Druhá šanca pre maďarské lokálky

1.7.2010 12:00 Bc. Jozef Gulík

Druhá šanca pre maďarské lokálky

Grafikon vlakovej dopravy, platný od decembra minulého roka, priniesol maďarským lokálkam veľké rušenie osobnej dopravy. S predstihom sme o tomto chystanom kroku informovali dňa 8. 11. 2009, a on sa napokon stal skutočnosťou. Keďže ani po prvej vlne (2007) sa na žiadnu z postihnutých tratí osobné vlaky nevrátili, zdal sa byť ich osud tiež spečatený. Časy sa však menia a vybrané trate dostávajú novú príležitosť. Dokážu ju využiť?

 

     Tú zmenu, o ktorej hovoríme, má na svedomí vyššia politika. Nastupujúca maďarská vláda totiž okrem iných otázok otvorila aj problematiku miestnych tratí so zastavenou osobnou dopravou, ako to sľubovala už vo svojom predvolebnom programe.

 Motorový vlak odchádza zo zastávky Ászár na trati Székesfehérvár - Komárom. (14. 7. 2007)

     Pre prvé kolo bola vybraná pätica tratí (resp. ich častí), na ktorých už túto nedeľu, 4. júla 2010, dôjde k obnoveniu osobnej dopravy:

č. 5: Székesfehérvár - Komárom (os. doprava zastavená 2009)

č. 11: Veszprém - Zirc (2009)

č. 14: Pápa - Csorna (2007)

č. 103: Karcag - Tiszafüred (2009)

č. 142: Lajosmizse - Kecskemét (2009)

     Na niektorých sa plánuje aj slávnostnejší charakter tejto významnej udalosti, napr. na trati zo Székesfehérváru do Komáromu by mal byť v sobotu 3. 7. 2010 zavedený parný vlak.

     Dočasný cestovný poriadok síce na každú z nich prináša minimálny rozsah dopravy - iba dva alebo tri páry vlakov, avšak od decembra sa predpokladá úprava "sparťanských" pomerov. Tento cestovný poriadok je k dispozícii vo formáte pdf na internetovej adrese:

http://nfm.gov.hu/data/cms2067474/Ujraindulo_vasutvonalak_bevezeto_menetrendjei.pdf

     Naďalej prebiehajú rokovania aj o iných lokálkach, ktoré teoreticky tiež prichádzajú do úvahy na opätovné zaradenie do dopravného systému. Ich znovuzrodenie by zrejme bolo tiež načasované až s nástupom GVD v decembri tohto roka.

Mrazivé zimné križovanie v stanici Kunmadaras na trati Karcag - Tiszafüred. (30. 12. 2008)

     Len budúcnosť dokáže dať odpoveď na otázky, či uvedené kroky skutočne prinesú želané "ovocie". Či sa vybrané trate - s prihliadnutím na dané podmienky - dokážu chopiť novej šance, poskytnúť objektívne výsledky a ukázať, že vlaková doprava má stále svoje miesto aj v regionálnom meradle...

Snímky autor.

Súvisiace odkazy