strane, či odpadnutie nutnosti posunu spojeného s obiehaním súpravy rušňom, ako je to v prípade súpravy MÁV. Napriek tomu, že aj ja sám si tam viem predstaviť lepší stroj, považujem to za dobrý kompromis po prehodnotení všetkých pre a proti. Nezabudnime na to, že Ukrajinci vyzerajú byť z tej bagety poriadne unesení.

Prikladám aj možnosť pozrieť si ukrajinskú reportáž: https://www.youtube.com/watch?time_continue=306&v=IcyT6TSGU1U&fbclid=IwAR1CmsJmoDG-zM0zZzloBzzRN6zpAlUy2o_hp66-frtxvITmPmnKseQoqEw

Úvodná snímka: 9.6.2019, RR 963 v žst. Mukačevo © Oliver Dučák

Galéria

Súvisiace odkazy