T 678.0012 na príprahu pravidelného vlaku: Vo Zvolene

19.5.2019 8:00 Peter Sládek

T 678.0012 na príprahu pravidelného vlaku: Vo Zvolene

V dňoch 10. - 12.5.2019 sa konalo v Čiernom Balogu stretnutie žijúcich členov Skupiny pre štúdium a dokumentáciu dejín železníc pri Národnom technickom múzeu v Prahe, ktorá sa v Čiernom Balogu stretla 19. mája 1979 a ktorá vlastne položila základy nielen pre záchranu a následnú obnovu Čiernohronskej železnice, ale aj pre vznik železničného múzejníctva na území bývalého Československa. Ako poďakovanie pre tých, ktorí pred 40 rokmi začali vytvárať ideu záchrany železničných pamiatok, bolo chystané dňa 10.5.2019 prekvapenie v podobe príprahu historického motorového rušňa T 678.0012 na pravidelnom vlaku Železničnej spoločnosti Slovensko a.s.

Motorová lokomotíva T 678.0012: nazývaná aj „cénula“ alebo „pomaranč“ má výrobné číslo 5646 a bola vyrobená v roku 1963 v ČKD Praha. Prevzatá zástupcami ČSD bola 8.3.1963 a do rušňového depa Zvolen bola dodaná 9.3.1963. Motorové šesťnápravové lokomotívy pôvodného označenia T 678.0 a T 679.0 patrili dlhé roky medzi neodmysliteľné lokomotívy československých štátnych dráh. Aj keď sa svojím počtom radili medzi menej početné rady lokomotív, svojou spoľahlivosťou, neopakovateľným zvukom naftového motora K 8 S 310 DR, ojedinelým designom skrine lokomotívy spolu s neodmysliteľným pomarančovým náterom si získali veľkú popularitu medzi pracovníkmi ale aj fanúšikmi železnice.

Lokomotívu udržiava ako muzeálnu v prevádzkyschopnom stave Klub historickej techniky Zvolen. Dlhší čas ju na koľajniciach nebolo vidieť. Ale vďaka práci a obetavosti členov klubu sa nakoniec, po vyše 3 rokoch, na ne mohla vrátiť. Viac sa o tom dočítate priamo na stránkach Klubu.

Ako to nakoniec dopadlo? Dobrý nápad s muzeálnym príprahom sa zrealizoval. Nielen vďaka úsiliu nadšencov, ale aj ústretovosti ZSSK a.s. a Ministerstva dopravy a výstavby SR. A tak sa v piatok 10. mája 2019 na zvolenskej osobnej stanici zoradila súprava vlaku Os 7318 v zložení: V čele „cénula“ T 678.0012, za ňou „okuliarnik“ 754.053-7 a 3 vozne radu Bymee.


Súprava Os 7318 sa pripravuje na 14. koľaji „pred poštou“ © Peter Sládek

Na ďalšej fotografii vidno lepšie aj prekladaciu rampu, ktorá slúžila na prekládku zásielok z poštových vozňov do autopošty, ktorú v ére „cénuly“ tvorili autobusy RTO a neskôr ŠL 11:


Súprava Os 7318 s prekladacou rampou © Peter Sládek

Náhodou som zachytil na fotke aj obiehajúcu „gorilu“ 350.018-8 z OSD Bratislava:


Bratislavská „gorila“ 350.018-8 menom „Milan“ © Peter Sládek

V jeden moment sa dve legendy a dva vydarené dizajny ocitli vedľa seba a tak je možné ich porovnať. Škoda, že v pôvodnom nátere je len jeden rušeň. Pán oblečený vo farbách rušňa je sprievodca rušňov. Zabezpečuje privesenie rušňa na súpravu a následné pristavenie súpravy k perónu (prípadne odsun ak sa jedná o končiaci vlak):


Zvolenská „cénula“ a „gorila“ bok po boku © Peter Sládek

Posledný záber na súpravu so sprievodcom rušňov a súprava sa môže pristaviť pre cestujúcich:


Foto © Peter Sládek

Neobvyklá súprava je pristavená k 1. nástupišťu na 12. koľaj v zložení dvoch rušňov a 3 vozňov Bymee:


Foto © Peter Sládek

Neskôr je ešte privesený motorový vozeň radu 812 s prívesákom radu 012, na záver aj motorová jednotka radu 913/813 prezývaná „mravec“:


Foto © Peter Sládek

Pohľad na ojedinelý príprah umožňuje porovnať vzhľad oboch rušňov. Ani vedľa mladšieho (a vzhľadovo tiež vydareného) „okuliarnika“ sa „cénula“ nemusí za seba hanbiť:


Foto © Peter Sládek


Elegantný dizajn 56 ročného stroja. Pohľad na čelo rušňa © Peter Sládek


Chrakteristický tvar rušňa vynikne pri pohľade zboku © Peter Sládek

Počasie v ten deň vyšlo, bol pekný májový deň s teplotou okolo 16 stupňov. Hoci počas fotenia samozejme zavisol nad stanicou i zámkom neodmysliteľný fotomrak.


Čelo vlaku s pohľadom na zvolenský zámok © Peter Sládek

Strojárstvo 20-ho ani architektúru 14-ho storočia som však už viac obdivovať nemal kedy. Staničný rozhlas ohlásil príchod zmeškaného rýchlika z Bratislavy do B. Bystrice. Ním som si plánoval cénulu do Bystrice nadbehnúť. Rýchlik R 835 Tekov meškal asi 15 minút, čo mi tentoraz nevadilo, lebo som mal viac času na fotenie. Vypožičaný čas som využil na niekoľko fotografií v retro štýle.


T 678.0012 s „okuliarnikom“ © Peter Sládek


T 678.0012 s budovou stanice © Peter Sládek


T 678.0012 © Peter Sládek


T 678.0012 na čele vlaku chystajúceho sa na odchod © Peter Sládek

To už ale prišiel rýchlik a ja som musel nastupovať. Bol piatok a rýchlik dosť plný, ale našiel som kupé, z ktorého vo Zvolene väčšina cestujúcich vystúpila. Ušlo sa mi miesto pri dverách. Aj ostatní cestujúci spozorovali nápadnú oranžovú lokomotívu, ale pustili ma k oknu, odkiaľ som si ju už z rozbiehajúceho sa vlaku vyfotil. Pri pohľade zboku vynikla 18 metrová dĺžka 6 – nápravového stroja.


Pohľad z okna rozbiehajúceho sa rýchlika © Peter Sládek

Ako bonus pre tých, ktorí to dočítali až sem, prikladám úvodnú fotografiu, tentokrát doplnenú o popis zariadení v kabíne rušňa. Dnes rarita, pred 40 rokmi každodenný pohľad rušňovodiča odchádzajúceho zo Zvolena na niektorej zo zvolenských „cénúl“. Síce sa hovorí, že najkrajší pohľad na svet je z chrbta koňa, ale posúďte sami ...


Pohľad na stanovište T 678.0012 © KHT Zvolen

Legenda k obrázku:

  1. Páka smerového kontroléra
  2. Páka jazdných stupňov 0 - 9
  3. Švajčiarsky registračný rýchlomer HAUSHALTER
  4. Ovládacie prvky osvetlenia, štartu a stopu motora, signalizácia porúch
  5. Ampérmeter trakčného prúdu
  6. Otáčkomer
  7. Ukazovateľ tlaku oleja spaľovacieho motora
  8. Ukazovateľ teploty chladiacej vody motora
  9. Manometer tlaku vzduchu hlavného vzduchojemu a priebežného potrubia
  10. Manometer tlaku vzduchu v brzdových valcoch
  11. Popolník - inak rovnaký si pamätám z detstva zo Š 440 Spartak
  12. Brzdič priebežnej brzdy ŠKODA N-O
  13. Tlačidlá húkačky

V 2. časti reportáže uvidíte „cénulu“ v Banskej Bystrici.

Poďakovanie patrí členom KHT Zvolen, ktorí nielen mašinu sprevádzkovali, ale mi aj poskytli textový a obrazový materiál. Bez nich by nevyšla ani mašina ani táto reportáž.

Úvodná snímka: Pohľad z kabíny „cénuly“ T 678.0012 © KHT Zvolen

Súvisiace odkazy