Setkání Bojnice 2008

24.4.2008 8:00 Zdeno Janeček

Setkání Bojnice 2008

Ve dnech 17. až 20. dubna se konalo setkání železničních modulových modelářů v Bojnicích. Chtěl bych ukázat i jiným, kteří se nemohli zúčastnit, jak to tam vypadalo. Atmosféra byla vynikající a nejde snadno popsat. Je to paradox, ale nejkrásnější jsou večerní pokecy, kdy návštěvníci odejdou a je tedy možnost si dosytosti poklábosit. Ale to se opravdu nedá zachytit fotoaparátem, protože by dotyčného asi zavraždili, kdyby tam začal házet blesky z foťáku.

Samotné kolejiště (layout) bylo vytvořeno z asi 150 modulů a vytvářelo hlavní trať mezi skryťáky Bojnice a Prievidza. Z Jozefova a Kamenců odbočovaly lokálky do Drevova a Pravna. Jezdila se i nákladní doprava podle mého návrhu a celkem dobře. Problémem byla, jako vždycky, čistota kolejiva, které se muselo neustále čistit. Grafikon byl perfektní a dost nahuštěný. Což pro diváky bylo velmi atraktivní. Vadilo mi focení bleskem, kdy se nebral ohled na nic a nikoho. Pokud si někdo myslí, že přeháním, nech si pustí tak stovku blesků do očí a potom ať mne kritizuje.

Nejkrásnější stanice je bezesporu Nitrianské Pravno, podle reálu, vypracované do neskutečných podrobností.

Na téhle koncové stanici se kluci opravdu vyřádili a může být nám ostatním následováníhodným vzorem. Jediná nevýhoda téhle stanice je její velikost, skládá se z neuvěřitelných 16 modulů. Takže její transport je dost problematický, hlavně na větší vzdálenosti.

Já jsem se zúčastnil s asi 15 moduly, stanicí Kamence, ...

... nákladištěm krav, ...

... tunelem ...

a několika žolíky, například spojka mezi jednokolejkou a dvoukolejkou, která je plně digitalizovaná, ale nemohlo se to využívat, protože nebyl vhodný ovladač.

Opravdu se nedá snadno psát o tak velké akci a vyzdvihnout nebo pomluvit jednotlivé věci nebo lidi. Všichni se snažili, jak uměli a dokázali. Akce se připravuje dlouhé měsíce dopředu a zabezpečit všechno potřebné není snadné. Například ubytování, stravování, parkování, hlídání, uklízení, vyklizení haly od všeho nepotřebného (že je tam toho dost), je pro domácí práce nad hlavu a kdo to nezkusil neuvěří, co je to za blázinec. A to jsem vzpomenul jen to klíčové, určitě si umíte sami představit tu obrovskou kopu práce, která se musí udělat, aby se ostatní měli dobře. Díky za to.

Zobraz v plné velikosti!

Moduly dovezli modeláři z celého Slovenska. Škoda jen, že jsme kolidovali s jinými akcemi a tak se nemohli zúčastnit kamarádi ze zahraničí. Nevadí, ještě není všem dnům konec. Abych napsal pravdu, protože jsem autorem layoutu, asi by se moc jiných modulů nevešlo, ale uvidíme v budoucnu, jak to dopadne. Zastavovalo se u mne v Kamencích neuvěřitelná spousta lidí a ptala se na stavbu modulů a pokud by jen asi 30% lidí opravdu začalo stavět, tak by na rok bylo o 50 až 60 modulů více. A to by bylo super, už se těším.

Galéria

Súvisiace odkazy