Unikátní dokumentární film o železnici

22.9.2017 8:00 Jiří Řechka

Unikátní dokumentární film o železnici

Když jsem obvyklou cestou obdržel pozvánku na předpremiéru filmu Záhada lokálek, moc jsem neváhal a na akci pro novináře se akreditoval. Mimo jiné proto, že jsem si tak mohl s předstihem odbýt shlédnutí díla, které bude mít svou premiéru na sobotním bohumínském Národním dnu železnice. A také mne lákala možnost dovědět se o tomto projektu cosi dalšího.

 

 

 

Pozvánka totiž slibovala, že k dispozici bude režisérka a autorka projektu Andy Primusová, z aktérů přislíbili účast dopravní specialisté ing. Antonín Minařík a ing. Michal Skala. Součástí materiálů bude synopse filmu a odborně zpracované informace o problematice regionální železniční dopravy. O celém tom počinu jsem už cosi věděl, především z informace zveřejněné v našich Krátkých dopravních zprávách, a zaujalo mne jeho poslání. Film je exkurzí po zaniklých a ohrožených regionálních železničních tratích. Jeho ambicí je nastartovat širší celospolečenskou diskuzi o významu regionální železniční dopravy v České republice a příčinách její degradace. To vyjadřuje i motto filmu „Kam vedou koleje, tam je život“, píše se v tehdejší tiskové zprávě.


Interiér předsálí kina MAT © Jiří Řechka

Tak jsem se 21. září před 10. hodinou dopolední ocitl v pražském kině MAT. Po částečně zpožděném začátku došlo na projekci filmu. Již na začátku jsem byl překvapen, jak „velký“ zájem tento film vzbudil. Mohu říci, že to bylo poprvé, kdy jsem na takovéto akci, kam byla pozvána novinářská obec, byl sám. Opravdu pozoruhodný nezájem o film, který má ambice ukázat, jaké šance mají u nás regionální tratě. Jaký je zájem o provozování a udržení železničního provozu na mnohých místních tratích. Film klade řadu otázek, na které by se mnohým dopravním expertům a všem těm, kteří odpovídají za tuto oblast železniční dopravy, těžko odpovídalo. Pokud by chtěli odpovídat po pravdě. Za vším stojí peníze.


Na předpremiéru přišla jen hrstka diváků © Jiří Řechka

Říkalo se, že železnice je ukazatelem pokroku a rozvoje, domnívám se, že můžeme být pyšní na naše předky, co v tomto ohledu dokázali. Podle dnešních měřítek bychom měly postaveny hlavní tratě a sem tam nějakou lokálku. Ale lokálky jsou službou lidem a tuto službu společenskou nelze neustále přepočítávat na peníze, byť samozřejmě bez peněz to nejde. Tato doprava je v dnešní době potlačována na úkor dopravy silniční. Doprava po pozemních komunikacích individuální, autobusová a nákladní v řadě srovnávání vychází jako levnější proti vlakové. Ale pokud by se měly započítat všechny ukazatele, které jsou součástí všech těchto doprav, včetně způsobených úrazů a úmrtí převedených na peníze, vše asi dostane jiný rozměr.


„Záhada lokálek“, trailer - YouTube

V řadě případů jsou nová výrobní a logistická centra stavěna kolem silnic a dálnic bez možnosti napojení na železniční síť. Neustále se divíme, že regionální doprava je v mnohých místech nerentabilní, má málo cestujících. Ale co se udělalo pro změnu v myšlení těch, co rozhodují, i samotných cestujících? Chybí smysluplné navazující spoje v patřičnou dobu. Leckdy je jednodušší vlaky nahradit autobusy, ač  i ty mají své limity, a železniční tratě zrušit. A nahradit je třeba cyklostezkou. Na ně dává EU štědré dotace, na rozdíl od oprav regionálních tratí. Prostě tento film klade řadu otázek na fungování regionální dopravy v současnosti a budoucnosti. Po skončení promítání jsem ještě nějakou dobu setrval v přítomnosti režisérky Andy Primusové a dopravních expertů Ing. Antonína Minaříka a Ing. Michala Skaly.


