Čertovská rozlúčka Kométy s rokom 2009

19.1.2010 8:00 Miroslav Sekela

Čertovská rozlúčka Kométy s rokom 2009

Poslednú decembrovú nedeľu roku 2009 opäť vládla na TEŽ – ke veselosť a dobrá nálada a pod tatranskými končiarmi sa opäť ozýval spev a zvuky harmoniky. Kométa sa vo veľkom štýle lúčila so starým rokom. Jazdu po trase Poprad – Starý Smokovec – Tatranská Lomnica a späť zorganizovali chlapci z popradského Veterán klubu železníc, ktorí sa o Kométu starajú.

 

Pred ôsmou hodinou už bola Kométa so súpravou krytého a otvoreného vozňa pristavená na nástupišti TEŽ popradskej železničnej stanice. Cestujúcich vítala posádka vlaku odetá v dobových uniformách, ujo Janko vyhrávajúci na harmonike a čertík Tomík, ktorý už na popradskej stanici vyvádzal čertovské kúsky.

Keď ručičky na hodinkách ukazovali 8:00, Kométa vyrazila v ústrety zábave a pohody do Starého Smokovca. Po obehnutí súpravy pokračovala do Tatranskej Lomnice. V priebehu dňa odviezla Kométa 4 ešte páry vlakov medzi Tatranskou Lomnicou a Starým Smokovcom.

Počas celého dňa neúnavne vyhrával na harmonike a spieval ľudové pesničky ujo Janko a rozohrieval tak krv v žilách cestujúcich. Najväčšiu pozornosť medzi cestujúcimi, či už vo vlaku alebo na staniciach, však pútal čertík Tomík so svojím neprehliadnuteľným  „ocasem“. Počas jázd vyvádzal jeden čertovský kúsok za druhým a na pozore pred ním sa musel mať každý, kto sa ocitol v jeho blízkosti.

Záverečná jazda Kométy z Tatranskej Lomnice do Popradu prebehla už za tmy. Veľmi efektne sa Kométa vynímala vo svetle staničných lámp v Starom Smokovci, kde budila náležitú pozornosť cestujúcich z pravidelných vlakov TEŽ, s ktorými sa v Starom Smokovci križovala. Po desiatich hodinách jazdy dorazila o šiestej hodine večer Kométa zdarne a bez ujmy do depa.

Chlapci z VKŽ a ich spolupracovníci opäť nesklamali a pripravili akciu, na ktorú budú všetci zúčastnení dlho a v dobrom spomínať. Jazdy Kométy sa rozhodne oplatí navštíviť aj v roku 2010.

Galéria

Súvisiace trate

  • ŽSR-183: Poprad-Tatry - Starý Smokovec - Štrbské Pleso
  • ŽSR-184: Starý Smokovec - Tatranská Lomnica