Plánované zmeny v železničnom uzle Berlín

16.7.2005 21:42 Ing. Peter Márton, PhD.

Plánované zmeny v železničnom uzle Berlín

V stredu 6. júla 2005 zverejnila spoločnosť DB svoj koncept železničnej dopravy pre obdobie po otvorení nového severojužného tunela nazvaného Tiergartentunnel. Od 28. mája 2006 sa má zvýšiť počet zastavení v diaľkovej doprave v berlínskom železničnom uzle o 13%, na celkom 439.

Aj napriek tomu, vlaky kategórie IC a ICE nebudú viac zastavovať v železničnej stanici ZOO. V železničnej stanici Ostbahnhof ostane diaľková doprava zachovaná, ale v menšej miere. Naopak to bude v železničnej stanici Spandau, kde od roku 2006 bude zastavovať oveľa viac diaľkových vlakov ako v súčasnosti. Popri novej hlavnej berlínskej železničnej stanici Hauptbahnhof budú po novom diaľkové vlaky zastavovať ešte aj v železničných staniciach Gesundbrunnen a Südkreuz.

Na jednotlivých reláciách dôjde vďaka novému tunelu k značnému skráteniu jazdných časov. Napríklad ICE medzi Berlínom a Lipskom ušetrí takmer 40 minút. Aj vlaky zo Stralsundu budú rýchlejšie o 40 minút a vlaky z Drážďan o 10 minút.

Novým tunelom budú od mája 2006 vedené tieto spojenia diaľkovej dopravy:

  • ICE Hamburg – Berlín – Lipsko – Mníchov
  • IC Hamburg – Berlín – Drážďany (– Praha)
  • IC Stralsund – Berlín – Erfurt

Na tratiach berlínskej mestskej železnice budú naďalej jazdiť tieto spojenia:

  • ICE Kolín – Hannover – Berlín
  • ICE Bazilej/Stuttgart – Frankfurt nad Mohanom – Berlín
  • IC Berlín – Osnabrück – Amsterdam/Münster.

Od decembra 2006 nastanú ďalšie zmeny. V rámci nich budú ICE z Frankfurtu nad Mohanom a zo severu Nemecka vedené novým tunelom a budú končiť v železničnej stanici Südkreuz, kde budú aj čistené. V súčasnosti končia v železničnej stanici Ostbahnhof, aby potom mohli ísť priamo do odstavnej stanice Rummelburg. Od decembra 2006 sa očakáva tiež opätovné vedenie vlakov kategórie IC z a do Rostocku. Dovtedy by mala byť tamojšia železničná trať obnovená na rýchlosť 160 km/h.