Prahou jezdily (nejen) Mikulášské vlaky

17.12.2011 8:00 Jiří Řechka

Prahou jezdily (nejen) Mikulášské vlaky

V sobotu 3. prosince a v neděli 4. prosince se v Praze uskutečnily jízdy parních Mikulášských vlaků. V čele vlakové soupravy byla šlechtična 475.179, na postrku byla karkulka T 444.162. Pro mne překvapení, protože to nikde nebylo avizováno. V sobotu ráno pohled na oblohu nevěstil nic dobrého, a tak jsem zvažoval, zda deštník nebo ne, nakonec jsem jel bez něj a naštěstí počasí vydrželo.

 

 


Celkem se uskutečnily v sobotu čtyři jízdy, můj plán bylo zachytit šlechtičnu na třech místech. První zastávka byla Smíchovské nádraží a tamní základna RegioJetu. Měl jsem štěstí na jejich peršinga v původním italském nátěru. Ještě pár záběrů lokomotiv ČD a odcházím k železničnímu mostu na smíchovské straně. Je zde neustále co fotit, a tak čas do příjezdu Mikulášského vlaku rychle ubíhá. Jsou zde také další zájemci fotografování tohoto vlaku. Jako bonus a jedno z překvapení tohoto dne se objevuje motorový vůz 831.167, který podle informace jednoho kolegy fotografa jede také jako Mikulášský vlak. Po průjezdu několika pravidelných vlaků a s nimi spojených obavách, zda nepojede proti parnímu vlaku vlak od Smíchovského nádraží, objevuje se dým na druhém břehu Vltavy a na železniční most vjíždí Mikulášský vlak.


475.179 s Mikulášským vlakem na smíchovském mostě © Jiří Řechka

Za okamžik projíždí okolo mne a na moje překvapení je na postrku karkulka. První část mého fotografického dne je ukončena, odcházím na metro. Moje další místo je hlavní nádraží. Ale osud tomu chtěl, že se ještě jednou vracím na Smíchovské nádraží, projíždí okolo mne vlak RegioJetu a podle čísla zjišťuji, že vlakovou lokomotivu nemám ve svém archivu, a tak se vracím zpět. Mám štěstí, že i „italská lokomotiva“ stojí mimo soupravu vlaku a tak si ji můžu lépe vyfotit. Odcházím na nádraží na metro a přesouvám se na hlavní nádraží. Po cestě přemýšlím, zda šlechtičnu fotit na hlavním nebo libeňském nádraží. Na hlavním nádraží dělám dalším snímky a rozhoduji se nakonec pro místo u nových železničních tunelů.


380.007 v čele Ex 571 ZDENĚK FIBICH na Hrabovce © Jiří Řechka

V místě, kde bylo staré propojení mezi hlavním nádražím a Masarykovým nádražím. Fotím si projíždějící vlaky a rozhoduji se pro výměnu objektivu. Ale nevybral jsem si pravý okamžik. V momentě výměny se ozývá brumlavý zvuk a z tunelu vyjíždí berta. Tak snad příště. Pak se opět ozývá píšťala šlechtičny a kouř oznamuje, že parní vlak se blíží. Po jeho průjezdu odcházím na Masarykovo nádraží, odkud se chci přesunout do Libně, podívat se , zda na nádraží nebudou odstaveny nějaké lokomotivy ČD Cargo. Na Masarykově nádraží si fotím zrekonstruovanou vstupní halu a čekám na osobák směr Libeň. Po příjezdu do Libně spatřím ve šturcu odstavené dvě lokomotivy, z nichž jedna je řady 363.5.


Odstavená 363.504 v Libni © Jiří Řechka

A za okamžik jsem opět překvapen, neboť okolo mne projíždí lokomotivní vlak, který tvoří dvě lokomotivy Voith. Objevuje se i šestikolák AWT, který projíždí okolo mne se svým vlakem. A protože moje poslední zastávka, kde chci fotit Mikulášský vlak, je železniční most v Holešovicích, rozhoduji se ,zjistit si spojení na Masarykovo nádraží, odkud chci pokračovat metrem do Holešovic. Mám ale štěstí, protože přijíždí osobák do Roztok u Prahy se zastávkou v Holešovicích. Takže přímé spojení bez přestupu a s časovou rezervou. Ještě než odjedu, přijíždí na nádraží vlak společnosti LTE Slovakia, ten si fotím bohužel jen přes okno osobního vlaku. V Holešovicích můj pohled patří obloze ,protože se během dne polojasná obloha začala stále více zatahovat a jen jsem si přál, aby focení vydrželo bez deště.


363.050 veze cisternový vlak Holešovicemi © Jiří Řechka

Na železničním mostě, kam jsem odešel, je již pár nedočkavců. A opět si fotím průjezdy běžných vlaků. Na mostě je výluka jedné traťové koleje, a to poněkud zpozdí příjezd parního vlaku. Ale nakonec se všichni co zde čekáme, Mikulášského vlaku dočkáme. A počkáme i na jeho odjezd zpět do Braníku. Šlechtičnu čeká ještě jedna jízda přes pražský Semering, to už je ale vzhledem k času odjezdu nefotitelné, a tak mě čeká cesta zpátky domů. A v metru na mne čeká poslední překvapení dne. Také pražský dopravní podnik Metro zorganizoval Mikulášské jízdy mezi stanicemi Holešovice a Kačerov.A jezdí historická souprava s původními vozy. Co více si přát, myslím si, že se Mikuláš na kolejích povedl.

Titulní snímek: T 444.162 na postrku Mikulášského vlaku © Jiří Řechka

Galéria

Súvisiace odkazy