Albatros pod Strečnom

1.5.2011 16:00 Marek Rychnavský

Albatros pod Strečnom

Tohtoročné prebúdzanie Katky v košickom depe, hoci sa konalo bez svojej menovkyne, malo svoje osobitosti. Veľkým magnetom, a to nielen pre skalných milovníkov železnice, bola 16. 4. 2011 aj jazda parného Albatrosa z Bratislavy cez Žilinu až do Košíc. Nedalo mi to, rovnako ako mnohým iným fotografom, a jednoducho som musel poslúchnuť volanie parnej píšťaly.

 

 

    

     O pripravovanej jazde som sa dozvedel približne týždeň vopred. Najskôr sa šírili neurčité klebety, neskôr však potvrdené - áno, 498.104 pôjde z Bratislavy do Košíc na tradičné Prebúdzanie Katky.

IC 502 Gerlach s "Thalesom" 350.006 sa v rannom opare vinie Strečnianskou úžinou.

     "Ale ako na to?", kládol som si otázku, sediac v piatok večer v Prahe a listujúc v cestovnom poriadku ŽSR. Vlakové spojenia na vyhliadnuté miesto, kde by som výnimočný vlak rád zaznamenal, boli síce rozmanité, no žiaľ z Bratislavy vyslovene nemožné. Moja voľba preto nakoniec padla na nočné spojenie z Prahy rýchlikom 441 "Excelsior" s príchodom do Žiliny o 06.30 h a následný presun osobákom 7839 do Strečna, odkiaľ som už musel použiť vlastné nohy a posledných pár sto metrov prešliapať pešo.

     Po asi desiatich minútach turistiky cez mierne zablatený terén som dorazil do cieľa a rozložil sa približne 300 metrov od mostného oblúka ponad Váh s nádherným výhľadom na hrad Strečno, ktorého siluetu ešte umocňovalo ranné slniečko. Ako som na mieste zistil, nebol som sám a napokon som napočítal ešte ďalších sedem "kolegov" s podobným úmyslom, a to zaznamenať jazdu Albatrosa pod majestátnou zrúcaninou hradu. 

Pri "generálnej skúške", ešte pred príchodom Albatrosa, poslúžil aj IC 501 Kriváň s rušňom 350.008.

     Po nafotení osobného vlaku, nákladného vlaku, dvoch rýchlikov, jednej Rakane a dvoch IC-čiek sa v diaľke konečne ozvala známa píšťala parnej lokomotívy 498.104. Všetky fotoaparáty sa v tej chvíli zamerali na jediný cieľ - na 20 minút zmeškaného Albatrosa. Prešiel okolo nás naozaj majestátne a ja som si v duchu pomyslel, aké nádherné časy to museli byť, keď takto vozieval vlaky v každodennej prevádzke. Pravdu povediac, potešil som sa aj Hugovi 350.004, zaradenému na postrku.

A to už je ON - parný stroj s číslom 498.104 - hlavný hrdina dnešného dňa.

350.004, alias Hugo, na postrku mimoriadneho vlaku.

     Zopár minút za parným vlakom sa ponáhľa aj požiarny vlak, vedený Bardotkou T478.1201, ktorý je tiež príjemným spestrením tejto akcie. Cestou späť na zastávku Strečno sa mi ešte pošťastil záber osobného vlaku, zakomponovaného na popredí siluety kopca s pomníkom padlým francúzskym partizánom.

     Potom už nasledovala iba cesta do Žiliny a po prestupe domov do Bratislavy s rýchlikom 604, ktorý si, chvalabohu, aspoň v jednom smere zachoval svoje írečité pomenovanie Dargov.

T 478.1201 alebo 751.201? Pri historických jazdách svedčí výnimočnej Bardotke rozhodne viac to prvé.

Osobný vlak 7843 s rušňom 163.111 po odchode zo zastávky Strečno smerom do Vrútok a v pozadí pomník francúzskym partizánom.

     Čo dodať na záver? Fotoakcia vyšla na výbornú nielen vďaka vlakom, ale aj vďaka perfektnému počasiu a ja som bol rád, že sa deň tak skvelo vydaril.

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy