Prežijú maďarské lokálky nový GVD?

8.11.2009 16:00 Bc. Jozef Gulík

Prežijú maďarské lokálky nový GVD?

Alebo otázka by mohla skôr znieť, či pre vedľajšie trate u našich južných susedov ešte vôbec existuje nejaká budúcnosť. Prvej veľkej vlne rušenia osobnej dopravy, v marci 2007, padlo za obeť 15 tratí a dva nasledujúce roky zostalo okolo tejto problematiky zdanlivo ticho. Ďalšie radikálne zmeny sa však zdajú neodvratné a v prípade, ak by sa mali naplniť všetky vízie, tak maďarské lokálky dostanú už v decembri poriadny úder.

    

 
     Obdobie nasledujúcich dvoch rokov po prvej vlne rušenia sa javilo ako pokojné iba naoko. Skutočnosť bola taká, že prakticky okamžite po zastavení osobnej dopravy na prvých 15 tratiach uzrel svetlo sveta nový zoznam. Ten obsahoval 21 tratí, ktoré sa mali vydať na cestu postupného zániku od decembra 2008. Po predchádzajúcich udalostiach nikto nepochyboval, že nastúpený trend treba brať s plnou vážnosťou a lokálky majú svoje dni spočítané.

Do marca 2007 jazdili motorové vozne Bzmot, tak typické pre maďarské lokálky, aj do koncovej staničky Dunapataj. Prvá veľká vlna rušenia osobnej dopravy však znamenala koniec pre túto trať a spolu s ňou aj pre 14 ďalších. (24.2.2007)

     Po rokovaniach sa podarilo „vybojovať“ aspoň odklad do 1. marca 2008, pričom v tomto prechodnom období sa malo robiť dôkladné sčítanie cestujúcich (a to aj na súbežných autobusových linkách) a na základe výsledkov rozhodnúť o konečnej podobne likvidačného zoznamu. Celý proces však prakticky v hodine dvanástej zastavili politické nepokoje, ktoré vyústili do vládnej krízy. Problematika rušenia osobnej dopravy sa dostala na vedľajšiu koľaj a riešenie potrebovali omnoho pálčivejšie úlohy.

Všetkých tratí, ktoré sú od decembra 2009 navrhnuté na zastavenie osobnej dopravy, bude zaiste veľká škoda. Strata niektorých však bude zvlášť bolestivá, ako aj v prípade čarovnej úzkokoľajky v Kecskeméte. Skutočne má tento vláčik, lenivo sa kolísajúci na koľajničkách v šírej puste, pred sebou už len mesiac života? (22.10.2009)

     Takto uplynul zvyšok roka 2008 a začiatok roka 2009, kedy znova začali zhora silnieť tlaky na znižovanie nákladov v osobnej doprave. Jedným z prostriedkov má byť opäť úplné zastavenie dopravy na vybraných tratiach, ktoré vykazujú vyššiu stratovosť. O tom, že nepôjde o žiadnu „srandu“, svedčil hneď prvý zoznam, ktorý prenikol na verejnosť v auguste a obsahoval rovno 39 tratí! Trošku silná káva aj pre železničiarske odbory, ktoré neskôr, ako jednu z foriem nátlaku, využili aj štrajk. Avšak jediné, čo sa doteraz podarilo dosiahnuť, je len mierne okresaný počet tratí, takže najnovšia verzia, ktorú vám teraz predkladáme, ich obsahuje 29:

1 Hegyeshalom–Rajka
4 Almásfüzitő–Esztergom-Kertváros
5 Székesfehérvár–Komárom
11 Zirc–Veszprém (vlaky iba cez víkend)
22 Körmend–Zalalövő
37 Balatonmáriafürdői elágazás–Somogyszob
39b Balatonfenyves–Somogyszentpál (úzka)
42 Mezőfalva elágazás–Paks
45 Börgönd–Sárbogárd
47 Godisa–Komló
64 Pécs–Pécsvárad
77 Galgamácsa–Vácrátót
87 Szilvásvárad–Putnok
98 Abaújszántó–Hidasnémeti
103 Karcag–Tiszafüred
107 Sáránd–Létavértes
113 Fehérgyarmat–Zajta + Nyíregyháza–Nyírbátor
114 Csenger–Kocsord alsó
117 Ohat-Pusztakócs–Tiszalök
118 Nyíregyháza NyK –Balsa-Tiszapart (úzka*)
119 Herminatanya–Dombrád (úzka*)
126 Kisszénás–Kondoros
127 Körösnagyharsány–Vésztő
130 Hódmezővásárhely–Makó
142 Lajosmizse–Kecskemét
148 Kecskemét KK–Kiskőrös KK (úzka)
149 Törökfái–Kiskunmajsa KK (úzka)
* už v súčasnosti jazdí vlak len v úseku Nyíregyháza – Herminatanya a ďalej je nahradený autobusmi z dôvodu nízkeho počtu prevádzkyschopných rušňov.

     Hoci už začiatok nového GVD „klope na dvere“, situáciu by sme mohli stále nazvať neprehľadnou a otvorenou. Vzhľadom na doterajší vývin a stupeň rozpracovania je však reálny predpoklad, že na väčšine menovaných tratí k zastaveniu osobnej dopravy skutočne dôjde. Pred čakaním na definitívne rozhodnutie sme však dali prednosť tomu, aby sme vám túto aktualitu priniesli s určitým predstihom. Ak ste totiž v minulosti plánovali navštíviť niektorú z ohrozených tratí, myslíme, že nastal ten najvyšší čas...

Škrtanie vedľajších tratí bude znamenať koniec aj pre tento nádherný pohľad na Desiro, na pozadí obce Nyergesújfalu na trati Esztergom - Almásfüzitő. Snímka má o to väčšiu zvláštnosť, že je fotografovaná z opačného behu Dunaja, teda z územia Slovenska. (21.9.2009)

     Pri písaní aktuality sme sa snažili vyhnúť subjektívnym pocitom, porovnaniam s "kalamitou", ktorá v roku 2003 postihla aj Slovesnko, a názorom na to, ako a prečo dospel tento stav až do súčasného štádia. Či je vhodné až natoľko zanedbať infraštruktúru? Či toto je tá správna cesta, ktorou sa má uberať doprava v modernej EÚ? ...

Snímky: autor

Súvisiace odkazy