Mikuláši na Moravě a nejen tam

7.2.2013 18:00 Milan Vojtek

Mikuláši na Moravě a nejen tam

Mám něco u tebe, připomínal se mi řadu dní Kmotr s tím, že by bylo třeba něco udělat. Jako motivaci přidal informaci, že na oplátku má zase něco pro mě Tak co s tím. No, to, že mi slíbil pozornost za doručení předmětu nebyl důvod k setkání, ale důvodem bylo malé předzimní focení na jihu s parní aktérkou. A to zavdalo vlastně i důvod pro vznik tohoto příspěvku.

Svou premiéru potvrdila i osůbka, které postupně zapadá do vlakoneťácké famílie a stala se mým doprovodem nejen na vlakových toulkách. Smyslem reportu ale není popisovat mé soukromí, ale věnovat se vlakům.
Tak se začala organizovat malá Kmotrova mise na jih. Malá i proto,  že již předem avizoval brzký útěk k domovu. Nějak nepochopitelně se rozhodl, že nesmí chybět v baráku, kde z rovné plochy stoupá zima a dvě party maníků s jakýmsi krámem, původně vyrobeným z dřeva, honí černé malé cosi. Létá to po tom studeném tak rychle, jak vlaky v síti SŽDC hned tak nepojedou (Zdeno Chára 175.1 km/h, neoficiální rekord Alexandr Rjazancev 183,7 km/h). No, ale dost zpráv ze světa hokeje. I s informací, že nás kmotr opustí dříve, aby mohl na hokej do Holomóca, jsme jej první prosincovou sobotu naložili na břeclavském nádraží a vyjeli do terénu. Cíl? Něco málo koridorového a pak parní vlak do Oslavan. S tím, že na trase máme Mikulášskou jízdu na lokálce Vranovice - Pohořelice. Vybaven informací Honzy Petráse z KPKV jsme chtěli udělat nějaký záběr jejich konvoje a také vybavit fotoarchiv snímky jejich páry. Budou se hodit, třeba při zveřejnění pozvánky na jejich další mikulášské jezdění. Nicméně vzhledem k tomu, že do akce byl zamontovaný Nikki, jediný návštěvník Dne železnice, pohybující se na akci v reflexní vestě, dalo se očekávat další extempore samozvaného vládce pohořelické lokálky. Ostatně jeho osoba, proslulá červnovými výstupy vůči návštěvníkům tehdejší akce a opakovaným používáním mých fotek bez mého souhlasu, byla důvodem, proč jsem nucen fotky do reportáže ošetřit protizlodějskou úpravou. Nezklamal ani v Pohořelicích, kde jsem nahlédl, zda případně stihnu parní vlak pro veřejnost v obráceném postavení s lokomotivou komínem napřed. Co říct někomu, který se pustí na člověka, který si ho vůbec nevšímá a se slovy „Nejsi tu vítán, jej začne vyhánět z nádraží“? Ale nic. My jsme přeci jeli hlavně na skaličáka. Takže s ohledem na sluníčko jsme se s kmotrem rozhodli parní vlak zvěčnit mezi Troubskem a zastávkou Střelice dolní. Bohužel, první místo focení bylo i posledním místem, kde parní stroj, ozářený sluníčkem, zvěčnil i kmotr. Ten se pak oddělil a uháněl domů na hokej. Naštěstí jsme předtím stačili zvěčnit i nějaká vozidla na koridoru. 

 

 Parní lokomotiva KPKV Brno odvezla MIkulášský vlak z Vranovic do Pohořelic na objednávku KPL. Bohužel, před odjezdem konvoje z Brna mi Honza Petrás sdělil, že jedou v pro můj plán méně výhodném postavení komínem k Vranovicím. S ohledem na celkové plány připadlo jako možné focení pouze cestou do Pohořelic.

 Z Brna do Střelic, kousek před zastávkou Střelice - dolní, šlape naplno skaličák 433.001. Kmotr se s námi po tomto focení rozloučil a prchl.

 Přejezd před Mor. Bránicemi jsem měl namyšlený jinak. Jenže jsem nebyl první na místě a tak jsem si už nemohl vybírat.

Před Ivančicemi. Kulisa rozhodně není zimní.  

 

Odjezd z Ivančic do Oslavan


Pokračování mikulášských akcí bylo o týden později. Už bez Kmotra, poněvadž ten se rozhodl, že bude mrznout u Hrabišína. Tedy, on to plánoval jinak, ale smůla, provázející již téměř tradičně výjezdy jinak pohledného kremáka, změnila jeho plány. Byť jsem ten konec země měl v širším hledáčku, nakonec jsem se i se svým doprovodem motal takříkajíc kolem komína. Nejprve jsme vyjeli do Moravského Jána, jenž je pochopitelně ale, jak již název napovídá, na Slovensku. Tam jsme si v syrové zimě počkali na albatros 498.104. Další z přihlížejících dokonce šel dohodnout se strojvedoucím osobního vlaku do Bratislavy sladění odjezdu tak, aby bylo možné vychutnat si parní krasavici v plném tempu. Počkali jsme na požární vlak a přesunuli se o kousek dál do Rakouska na další mikulášskou jízdu, z Mistelbachu do Hohenau a zpět. V reportíku, či spíše leporelu, tak přináším shrnnutí čtyř akcí.

Zastávka Moravská Svatý Ján a Albatros uhání s mikuášským vlakem. Bílý závoj jej prozrazoval už notnou chvíli před příjezdem.

 Po parním vlaku jsem si ještě počkal na požární. Pak následoval přesun do Rakouska

Vzhledem k časům nebyl čas na hrdinství a tak jsem na vlak čekal v Hauskirchenu. Ještě, než se pára 93.1420 (u nás řada 431.0) dobatolila před objektiv, přijela známá sestava českotřebovských, Past, GlEx a spol. Bylo fajn vidět v zájmu rakouských fotografů i našince.  

Krajina kolem Neusidlu je bohatá na větrné elektrárny 

Na fotku vyšlo ještě u přejezdu před Hohenau 

 Cítil jsem povinnost tento report napsat. Třeba i proto, že jsem na některé akce strčil na web pozvánku na Mikuláše KPKV kolem Brna, i když tam jsem se nedostal. Snad tento příspěvek uspokojí zájemce o mapování mikulášských akcí.  

Súvisiace odkazy