Semmering po nehode

23.1.2016 8:00 Kamil Korecz

Semmering po nehode

Aj veci nepríjemné sa stávajú v živote, ten železničný nevynímajúc. Medzi tie najnepríjemnejšie veci, čo sa medzi koľajou a trolejou môžu prihodiť, sú železničné nehody. Napriek maximálnej snahe im predchádzať stávajú sa nehody na všetkých úrovniach prevádzky a nevyhne sa im žiadna spoločnosť, žiaden štát.

 

 

 

 


V závere minulého roka prebleskla po internete správa, že sa veľká nehoda stala v Rakúsku, na horskej trati vedúcej cez sedlo Semmering. Táto pramatka všetkých horských tratí, vybudovaná už v roku 1854 ako spojnica dvoch koncových údolných tratí, je široko známa aj medzi priaznivcami železnice v česko-slovenskom priestore. Aj tu na našich internetových stránkach nájdeme nejednu reportáž z tejto malebnej trate (viď Súvisiace odkazy dole nad diskusiou).


Miesto nehody; autor neznámy, zdroj: nevyžiadaná pošta

Nie je mojim cieľom na tomto mieste podávať komplexné informácie čí nebodaj výsledky vyšetrovania. Jednak nie som na takéto vyjadrenia kompetentný a najmä nemám k týmto informáciám žiaden prístup. Chcel by som tu len zhrnúť tých pár známych (často skreslených) faktov a pripojiť niekoľko, nazdávam sa, že pomerne unikátnych obrázkov.


Nehoda v tuneli Polleroswand, 1.12.2015; autor neznámy, zdroj: nevyžiadaná pošta

K nehode došlo dňa 1. decembra 2015. Podľa dostupných informácií nákladný vlak idúci v smere od Viedne zastavil z dôvodu roztrhnutia súpravy na trati. Za ním mal na oddielovom návestidle zastaviť druhý nákladný vlak, idúci zo Žiliny do Koperu prepravujúci prázdne kontajnery. Na základe rozhodnutia dispečera mal byť tento druhý vlak stiahnutý z trate pomocnou lokomotívou (1144.282) operatívne vyčlenenou z tretieho nákladného vlaku idúceho rovnakým smerom.


Poškodená 1144 282, Polleroswand tunel, 1.12.2015; autor neznámy,
zdroj: nevyžiadaná pošta

Problém nastal vo chvíli, keď sa mala dať súprava druhého vlaku do nekontrolovaného (?) samovoľného pohybu po spáde, t.j. späť v ústrety vyslanému rušňu. Nevyhnutné sa stalo skutočnosťou a k zrážke vozidiel došlo v jednom z mnohých tunelov, konkrétne v 337m dlhom Polleroswand tunnel. Čelo druhého vlaku zostalo po zrážke stáť pred tunelom na priľahlom viadukte Kalte Rinne. Jeho fotografia na tomto mieste sa objavila vo väčšine spravodajských médií. Čo sa v skutočnosti stalo a ako celá udalosť prebehla sa mi aj pre neznalosť jazyka nepodarilo dohľadať. Faktom je, že došlo k ťažkému poškodeniu trate, zničeniu niekoľkých vozidiel a úplnému zataraseniu tunela.


Nehoda v tuneli Polleroswand, 1.12.2015; autor neznámy, zdroj: nevyžiadaná pošta

Niekoľko krát do roka ma chodníčky civilného života privádzajú do mesta na vzdialenejšom konci semmeringskej trate, do Mürzzuschlagu. Náhoda chcela, že aj cez víkend 11.-13.12. som pobýval v tomto 9-tisícovom mestečku. Pri mojej piatkovej ceste som si tak mohol vyskúšať v tej dobe už perfektne zavedený systém náhradnej dopravy. Množstvo autobusov prevážalo cestujúcich medzi Gloggnitzom a Mürzzuschlagom. K časovým stratám nedochádzalo, keďže diaľnica je v tomto mieste modernejšia, priamejšia a rýchlejšia ako trať.


Náhradná autobusová doprava, Mürzzuschlag, 12.12.2015 © Kamil Korecz

V nedeľu, pri mojej spiatočnej ceste už bola doprava obnovená, cez kritické miesto sa jazdilo jednokoľajne a zníženou rýchlosťou. Zádrhel náhradnej dopravy sa objavil v sobotu, keď som sa chcel za účelom osobnej obhliadky situácie odviezť do vrcholovej stanice Semmering. Zriadenec pri autobusoch pri tomto názve ukázal na jedno neoznačené vozidlo, nuž som nastúpil. Moje podozrenie z nezvykle plného autobusu sa čoskoro potvrdilo (mimo lyžiarskej sezóny je na Semmeringu približne taká frekvencia cestujúcich ako na Hornej Štubni obec v dopravnom sedle), ocitol som sa v Gloggnitzi. Tu som ukázal svoj lístok Mürzzuschlag - Semmering tamojšiemu zriadencovi a jeho ouu-ha bolo jasné vo všetkých jazykoch. Nakoniec sme sa do cieľa svojej cesty dostali 8-miestnym mikrobusom, vypraveným na cestu mimo cestovný poriadok a to len kvôli mne a priateľke.


Trosky prevezené do stanice Semmering, 12.12.2015 © Kamil Korecz

Spravili sme rýchlu prechádzku po Bahnwanderweg okolo miesta intenzívnych prác na oprave trate až do Breitensteinu. Tu sme sa z dôvodu dostatku času rozhodli vrátiť inou, kratšou trasou na Semmering. Spiatočná cesta náhradným autobusom už prebehla bez problémov a tak sa môžte v nadväzujúcej galérii pozrieť na niekoľko obrázkov z nezvykle tichej a tiesnivo pôsobiacej trate. Nájdete tam aj fotky stavebného ruchu v bezprostrednej blízkosti tunela a tiež pohľad na hromady trosiek vyvezených do stanice v Semmeringu.

Úvodná snímka: Práce v plnom prúde, Krausel-Klause-Viadukt, 12.12.2015 © Kamil Korecz

Galéria

Súvisiace odkazy