Hurvínek s Mikulášem řádili na Hané

6.12.2012 8:00 Radek Hořínek

Hurvínek s Mikulášem řádili na Hané

Co nevyšlo v dubnu v rámci Flóry Olomouc a v srpnu na Tovačovce, povedlo se aspoň na začátku prosince dík podepsané smlouvě o provozu historických vozidel mezi ČD a NTM. První prosincovou neděli vyrazil hurvínek M 131.101 letos konečně na koleje a to rovnou s Mikulášem, andělem a čerty. Klub přátel kolejového autobusu a Dům dětí a mládeže Litovel připravily pro malé i velké trochu radovánek v jedoucím vláčku.

Moje maličkost i s Radkou díky pozvání jednoho z pořadatelů u toho nemohly chybět.

 

Nedělní oběd musel počkat. Spojení přes Červenku na nádraží Litovel předměstí, které pro nás bylo nástupní stanicí, IDOS nenašel. Tak jsme se tam museli vydat jinudy. Mělo to jednu malou výhodu, že jsme nemuseli z domu až na olomoucké hlavní nádraží, ale nastupovali jsme ve stanici Olomouc-Nová Ulice. Odtud nás Regionova odvezla do Senice na Hané, kde jsme přestoupili na osobák z Prostějova na Červenku. Když jsme v neděli dopoledne vyrazili na cestu, poletoval lehce sníh. Tajně jsem doufal, že se peřina na obloze roztrhne a bude se z ni sypat ve velkém bílý poprašek.


Os 14019 přijíždí pod zamračenou oblohou do stanice Olomouc-Nová Ulice © Radek Hořínek

Žel tomu tak nebylo. Nasedli jsme do regiošrotu, který přijel podle jízdního řádu, a vydali se vstříc hurvínkovi. Do Senice na Hané jsme dorazili v pohodě. Krátkou procházkou v onom chladném dni jsme si krátili čas při čekání na osobní vlak z Prostějova do Červenky, kterým jsme pokračovali do stanice Litovel předměstí. Těsně před naším odjezdem dorazil do Senice na Hané i M 131.101. Já si jej vyfotil, nasedli jsme do rekonstruovaného šukafonu a vydali se do Litovle. Cestou jsme z vlaku zamávali přátelům, kteří čekali na hurvínka při cestě ze Senice na Hané.


M 131.101 v Senici na Hané © Radek Hořínek

Do železniční stanice Litovel předměstí jsme dorazili v poklidu. Po krátkém pobytu na nádraží jsme se vydali vstříc motoráčku, abych si já vyfotil jeho příjezd od Senice na Hané. To se povedlo a my se vrátili, nastoupili do motoráčku a čekali, až se rozjedeme do Olomouce. Byla to onen den poslední jízda. Ráno se začalo z Červenky do Senice a potom se pendlovalo mezi Litovlí a Senicí na Hané. Úderem jedné hodiny po poledni se náš vlak nazvaný Moravská cesta vydal na svoji cestu.


Směrová tabule na M 131.101 © Radek Hořínek

Sotva jsme opustili výchozí stanici, došlo na nadílku. Mikuláš doprovázený andělem a dvojicí čertů postupně prošel motoráčkem. Některé děti to brali s úsměvem a u některých ukápla i nějaká ta slza. Radka do okamžiku, než na ni přišla řada, seděla jako bez života. Sotva odříkala básničku a dostala balíček, v němž byl i kousek uhlí, jako by ji někdo polil živou vodou a hned šla kecat strojvedoucímu do řízení.


Radka pomáhá panu strojvedoucímu © Radek Hořínek

V Senici na Hané se posádka M 131.101 postarala o trochu tělocviku pro některé tatínky. Hurvínek na chvíli vypověděl službu a bylo ho nutno roztlačit. Tak nás několik přidalo ruce k dílu a pomohli jsme jeho osádce. Kousek se tlačilo a motor opět naskočil a zapředl, jak měl. Po příjezdu osobního vlaku od Olomouce se mohlo vyrazit dál. V motoráčku vládla dobrá nálada a každá přistupující rodinka se stala cílem Mikuláše, anděla a čertů. Říkali se básničky, některým dětem zdobila tvář černá šmouha od čertů.


Nebesky-pekelná vlaková četa v akci © Radek Hořínek

Poblíž železniční stanice Olomouc-Řepčín se Radka vydala opět za panem strojvedoucím, aby si mohla občas zahoukat. Dokonce při jízdě z Olomouc město na Olomouc-Nová Ulice překvapila osádku motoráku, když ohlásila, že na vjezdovém návěstidle svítí výstraha. Po krátkém zastavení se pokračovalo na hlavák. Tam nás ale nechtěli pustit. Počkali jsem na odjezd retro panťáku do Nezamyslic a dojeli k prvním nástupišti. Tam se rozloučil Mikuláš, anděl a čerti, kteří se vraceli zpátky domů. Spokojení cestující se rozešli a M 131.101 se vydal přes Uničov domů do Šumperka.


M 131.101 opouští olomoucké hlavní nádraží © Radek Hořínek

Podle slov organizátorů byla škoda, že M 131.101 nemá přivěšák. Určitě by došlo i k jeho naplnění. Zájem o svezení byl velký a díky větší kapacitě by se mohl větší počet spokojených cestujících. Nuž snad se podaří přípojný vůz sehnat na příští rok, aby si Mikuláše s andělem a čerty užilo více dětí. Radka byla spokojená a moc bych se nedivil, kdyby se v případě konání mikulášské jízdy i příští rok chtěla opět zúčastnit.


Radka určitě mikulášské čeládce zarecituje i napřesrok © Radek Hořínek

Odkazy:
  1. Klub přátel kolejového autobusu
  2. Dům dětí a mládeže Litovel
  3. České dráhy, a.s. (ČD)
  4. Národní technické muzeum (NTM)

Úvodní snímek: Mikuláš, anděl a čert ve stanici Litovel předměstí © Radek Hořínek

Galéria

Súvisiace odkazy