Čierne stužky na lokomotívach

16.9.2021 8:00 Miroslav Sekela

Čierne stužky na lokomotívach

Ak dnes uvidíte na našich tratiach lokomotívy s čiernymi stužkami, neznamená to, že niekto zomrel. Čierna stužka na lokomotívach predstavuje symbol nespokojnosti s postojom a krokmi zodpovedných za fungovanie železničného sektora. Podľa odborovej organizácie rušňovodičov následkom postoja zodpovedných za železničný sektor je zhoršovanie pracovných a sociálnych podmienok a nedostatok zamestnancov v kľúčových profesiách.

Iniciátorom tejto akcie je Federácia strojvodcov, ktorá na základe uznesenia z Valného zhromaždenia, vydala v utorok toto vyhlásenie:
 


Vyhlásenie Federácie strojvodcov


Uznesenie z Valnej hromady Federácie strojvodcov SR

Podporu tejto iniciatíve vyjadrujú aj ostatné odborové združenia pôsobiace na železnici (Odborové združenie železničiarov, Federácia vlakových čiat, ...). Podnikový výbor OZŽ pri ZSSK CARGO iniciatívu podporil týmto facebookovým statusom:

ZSSK CARGO okrem výkonov svojich zamestnancov nijako nepocítilo, že je Európsky rok železníc 2021.
Zamestnancov nezaujímajú politické spory. Štát asi zabudol na zelenú dopravu, bielu knihu atď.
Ak sa nejakým spôsobom nezastabilizuje aj každoročne stratová preprava jednotlivých vozňových zásielok, tak všetok tovar pôjde ,,ekologickými,, kamiónmi po našich cestách. Zabúda sa aj na tých min. 2000 zamestnancov, ktorí sú na JVZ naviazaní a stanú sa z dňa na deň nadbytoční.
Halóóó páni politici, kto vás volil??? Koľko ešte listov, upozornení a osobných stretnutí musíme urobiť, aby sa urýchlene riešila nepriaznivá situácia v celom železničnom sektore???
Liberalizácia na železnici má zelenú, ale bez jednotných pravidiel!
O tom tiež viete. Čakáme snáď na podobnú nehodovú udalosť, ako sa stala v Čechách?
Začneme zverejňovať zápisy, návrhy, pripomienky a možné riešenia , ktoré sme vám zaslali za posledné roky.
Odkaz pre politikov od zamestnancov štátnych železničných firiem ŽSR, ZSSK a ZSSK CARGO:
,,už dosť, prestaňte si nás prehadzovať, ako horúci zemiak. Aj my živíme rodiny a väčšina z nás na železnici zanechala viac ako 30 rokov svojho života,,

 


Dve výzvy pre rušňovodičov na osadenie čiernych stužiek na lokomotívy

.


Iniciatívu strojvodcov dokonca podporuje aj minister dopravy a výstavby Andrej Doležal, ktorý si dnes sám pripne čiernu stužku. Ako sa pre agentúru SITA vyjadril hovorca ministerstva dopravy a poradca ministra pre strategickú a krízovú komunikáciu Ivan Rudolf: "Minister dopravy rozumie nespokojnosti strojvodcov. Železnice majú masívny investičný dlh na infraštruktúre, ktorá bola dlhé roky zanedbávaná. Cieľom ministra Doležala je získať pre železnice v rozpočte na rok 2022 čo najviac finančných prostriedkov a prispieť tak k zlepšeniu podmienok pre zamestnancov aj zákazníkov".

Aký postoj k tejto výzve zaujali naši štátni dopravcovia?
Železničná spoločnosť Cargo Slovakia zdieľa text vyhlásenia na svojom facebookovom profile.
Železničná spoločnosť Slovensko vo svojom statuse na Facebooku vyjadrila súhlas s postojom ministra dopravy. Ďalej vo svojom statuse ZSSK uvádza, že rozumie hnevu prevádzkových zamestnancov na platy, ale samotné zvyšovanie miezd nepovažuje za univerzálny kľúč k riešeniu problému. To musí ísť ruka v ruke s vyššou efektivitou, ktorá nie je možná bez zásadných investícií do koľají a výhybiek. Ak by bola celá železničná infraštruktúra zrekonštruovaná, ZSSK by potrebovala na odjazdenie dnešných výkonov o stovky rušňovodičov (a vlakov) menej. Tým pádom by nedostatok strojvodcov neexistoval.


Fotografia lokomotívy ZS Cargo z dnešného rána.

Súvisiace odkazy