Místo 160 jen 140, místo klopidel rychlá esa

1.12.2005 19:31 Milan Vojtek

Místo 160 jen 140, místo klopidel rychlá esa

Deset dní před plánovaným ostrým nasazením pendolin do provozu chystají České dráhy krizovou variantu, podle které na spojích pendolin budou jezdit vlaky s lokomotivami.

Naštěstí ne na všech. Postiženy by měly být tři páry vlaků mezi Prahou a Břeclaví, respektive Vídní. České dráhy chystají krizovou variantu pro případ, kdy by neměly 11. prosince k dispozici potřebný počet provozních pendolin. Na uvedeném rameni by potom jezdily klasické soupravy.

Důvodem prý nejsou problémy souprav, tedy alespoň ve smyslu jejich vlivu na zabezpečovací zařízení v síti SŽDC, napájené střídavým napětím 25 kV. „Nejedná se o situaci, že by důvodem bylo neschválení pendolin jako typu vlaků. Poslední souprava ale přijela pozdě, tak preventivně řešíme situaci, kdy by na změnu jízdního řádu 11. prosince neměly všechny za sebou předepsanou technicko-bezpečnostní zkoušku. České dráhy si nesmí dovolit ohrozit vysoký standard vlaků kategorie Eurocity a proto organizačně zajišťujeme, aby v případě nutnosti byly v záloze odpovídající soupravy,“ potvrdil vznik krizového scénáře tiskový mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Jedním z důvodů, proč se druhou prosincovou neděli možná nevydá na trať všech sedm pendolin, není jen absence TBZ. Problematická je stále ještě možnost putování klopidel za hranice ČR. Že do Bratislavy se vypraví nejdříve v únoru, to již vedení ČD potvrdilo. Rozhodnuto ale není ani o výjezdech do Vídně. Chybí souhlas OeBB. ČD podle generálního ředitele Josefa Bazaly usilují o úspěšné završení jednání ještě do 11. prosince. Pokud se tak nestane, vyjedou místo pendolin na spojích do Rakouska klasiky. „Z hlediska cestujících je opravdu jednodušší, když pojede celou cestu souprava s lokomotivou, než aby cestující v Břeclavi museli přestupovat do náhradní soupravy na úsek do Vídně,“ odůvodnil možné nevyjetí pendolin Šťáhlavský.

Vlaky s lokomotivami místo pendolin ale budou mít nezanedbatelný vliv na provoz. Krizový scénář počítá s použitím lokomotiv řady 362, jejichž rychlostním stropem je 140 km/h. ČD nedisponují pro napájení 3kV stejnosměr/25kV střídavého proudu lokomotivami pro rychlost 160 km. Dosud používaly slovenské stroje ř. 350, pro nový jízdní řád už ale nejednaly o použití ve srovnatelném objemu, jako vloni. Vlaky tak budou ztrácet nejen zásluhou absence klopení, ale i z důvodu nižší maximální rychlosti. „Předpokládáme, že vlak z Prahy do Břeclavi nabere zpoždění patnáct až dvacet minut. České dráhy ale udělají vše pro to, aby taková situace nenastala,“ řekl mluvčí. Trumfy ovšem mají v ruce Rakušané.

Galéria

Súvisiace odkazy