Režisérka Andy Primusová © Jiří Řechka

Na můj dotaz režisérce Primusové, kdy to vše začalo, jsem se dověděl, že na podzim roku 2015 začala přemýšlet o projektu a na jaře 2016 se začalo natáčet. Film byl dokončen v létě letošního roku. A myslím si, že ne každý, kdo zodpovídá za tento segment dopravy, bude mít nebo již má z filmu radost. Nicméně jsem přesvědčen, že stojí zato jej vidět. Teď si dovolím doslovnou citaci ze zprávy, kterou jsem dostal: Negativním důsledkem potlačování železniční dopravy je ekonomický úpadek postižených lokalit a jejich vylidňování, na úkor neadekvátního zatížení regionálních aglomerací a velkých měst. Záhadou zůstává, proč je téma rozvoje moderní regionální železnice nezajímavé pro zástupce státní správy i politické reprezentanty, přestože v různé míře zasahuje část obyvatel České republiky. Smutné, ale výstižné.


Natáčení filmu v Chornici; zdroj: zahada-lokalek.cz

Vylidňování obcí, městysů a menších měst vede k neadekvátnímu zatížení regionálních aglomerací. Silnice jsou přetíženy automobilovou dopravou, osobní i nákladní, zatímco železniční tratě se ruší. Obyvatelé postižených oblastí přicházejí o spoje veřejné dopravy, jsou nuceni jezdit po nekvalitních silnicích a jsou obtěžovaní nadměrnou tranzitní kamionovou přepravou. Problematika se dotýká v různé míře všech krajů ČR. V Moravskoslezském kraji může být smutným příkladem přerušení železničního spojení z Nového Jičína do Valašského Meziříčí, či neprovozovaná část Vidnava – Velká Kraš. Naopak nadějné jsou aktivity kolem „odepsané“ trati z Bruntálu do Malé Morávky. Tyto alarmující věty najdeme v tiskové zprávě k premiéře filmu.


Plakát filmu; zdroj: zahada-lokalek.cz

Ta se uskuteční, jak už víme z úvodního odstavce, v Bohumíně, jako součást programu zítřejšího Národního dne železnice. Stane se tak v 16:00 hod. v místním kině K3, které se nachází nedaleko nádraží. Vstup na představení je zdarma a krom samotného promítnutí filmu je plánováno i cosi navíc: Před veřejnou premiérou celovečerního dokumentu budou v tomto kině uvedeny ještě další filmy s železniční tématikou: Ostře sledované vlaky, Anděl na horách a Dívka ve vlaku. Premiéru uvede režisérka filmu Andrea Primusová společně s jedním z hlavních aktérů, projektantem Tomášem Tužínem. Oba budou po projekci k dispozici pro dotazy diváků i médií. Vstup je zdarma, kapacita sálu je omezena, jak uvádí už výše citovaná tisková zpráva .


Poloha kina na schématickém plánu oslav NDŽ 2017; zdroj: www.denzeleznice.cz

Prameny a odkazy:

  1. Záhada lokálek  Kam vedou koleje tam je život...! – oficiální web projektu
  2. Záhada lokálek - DOKweb – o filmu na stránkách Institutu dokumentárního filmu
  3. Záhada lokálek – YouTube – trailer a dodatky
  4. Regionální dráha – Wikipedie
  5. Kino MAT – Wikipedie
  6. Jedním z vrcholů letošního Dne železnice bude premiéra dokumentu Záhada lokálek – tisková zpráva (formát PDF)
  7. Den železnice - Záhada lokálek (So 23.9.2017, 16:00) – premiéra filmu na webu kina bohumínské organizace K3
  8. zdroje uvedené pod odkazy v textu

Úvodní obrázek: Výřez z filmového plakátu; zdroj: zahada-lokalek.cz

Přepracoval a doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy