Nedostatok rušňovodičov v ZSSK

23.8.2021 8:00 Miroslav Sekela Zdroj: TASR, Profesia

Nedostatok rušňovodičov v ZSSK

Pred niekoľkými dňami zverejnila TASR tlačovú správu pod názvom ''ZSSK má nedostatok rušňovodičov, niektoré vlaky boli preto odrieknuté'', v ktorej sa uvádza: Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) momentálne chýbajú rušňovodiči. Niektoré vlaky boli z toho dôvodu dočasne odrieknuté. Nedostatok rušňovodičov umocnilo dovolenkové obdobie, prehĺbila ho aj pandémia. Náročná odborná príprava rušňovodičov bola totiž na dlhé obdobie zastavená. Pre TASR to uviedol hovorca ZSSK Tomáš Kováč s tým, že dopravca situáciu rieši.

Pre dočasný nedostatok personálu v radoch rušňovodičov boli niektoré vlaky, najmä na úsekoch Senec – Bratislava-Petržalka, Senec – Galanta, Nové Zámky – Bratislava, Malacky – Bratislava a Bratislava – Trnava, dočasne odrieknuté. Od 13. do 17. augusta, teda za päť dní, bolo z tohto dôvodu úplne alebo čiastočne odrieknutých spolu 23 vlakov. Denne má pritom ZSSK vypraviť podľa grafikonu 1538 vlakov.

Kováč podotkol, že ZSSK má dlhodobo nedostatok zamestnancov v profesii rušňovodič, vlakvedúci a v údržbárskych profesiách. V prípade rušňovodičov to ešte prehĺbila pandémia. Ich odborná príprava bola na dlhé obdobie zastavená, kurzy a výcvik rušňovodičov sa presunuli. "V roku 2020 nemohlo dokončiť kurz rušňovodičov až 90 kandidátov na túto profesiu. Približne rovnaký počet rušňovodičov musíme každoročne nahradiť z dôvodu odchodu našich kolegov rušňovodičov do dôchodku alebo z iných dôvodov," skonštatoval hovorca.
Podstav v tejto profesii je dlhodobý, ZSSK chýba 100 – 135 rušňovodičov. Aktuálne najväčší nedostatok rušňovodičov eviduje v Bratislave, Nových Zámkoch a Žiline. Na západnom Slovensku je navyše podľa Kováča pozícia ZSSK na železničnom trhu práce ovplyvnená koncentráciou súkromných železničných dopravcov, ktorí často ponúkajú prácu mladým rušňovodičom hneď, ako opustia kurz. Tí často odchádzajú aj k dopravcom do Českej republiky.
Záujem o prácu rušňovodiča však podľa slov hovorcu stúpa. "Kým pred piatimi rokmi sme mali ročne v kurze zhruba 60 rušňovodičov – kandidátov, dnes ich máme 120," vyčíslil. Ich príprava však trvá približne 15 – 18 mesiacov počnúc vstupnou lekárskou prehliadkou až po získanie oprávnenia viesť vlaky na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) a povinné poznanie konkrétnej trate.

ZSSK verí, že situácia s rušňovodičmi sa čoskoro vyrieši. Kováč ozrejmil, že odrieknuté vlaky majú charakter posilovej prímestskej dopravy, ktorej obmedzenie prinesie najmenej problémov pri zabezpečení dopravy v regióne. Odriekanie sa tak podľa neho dotkne tak ako doteraz prevažne osobných vlakov na trasách Bratislava – Malacky, Bratislava – Nové Zámky, Senec – Galanta. "Zrušené sú len niektoré spoje, preto je v tejto situácii možné využiť vlaky, ktoré v grafikone ostali," zdôraznil.

Problém s rušňovodičmi podľa ministra dopravy Andreja Doležala (nominant Sme rodina) nie je len o odmeňovaní, ale aj o zatraktívnení tejto pozície. "Primárne potrebujeme vlastných rušňovodičov, kvalitných, dobre vzdelaných, a bol by som veľmi nerád, keby na našich súpravách jazdili zahraniční rušňovodiči. To je až ten posledný plán, ale budeme robiť všetko pre to, aby sme skvalitnili systém vzdelávania a zatraktívnili túto pozíciu," vyhlásil Doležal ešte v piatok (13. 8.).

ZSSK plánuje budúci rok usporadúvať podstatne viac rušňovodičských kurzov ako doteraz. "V Martine sme vybudovali moderné školiace stredisko ZSSK Akadémia, ktoré nám umožní zvýšiť kapacitu kurzov rušňovodičov a ďalších kľúčových profesií a zároveň vytvára priestor na zavádzanie moderných prvkov vzdelávania," dodal hovorca.
Zároveň chce spoločnosť dať možnosť rušňovodičom zarobiť ešte viac ako teraz. "To si však vyžaduje uvoľnenie určitých obmedzujúcich kritérií na strane maximálneho pracovného fondu i miery využitia pracovného času," poznamenal Kováč. Pre rušňovodičov ZSSK tiež zaviedla osobitný druh prémií a zameriava sa aj na pravidelné zvyšovanie ich miezd. Priemerná mzda rušňovodiča bez nadčasu vlani predstavovala 1374,10 eura, s nadčasmi minulý rok dosiahla 1546 eur. Priemerná mzda všetkých zamestnancov ZSSK s nadčasmi za vlaňajšok pritom bola 1280 eur.
Hovorca dodal, že spoločnosť zaviedla príspevok na podporu náboru či príspevok na ubytovanie pre tých, ktorí dochádzajú z iných regiónov. Tiež odmeňuje kolegov, ak odporučia nového kolegu.

Toľko tlačová správa TASR.

Aké možnosti zamestnať sa ako rušňovodič má potenciálny záujemca na základe ponúk na najväčšom pracovnom portáli zverejnených dňa 18.8.2021?

Rušňovodič ZSSK

Inzerovaná mzda:
Od 794 EUR/mesiac
Nástupná mzda BEZ ODBORNEJ PRAXE: 794 Eur/brutto, priemerná mzda S ODBORNOU PRAXOU vrátane príplatkov, odmien, prémií a náhrad: 1470 Eur/brutto

Miesto práce:
Trenčiansky kraj, Nitriansky kraj, Trnavský kraj (Práca vyžaduje cestovanie)

Ponúkané benefity:
+ Stabilná práca v spoločnosti, ktorá nadväzuje na 170 - ročnú tradíciu
+ Náborový príspevok v sume 1200 Eur (platí len pre lokality Trenčianska Teplá, Nové Zámky, Leopoldov, Bratislava)
+ Príspevok na bývanie 400 Eur, ak miesto trvalého pobytu alebo miesto prechodného pobytu je od miesta výkonu práce vzdialené min. 150 km
+ Odmena 500 Eur za odporúčanie zamestnanca
+ Neobmedzené zamestnanecké cestovné výhody v rámci SR aj v zahraničí pre zamestnancov a ich rodinných príslušníkov
+ Karta MultiSport, s ktorou môžeš športovať každý deň
+ Finančné príspevky (pri narodení dieťaťa, pri náročných životných situáciách atď.)
+ Príspevok zamestnávateľa na doplnkové dôchodkové sporenie
+ Iné finančné a nefinančné benefity

Rušňovodič (vnútropodniková železnica Volkswagen)

Inzerovaná mzda:
1 182 EUR/mesia
Základná mzda od 1182 € Brutto + variabilná zložka (priemerne brutto 1500 € mes.) - vyššia mzda je možná v závislosti od skúsenosti

Miesto práce:
Bratislava

Ponúkané benefity:
+ Flexibilná pracovná doba
+ 13. a 14. plat
+ Podiel zo zisku spoločnosti
+ Školenia a jazykové kurzy zdarma
+ Príspevok na doplnkové dôchodkové sporenie
+ Ročný príspevok na individuálny výber benefitov z Cafetérie + narodeninový bonus
+ Stravovanie prostredníctvom stravovacej karty
+ Zvýhodnené celoročné cestovné poistenie pre zamestnancov
+ Poukážky na relaxačné účely
+ Príspevok darcom krvi
+ Príspevok pri narodení dieťaťa
+ Príspevok pri odchode do dôchodku
+ Jubilejné pracovné odmeny
+ Možnosť využívania MultiSport karty
+ Úvodný balíček Volkswagen Group Services
+ Vitamínové balíčky
+ Parkovanie zdarma

Rušňovodič vo vlečke U.S.Steel Košice; spoločnosť I.G.Rail

Inzerovaná mzda:
500 - 2 000 EUR/mesiac
+ náborový príspevok až do výšky 500,- €

Miesto práce:
Slovensko (Práca vyžaduje cestovanie)

Ponúkané benefity:
+ Zabezpečené ubytovanie v Košiciach v prípade potreby, pravidelne rozvrhnutý pracovný čas

Rušňovodič  I.G.Rail

Inzerovaná mzda:
2 000 EUR/mesiac
+ variabilné zložky mzdy podľa zručností zamestnanca a zákonné príplatky

Miesto práce:
Slovensko, Česko (Práca vyžaduje cestovanie)

Ponúkané benefity:
+ Služobný telefón
+ Zodpovedajúce a motivujúce finančné ohodnotenie
+ Mzda bude nastavená individuálne podľa schopností a zručností každého uchádzača po osobnom pohovore
+ Práca v klimatizovaných rušňoch rady 242 a 193 (Vectron)

Strojvedoucí nákladních vlaků v ČR i SR; spoločnosť  IDS CARGO a.s.

Inzerovaná mzda:
1 650 EUR/měsíc
+ Příplatky dle zákoníku práce

Miesto práce:
Slovenská republika, Česká republika (Práce vyžaduje cestování)

Ponúkané benefity:
+ Nástupní mzda 40.000,- Kč – 41.000,-Kč s týdenní normou 37,5 hod
+ S předstihem plánované směny a nástupy blízko bydliště
+ Benefity ( 5 týdnů dovolené, příspěvek na penzijní připojištění, pojistka na "blbost", IN Karta)
+ Náborový příspěvek 60 000,-Kč (rozdělený do dvou let)
+ Pestrý vozový park (193, 242, 210, 365, 121, 140, 730, 749, 750, 770 a.j.)

Súvisiace dokumenty:
Smernica pre odmeňovanie zamestnancov ZSSK od 1.1.2021; zdroj: Federácia vlakových čiat
Kolektívna zmluva ZSSK pre roky 2017 až 2019 v znení dodatku č.5 (KZ platná do 31.12.2021); zdroj: Odborový zväz zamestnancov železníc

Ak by ste sa ako rušňovodič rozhodovali medzi viacerými ponukami, ktoré kritériá by boli pre vás najdôležitejšie? Rozhodovali by ste sa len podľa ponúkaného platu alebo by ste zvažovali aj veci, ako sú dochádzka, rozloženie pracovného fondu, pracovné prostredie, benefity typu Cafetéria, vzťahy na pracovisku a pod.?

Ak si odmyslíme plat, aké benefity a výhody by podľa vás mali zamestnávatelia ponúkať pre rušňovodičov (ale aj ostatných prevádzkových zamestnancov), aby ich mali dostatok a vedeli si ich udržať?

Titulná fotografia: 240 119 v čele Os 5730 Zvolen - Levice vchádza do žst. Žiar nad Hronom s 15 min meškaním; 22.7.2021 (c) Miroslav Sekela

Galéria

Súvisiace odkazy