Repná kampaň 2010 začala

7.10.2010 12:00 Bc. Jozef Gulík

Repná kampaň 2010 začala

Podobne ako každý rok, prelom septembra a októbra nám s pevnou pravidelnosťou prináša tradičnú sezónnu prepravu cukrovej repy. Tá sa v stanici Želiezovce začala nakladať a vlakmi odvážať v pondelok 4. októbra 2010.

 

      Rovnako ako v minulosti, cukrová repa sa zo stanice Želiezovce odváža do cukrovaru v Seredi, ktorý ako posledný na Slovensku využíva na tento účel koľajovú dopravu. V obehu sú súpravy plošinových vozňov s otvorenými kontajnermi, pričom vždy jedna je použitá pre dennú a druhá pre nočnú nakládku. Kým posledných niekoľko rokov slúžili pre tento účel vozne i kontajnery prenajaté od spoločnosti OKDD, rok 2010 prináša zásadnú zmenu. Na prepravu sú totiž v aktuálnej sezóne použité dvojdielne plošinové vozne ZSSK Cargo radu Sggmrss a kontajnery InnoFreight, ktoré tvoria veľmi elegantnú ucelenú súpravu.

751.197 s prázdnou súpravou prechodí cez stanicu Tekovské Lužany. 6. 10. 2010.

     V úseku Sereď – Levice sú vlaky vezené Laminátkou radu 240 a v úseku Levice – Želiezovce, zaujímavejšom pre milovníkov dieselovej trakcie, zas niektorou z novozámockých Bardotiek radu 751.

Rovnaká súprava po príchode do Želiezoviec. V pozadí Mn vlak so strojom 751.205, ktorý si bol medzičasom odskočiť v Šahách.

     Prázdna súprava pre dennú nakládku odchádza z Levíc zavčasu ráno zaradená v Mn vlaku s príchodom do Želiezoviec okolo 7. hodiny. Po potrebnom posune – vytiahnutí loženej súpravy z nočnej nakládky a pristavení prázdnej na jej miesto, odchádza ložená súprava ako Pn vlak okolo 9. hodiny späť do Levíc.

751.197 v stanici Želiezovce. Čaká sa ukončenie dennej nakládky, aby mohla byť pristavená ďalšia súprava na nakládku nočnú.

     Ďalšia prázdna súprava, určená pre nočnú nakládku, odchádza z Levíc krátko poobede (počas pracovných dní ju možno očakávať tesne po vlaku 5930, cez víkend zrejme o čosi skôr). Potom opäť nasleduje výmena súprav s pristavením prázdnej na nakládku a zostavením spiatočného Mn vlaku aj s repou. Jeho odchod zo Želiezoviec, vzhľadom na hustotu osobnej dopravy a dokončenie nakládky, bude obvyklý asi až večer, o 19.15 h.

 

751.205 povezie večerný Mn vlak do Levíc, v ktorom bude zaradený aj náklad cukrovej repy pre Sereď. "Kolega" 751.197 je zatiaľ schovaný za súpravou. Želiezovce, 6. 10. 2010.

     Zaujímavosťou, ktorá bola síce papierovo plánovaná (ale nevyužívaná) už minulú sezónu, je nasadenie aj druhého rušňa radu 751 na ranný a večerný Mn v úseku Levice – Želiezovce v prípade, ak musí Mn vlak pokračovať ďalej a robiť obsluhu na trati Čata – Šahy (možné v pondelok, stredu a v piatok, ak je záťaž). Aby teda repa nemusela čakať na návrat kmeňového stroja od Šiah, chopí sa Pn vlakov druhá Bardotka. Názorne tento systém predviedlo ZSSK Cargo už včera, 6. októbra 2010, pričom z rovnakého dňa pochádzajú aj všetky priložené fotografie.

     Hoci výskyt uvedenej situácie je teda možný len v pondelok, stredu a v piatok, dodajme, že v úseku Želiezovce sú obidva páry vlakov vedené denne, vrátane soboty a nedele.

Snímky autor.

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy