TT víkend 2011 v Sebnitz

2.6.2011 8:00 Ing. Igor Molnár

TT víkend 2011 v Sebnitz

Po dvojročnej pauze patril opäť začiatok mája pravidelnej akcii organizovanej fy. TILLIG. I tentoraz sa v dňoch 7.-8. mája konal v nemeckom mestečku Sebnitz (sídlo firmy TILLIG) TT víkend. A tak kým na západnom Slovensku portál VLAKY.NET oslavoval svoje 7. narodeniny, ja som sa podnikol so známym cestu za TT modelmi. Snažil som sa zdokumentovať vystavené modely a v tejto reportáži ukázať, čo všetko mohli návštevníci tejto akcie vidieť.

Vráťme sa teda na začiatok mája a virtuálne sa prenesme do mestečka žijúcom oslavami 65. výročia veľkosti TT.

 

Už tradične, naša cesta viedla najprv do Pečiek. Tu sa vždy radi zastavíme na nákupy a priateľské stretnutia s členmi  SŽM Pečky. Tentoraz svoje predajné priestory v meste rozšírili o ďalšie v neďalekom klube.
 


Pribudli teda nové koľajiská, vitríny s vystavenými modelmi rôznych mierok. V čase našej návštevy v klube vládol pracovný zhon, nakoľko sa takisto pripravovali na víkendovú výstavu. Aj napriek tomu, si našli čas na nás. 


V sobotné ráno sme už mierili do česko-nemeckého pohraničia. Sebnitz nás privítal krásnym slnečným, aj keď zrána pomerne chladným počasím. Vyzdobené mesto dávalo vedieť, že sa tu koná čosi zaujímavé. Od parkoviska za bývalou hranicou smerovali kroky TT priaznivcov k sídlu fy. TILLIG. Pri novo postavenom stane už postávali prví nedočkavci, aby sa mohli s odbitím 10.00 hod. „vrhnúť“ na ponúkané modely. My sme zatiaľ odolali a šli ďalej do centra. Tu v mestskej hale bolo taktiež okrem predaja náhradných dielov možné vidieť rôzne koľajiská a ostatných predajcov s TT sortimentom. 


Ďalším miestom, kde svoje produkty ponúkali malosérioví výrobcovia bola telocvičňa miestneho gymnázia. Okrem nich tu bolo i nádherné modulové koľajisko ZABABOV. V neďalekých vitrínach bolo možné okrem iného vidieť novinky od TILLIGa. Bol tu i detský kútik ako aj praktické ukážky patinovania modelov. Svoje umenie tu predvádzal i zástupca grafiťákov. Tentoraz „skrášľoval“ modely v mierke 1:120. 


V samotnom centre firmy TILLIG si záujemcovia mohli prehliadnuť časť výrobných priestorov s lismi, kde naše modely dostávajú tie správne tvary. Bolo možné vidieť vstrekovacie formy, samotný proces lisovania, keď z plastových granulí na druhej strane vypadávali surové, ešte horúce výlisky. V ďalších priestoroch sme sa mohli zoznámiť ako na modeloch prebieha povrchová úpravu, či už pri nástreku v prípravkoch, alebo pri nanášaní popisov pomocou tampónovej  potlače. Na záver to bola kompletizácia modelov, ich odskúšanie a balenie.
 


Komu to nestačilo, ten sa mohol v neďalekom múzeu zoznámiť so 65. ročnou históriou tejto veľkosti zlatého stredu. Súčasne na poschodí múzea bola seminárna a školiaca miestnosť, kde boli zaujímavé prednášky a diskusie. Súčasťou akcie boli i zlosovateľné vstupenky, ako i dražba vybraných setov. 


Súbežne sa v týchto dňoch konali i 15. kvetinové dni, s ďalšími atrakciami pre celú rodinu. Na námestí to boli kolotoče, prehliadka starých motocyklov. Takže na svoje si mohli prísť i nežnejšie polovičky.


Víkend nabitý zaujímavými ukážkami, rôznymi modelmi a pomôckami pri modelovaní uplynul rýchlo ako voda, ktorá sa tu pred rokom valila počas minuloročných povodní. Neostalo nám nič iné, len sa rozlúčiť s členmi klubu ZABABOV a plní /nielen/ zaujímavých zážitkov sa vrátiť domov.

Galéria

Súvisiace odkazy